Conferinţe

De la agonie la extaz; evenimentele anului 1918 in aprecierea contemporanilor.

În cadrul evenimentelor dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri, istoriei culturii românești Primăria Municipiului București și Casa de Cultură “Friedrich Schiller” (Str. Batiștei nr.15) organizează marti, 18 decembrie 2018, ora 18.00 conferința dezbatere  De la agonie la extaz; evenimentele anului 1918 in aprecierea contemporanilor.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu FDGR, Forumul Regional-Regiunea Extracarpatică și FDGR, București.

La 1 ianuarie 1918 în Proclamația Regelui și Guvernului către Armată se afirmă: „Stând acum cu arma la picior, ochiul vostru să fie mereu țintit înspre inamic, inima voastră să bată cu aceeași încredere și căldură pentru țară.” (Nicolae IORGA, O viaţă de om aşa cum a fost, vol. II „Lupta”, Chişinău, Editura Universitas, 1991)

„Unirea românească nu este legată de anumite momente, ci este zbaterea sufletească necontenită a unui întreg popor, creat unitar pentru a trăi și pentru a rămânea în aceeași unitate neîntreruptă, este în mare parte și întruparea unei epoci de renaștere națională.” (Nicolae IORGA, 1938)

Prezintă:

Dr. Liviu ȚĂRANU,  consilier  superior C.N.S.A.S.

Dr. Florian BANU, cercetător C.N.S.A.S.

Participă:

Christiane Gertrud COSMATU, Subsecretar de Stat, Departamentul pentru Relații Interetnice, Guvernul României

Dr. Klaus FABRITIUS, Președintele FDGR,  Forumul Regional-Regiunea Extracarpatică

Ilustrația muzicală: Ana și Marius BOLDEA

Coordonatorul evenimentului: Aurora FABRITIUS

“Astăzi s-a făcut intrarea triumfală a Suveranilor în Capitală în fruntea armatelor române şi aliate. Pe un timp nouros, iluminat însă de entuziasmul unui popor întreg s-au început serbările de azi. Familia regală a sosit din Iaşi la ora 10 în Gara Mogoşoaia. Pe amândouă laturile şoselei Chiselef se află înşirată armata, cercetaşii şi şcolarii cu cocarde şi drapele şi o mare de popor. În faţa gării s-a format cortegiul. Ivirea suveranilor a stârnit un entuziasm indescriptibil şi uralele nu mai încetau. Înfăţişarea lor era mândră şi strălucitoare de fericire. Regele, la mijloc, călare, mulţumea publicului surâzând. Regina, în uniformă de colonel de roşiori, era de asemenea călare de-a stânga Regelui, veselă, strălucitoare de sănătate şi voie bună. La dreapta, numai în tunică, era generalul Berthelot, marele nostru prieten şi pe care l-a aclamat lumea. Prinţul Nicolae ţinea cu multă siguranţă frânele calului său şi sta la stânga Mamei sale. Cortegiul format s-a pornit spre rondul întâi de la şosea. Acolo Suveranii s-au oprit pentru a asista la un mic serviciu religios, cu care ocazie s-a făcut şi ţintuirea unor drapele noi”

(Dr. Vasile BIANU, Însemnări din Răsboiul României Mari, tomul II. De la mobilizare până la Pacea din Bucureşti, Cluj, Institutul de Arte Grafice „Ardealul”, 1926).

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.