Conferința-dezbatere și prezentarea catalogului expoziției „România în Marele Război”
În cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii României, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Primăria Municipiului București și Muzeul Național de Istorie a României vă invită joi 7 decembrie 2017, ora 18.30, la conferința-dezbatere și prezentarea catalogului expoziției „România în Marele Război” realizată de acest muzeu.
Participă:
. Dr. Cornel Constantin ILIE, Director adjunct , Muzeul Național de Istorie a României
. Dr. Virgil Ștefan NIȚULESCU, Director de Cabinet, Ministerul Culturii și Identității Naționale.
. Dr. Ioan Carol OPRIȘ, Prodecan, Facultatea de Istorie, Universitatea București
Ilustrația muzicală : Marius BOLDEA, Ana BĂDICĂ, pian
Coordonatorul proiectului Aurora FABRITIUS
„Muzeul Naţional de Istorie a României, ca păstrător al unei părţi importante a memoriei noastre istorice a propus un program de mare amploare pentru comemorarea faptelor şi oamenilor care au participat la dramaticele evenimente ale anilor 1914-1919, fie că erau membri ai elitelor politice, militare sau intelectuale, fie oameni de rând, chemaţi sub arme sau civili, rămaşi în spatele frontului.
Această serie de proiecte culturale dedicate comemorării Centenarului Primului Război Mondial a început în 2014 cu organizarea unei expoziţii dedicate Neutralităţii. Ea a fost urmată în 2015 de o altă expoziţie consacrată Transilvaniei, Bucovinei şi Basarabiei în anii Marelui Război. Ambele expoziţii aduceau pentru prima oară în faţa marelui public român şi străin aspecte puţin cunoscute sau necunoscute ale evoluţiei societăţii din Vechiul Regat în anii 1914-1916, în aşteptarea momentului intrării în război, dar şi a soartei conaţionalilor noştri şi a celorlalţi locuitori din provinciile istorice româneşti aflate sub stăpânire străină în anii crânceni ai Primului Război Mondial.
Tot în 2014, Muzeul Național de Istorie a României a lansat site-ul http://www.marelerazboi.ro, un proiect virtual destinat publicării documentelor legate de Primul Război Mondial, aflate în colecția instituției noastre și a mai multor muzee partenere.
În acelaşi timp, Muzeul Naţional de Istorie a României împreună cu Institutul Cultural Român a prezentat expoziţia Românii şi Marele Război în mai multe oraşe din Belgia şi Italia.” (Dr. Ernest Oberländer –Târnoveanu, Director general M.N.I.R.)
„ Anul 1918 a marcat, prin nesperata (după cum decurseseră anii de război) reîntregire a neamului, ultimul an al unui trecut de dezbinare naţională – dar, în acelaşi timp, şi de mari progrese sociale. Sfârșitul anului 1918 a marcat, pentru români și pentru România ‘ora astrală’ a națiunii. A fost, probabil, anul cel mai glorios al tinerei națiuni române, așezată pe un străvechi teritoriu al strămoșilor. Cu anul 1919, românii îşi fac adevărata intrare în secolul XX.”( Dr. Virgil Ștefan Nițulescu)
Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.