Conferinţe

 

Conferința dezbatere privind cele 2 volume semnate de dr. Alin Spânu

1. Serviciul de Informații al României în Războiul de Întregire Națională – 1916-1920” 
2. Spioni, spioane si dandanale în România Războinică – 1916-1919

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei românești, Primăria Municipiului București și Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (Str. Batiștei nr. 15) vă invită joi, 23 ianuarie 2020, ora 18,30 la conferința dezbatere privind cele 2 volume semnate de dr. Alin Spânu („Serviciul de Informații al României în Războiul de Întregire Națională – 1916-1920” și Spioni, spioane si dandanale în România Războinică – 1916-1919”), apărute la Editura Militară, 2019, care conțin date importante din arhivele deschise după anul 1989, puse la dispoziția cercetătorilor istorici, fonduri documentare care scot la lumină abordări noi asupra unor evenimente, perioade, persoane. Problematica serviciilor de informații, românești și străine, de la organizare și funcționare până la liderii structurilor, reprezintă una dintre cele mai căutate și cercetate, subiectul nefiind nici pe departe epuizat.

Prezintă:

Dr. Alin SPÂNU, Universitatea din București
Dr. Florian BANU, Consilier superior, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii

Coordonatorul proiectului: Aurora FABRITIUS

Ilustrația muzicală: Cristian BALAȘ

 

 

 

În cadrul tradiției prezentărilor istoriei României, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” și Primăria Municipiului București vă invită marți, 19 noiembrie 2019ora 18.30, la conferința și prezentarea expoziției „Statui de daci în muzeele lumii. Forul lui Traian și impactul geto-dacilor asupra romanilor”.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Identitate Culturală Contemporană.

Geţii sunt mai înţelepţi decât aproape toți barbarii şi mai asemenea grecilor”.

Dion Chrysostomos; Iordanes, Getica, 39-40; Fontes, II, p. 413, 417.

Prezintă:
Leonard VELCESCU, doctor în istoria artei la École Pratique des Hautes Études (Paris-Sorbona)

Niciun alt popor subjugat de Roma nu a beneficiat de atât de multă atenţie din partea artiştilor plastici romani. Se poate afirma că, mai mult decât galii, germanii, parţii sau alţi «barbari», Daco-Geţii au ocupat un loc privilegiat în arta romană şi în inima Romei, în Forul lui Traian. Poporul Daco-Get a fost, putem spune, glorificat într-o manieră fără precedent de către romani. Această realizare nu mai fusese făcută niciodată până atunci pentru un alt popor numit «barbar» şi această imagine nobilă a poporului Daco-Get (scenele Columnei şi statuile de Geto-Daci) a reuşit să învingă factorul distrugător al timpului şi să ajungă până în zilele noastre, fapt deosebit de important şi de mare valoare pentru istoria reprezentărilor antice ale Daco-Geţilor în arta romană şi a culturii României”.   (Leonard VELCESCU)

Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC, www.aiccromania.org) este o organizaţie non-guvernamentală care dezvoltă proiecte menite să contribuie la promovarea culturii românești şi la distribuirea de informaţii obiective despre România. AICC adună în jurul său experţi, artiști, oameni de cultură, universitari, academicieni, studenți din domeniile de profil și organizează evenimente consistente, necesare în peisajul cultural și diplomatic din România.

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.

 

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.