

Expoziția de fotografie „BIODIVERSITATEA DIN BUCURESTI: ÎNARIPATELE DIN PARCUL HERESTRĂU”
Expoziția de pictură și grafică „Spectacol”
Casa de Cultură „Friedrich Schiller” și Primăria Municipiului București vă invită în perioada 10.05.–21.05.2021 să vizitați la sediul din Str. Batiștei nr. 15 expoziția de pictură și grafică „Spectacol”, realizată de Dora Maria Dobârcianu.
A prezentat: Florian Mihăilescu, artist plastic.
Expoziția poate fi vizitată la sediu de luni până vineri între orele 11.00 -15.30 și miercuri între orele 11.00 -17.30 cu o programare. (e-mail info@casaschiller. ro, sau telefon 021.319.26.88)
Expoziția se poate viziona și pe pagina de web www.casaschiller.ro și pagina de facebook www.facebook.com/casadeculturăfriedrichschiller.
Accesul publicului se va face cu respectarea reglementărilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.
„Această expoziție al cărei titlu este Spectacol o imaginez ca pe o frântură din spectacolul lumii zilelor noastre, cu aspectele lui comice, dar și grave într-o tonalitate generală optimistă”. (Dora Maria Dobârcianu)
„În imaginile sale, ochiul se cufundă într-o grație tihnită, dar satisfacția optică se dublează prin tensiunea unui efort sever. Lucrările sunt un mare spectacol de culoare, desenul analizează și desăvârșește, iar culoarea e seducătoarea ei feminitate…” (artist plastic Ileana Victoria Dragomirecu)
Încep discursul meu amintind cuvinte academicianului Mircia Dumitrescu, cuvinte, cuprinse în catalogul dedicat marelui artist plastic George Pătru, artist plecat prea devreme dintre noi. George Pătru: un Talent!
„Cei care au terminat în anii respectivi continuă linia lui Pătru, nespunând acest lucru… mă gândesc la foarte mulți colegi care îl folosesc. Ce este de remarcat formal la lucrările lui Pătru este faptul că se plasează pe două dimensiuni, nu numai pe o dimensiune gramaticală, nu numai pe o dimensiune formală, dar și pe una benefică, de povestire, în care, iată, într-un câmp decorativ aparent, tragedia apare la fiecare linie pe care o face. Lucrările lui sunt deosebit de puternice, impresionează.
Eu mă așteptam și îl așteptam să iasă odată din Slobozia și să iasă pe piață. Din păcate, a dispărut foarte repede.” Academician Mircia Dumitrescu, din cuvântul de deschidere al expoziției „George Pătru, Călătorie în oniric”, omagiu adus artistului.
„Un excellent grafician! Un talent înăscut”. Sunt expresiile pe care le rostesc cei care l-au Cunoscut”.
Mă întorc la timpul prezent și o prezint pe tânara artistă, Dora Dobârcianu, un mare talent înăscut. Creațiile sale, de la o vârsta fragedă se regăsesc pe marile simeze bucureștene și nu numai și bucură privitorii încă din timpul cursurilor gimnaziale urmate la Liceul de arte plastice „Nicolae Tonitza”.
Lucrările sale sunt deosebite, datorită și faptului că ies din rigorile tiparului academic, aduc o poveste fantastică impresionantă. Artista în demersul sincer se include în galeria marilor artiști consacrați ai artelor. Un domeniu atât de vast și de captivant, grafica, impresionaeză prin ductul liniei, suprafața petei și a culorii, pe care le observăm în fiecare lucrare a artistei.
Prin numărul impresionant de lucrări, tânăra artistă, ne surprinde și ne uimește prin îmbinarea fantasticului cu povestea, ne surprinde cu fiecare lucrare expusă.
Îi doresc Dorei Dobârceanu un drum în domeniul artelor grafice impresionant, putere de muncă și să o întâlnim pe simezele marilor galerii ale lumii”. (Prof. Dr. Mihaela Laura Boeru)
Mă numesc Dora Maria Dobârcianu și din anul 2016 sunt eleva la Liceul de Arte Plastice Nicole Tonitza din București.
Am participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, între care amintesc:
Concursul de arhitectură Ion N. Socolescu, aprilie 2019, premiul I; Concursul național Carmen Sylva, mai 2019, premiul I; secțiunea desen. Premiul I, secțiunea pictură; Concursul național Margareta, martie 2019, premiul III secțiunea grafica; Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale” faza națională, Sibiu, iulie 2019, premiul 3, secțiunea icoana pe sticla; Concursul internațional de arte plastice, Golești 2019, premiul I grafică; Concursul național Margareta Sterian, Buzău, martie 2020, premiul I secțiunea grafică, premiul I secțiunea pictură, premiul I secțiunea fotografie; Festivalului de Arte – Câmpina, 2020 – premiul I grafica.
Am expus lucrări în cadrul unor expoziții colective: Jucării, Casa Memoriala George Enescu, Sinaia, aprilie 2017; Imaginând istorii pierdute, Muzeul Național Cotroceni”, mai 2017; Ecaterina Teodoroiu văzută prin ochi de copil, Castelul Țepeș București, mai 2017; Expoziția de pictură din cadrul taberei de pictură Vara pe uliță, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti; Satul…în inima copiilor de la ora, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, iunie 2018; Icoana din sufletul românului, Breaza, martie 2018; Ou sont les neiges :En avânt, Casa Memorială George Enescu – Sinaia 2018; Culori de Viscri, Viscri, septembrie 2018; Copilărie, Casa de Cultura Friedrich Schiller București, noiembrie 2018; Renaștem prin artă, proiect caritabil, Clubul Țăranului Român, București, martie 2019; București 100, Muzeul Național al Țăranului Român București, mai 2019; TransPandemic by Premium Edu, aprilie 2021.
Expoziții personale: Din povesti… Casa de Cultura Friedrich Schiller București, noiembrie 2018; Ruga pentru cele uitate, Casa Memorială George Enescu, Sinaia, noiembrie 2019; Măști Casa de Cultură a Municipiului Brăila, noiembrie 2020; Măști, Casa de Cultură a Studenților din Timișoara, ianuarie – aprilie 2021.
Expoziție de fotografie „SĂLBATIC ȘI LIBER”
Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Primăria Municipiului București și Forumul Democrat al Germanilor–Forumul Regiunea Extracarpatică vă invită să vizitați la sediul din Str. Batiștei nr. 15 expoziția de fotografie „SĂLBATIC ȘI LIBER”, realizată de dr. Klaus FABRITIUS, Președintele F.D.G.R. Forumul Regional – Regiunea Extracarpatică. Program vizitare: de luni până vineri între orele 11.00-15.30 și miercuri între orele 11.00 -17.30, în perioada 21.01. – 26.02.2021, cu o programare. (e-mail info@casaschiller. ro, sau telefon 021.319.26.88)Expoziția de fotografie „AUGSBURG – MAI MULT DE 2.000 ANI ISTORIE”
FOTO: KLAUS FABRITIUS
Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Primăria Municipiului București și Forumul Democrat al Germanilor–Forumul Regiunea Extracarpatică au organizat expoziția de fotografie „AUGSBURG-
MAI MULT DE 2.000 ANI ISTORIE”, realizată de dr. Klaus FABRITIUS, Președintele F.D.G.R. Forumul Regional – Regiunea Extracarpatică. Manifestarea a fost dedicată aniversării a 30 de ani de la reunificarea Germaniei.
Ilustrația muzicală: Orchestra de suflători „Karpaten – Show”, dirijor Hans Groza.
„AUGSBURG este socotit al treilea oras ca mărime din Bavaria, cu cei 250.000 de locuitori . Fondatorul orașului, împaratul roman Augustus, veghează astăzi asupra orașului în piața primăriei , în vârful unei fântâni.
Clădirea Primăriei este renumită prin sala ei de aur, în care împarații germani au convocat de mai multe ori marile adunări ale imperiului, sală distrusă în 1944, însă restaurată în toată splendoarea ei , în etape, între anii 1980 – 1987.
În apropierea pieții primăriei se află Domul din Augsburg, construit în etape, părțile cele mai vechi având o vechime de peste 1.000 de ani. Cripta romană a catedralei adăpostește o veche madonă sculptată din lemn, dar partea cea mai prețioasă a domului sunt vitraliile din anul 1135, ilustrând profeții, cele mai vechi vitralii din lume care se mai afla în locul în care au fost instalate.
Personalități importante s-au născut în Augsburg. Amintim numai pe Wolfgang Amadeus Mozart și Berthold Brecht.
Este bine să nu uităm că în oraș a fost construit și primul motor diesel de către Alfred Diesel în anul 1897.
Augsburgul se poate mândri și cu primele locuințe sociale. Meșterul Jakob Fugger, un bogataș al timpului, a construit pentru nevoiașii din urbe, 140 de locuințe situate în 67 de căsuțe cu un etaj, cel mai vechi complex din lume, și astăzi utilizat în acelasi scop.
Imagini din aceste comori inedite se regăsesc în expoziție”. (Klaus FABRITIUS)
Dr. Klaus FABRITIUS, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice din România, cercetător științific cu peste 250 de lucrări de specialitate (entomofaunistică, combatere biologică) publicate în reviste de prestigiu din țară și străinătate este semnatarul a peste 10 volume științifice, primind Diploma de excelență din partea Universității „Ioan Cuza” din Iași. Klaus Fabritius este președintele Asociației Române pentru Combaterea Vectorilor în Igiena Publică (ARCVIP), președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică, membru fondator al Clubului Humboldt România.
Orchestra de suflători „Karpaten – Show”, a fost înființată în 1997 la inițiativa lui Hans Groza, a Casei de Cultură „Friedrich Schiller” și a Forumului Democrat al Germanilor din România- Regiunea Extracarpatică și a continuat tradiția renumitei orchestre de suflători „Karpaten Show”, care a concertat la Casa Schiller între 1970 și 1980, sub conducerea lui Emil Franz și Andreas Bretz.
Din 1997 a întreprins turnee organizate la filialele Forumului Democrat al Germanilor din România pentru reprezentanții minorității germane din Brașov, Mediaș, Sibiu, Galați, Iași, Constanța ș.a. Totodată au participat anual la diferite manifestări culturale la Casa Schiller și la Ambasada Republicii Federale Germania în România.
Expoziția se poate vizita la sediul Casei Schiller zilnic între orele 10.30 -13.30, în perioada 24.11. – 30.12.2020, cu o programare: e-mail info@casaschiller.ro, sau telefon 021.319.26.88. Accesul publicului se va face cu respectarea reglementărilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.
Expoziția va putea fi vizionată online pe site-ul și pagina de facebook a instituției.
1. Vernisajul expozitiei de fotografie: IMAGINI DIN CALENDAR – IMPRESII DE TOAMNĂ DIN GERMANIA, realizata de KLAUS FABRITIUS
Casa de Cultură “Friedrich Schiller” a organizat în 08.10.2013 cu prilejul aniversării Zilei Unității Germane vernisajul expozitiei de fotografie Imagini din calendar – Impresii de toamnă din Germania, realizată dr. Klaus Fabritius.
Fondator și președinte al Cubului Leica, aflat sub egida Forumului Democratic al Germanilor din București și a Casei Schiller, Klaus Fabritius dedică această expoziție imaginilor din Germania și toamnei.
Dr. Klaus Fabritius: Membru corespondent al Academiei de Ştiinte Agricole şi Silvice din România, doctor în biologie, Klaus Fabritius , cercetător ştiinţific cu peste 250 de lucrări de specialitate publicate în ţară şi în străinătate, apărute în reviste de prestigiu este autor al peste 10 volume ştiinţifice, primind diploma de excelenţă din partea Universităţii “Ioan Cuza”din Iaşi.Klaus Fabritius este preşedintele Asociaţiei Române pentru Combaterea Vectorilor în Igiena Publică (ARCVIP). Este membru fondator al Clubului Humboldt România, preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică. Pasiunile naturalistului Klaus Fabritius sunt: fotografia, călătoriile, ocrotirea naturii și protecția mediului.
Expoziţie de fotografie: „DELTA DUNARII – O LUME SOLITARA” de KLAUS FABRITIUS
Delta Dunării, după câte ştiu, seamănă cu lacul cel cenuşiu, unde pelicanul bătrân stă toată ziua grav, aşteptând un fotograf.” (Marin Sorescu, „De-a Delta Dunării”)
In cadrul manifestărilor dedicate ciclului “Oameni şi locuri importante din cultura română“, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” a organizat în 8 septembrie 2014 vernisajul expoziţiei de fotografie „Delta Dunării – o lume solitară”, realizată de dr. Klaus Fabritius. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Forumul Democrat al Germanilor.
„Soviel ich weiß, ähnelt das Donaudelta dem grauen See, wo der alte Pelikan den ganzen Tag feierlich weilt, auf einen Fotografen wartend“ Marin Sorescu, „Das Donaudelta“
Im Rahmen der Veranstaltungen, die dem Zyklus „ Wichtige Menschen und Orte der rumänischen Kultur“ gewidmet sind, hat das Kulturhaus „Friedrich Schiller“am Montag, den 8.ten September 2014 die Fotoausstellung „Das Donaudelta – eine einsame Welt“ des Dr. Klaus Fabritius organisiert. Das Ereignis ist in Partnerschaft mit dem Forum der Deutschen aus der außerkarpatischen Region und dem Leica-Klub, Bukarest veranstaltet. „Das Donaudelta geht uns alle an!
Expoziția de fotografie „Bucuria florilor” realizată de dr. Klaus Fabritius
Parcurgând aceste momente dificile alături de toți locuitorii Planetei, colectivul instituției noastre care există online în această primăvară constată cu imensă bucurie în urma contactelor și dialogulului permanent web și facebook cu prietenii fideli ai evenimentelor culturale apropierea caldă, umană stabilită în timp de expozițiile de artă si fotografie prezentate la noi.

