În cadrul evenimentelor dedicate prezenței culturii noastre în Europa, Primăria Municipiului București și Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prezintă marți 26 iulie 2022, ora 17,30 Expoziția de fotografie PARISUL, ORAȘUL MARILOR VISE, realizată și prezentată de Dr. Klaus FABRITIUS, Președintele FDGR-Regiunea Extracarpatică.
”Este oare într-adevăr posibil de pildă , să iubești destul Parisul fără să-l iubești mai mult ?”
Henry JAMES (1843-1916)
Va fi prezentat Atelierul sculptorului Constantin BRÂNCUȘI din Paris și cartea ” Constantin Brâncuși și influența sa asupra sculpturii secolului al XX-lea, autor Ingo Gerhard GLASS, Editura Vinea, București.
Coordonatorul proiectului Aurora FABRITIUS
” PARISUL – fermecătorul fermecat”
James JOYCE (1882-1941)
” Oare de unde vine FASCINAȚIA acestui oraș?
Din prețuirea istoriei, a unor personalități precum Regina Maria Antoaneta și liderul militar și politic Napoleon Bonaparte? din construirea unor edificii inedite și impresionante precum La Tour Eiffel și Arcul de Triumf? de la prezența impunătoare a Catedralelor Notre-Dame sau Sacre Coeur, de la concurența Artelor, Literatură, Film sau Muzică? de la respectul comemorativ al marilor Cimitire, renumite …? de la Șansoneta atât de bine reprezentată de Maurice Chevalier, Jacques Brel, Charles Aznavour sau Mireille Mathieu ? sau de la Edith Piaf, cea unică în secol? de la acordeonul tradițional care acompaniază aceste nostalgice compoziții? de la Buchiniștii de pe Malul râului Sena? de la grandioasele Grădini Luxemburg ? de la celebrii actori de comedie Bourvil, Fernandel sau Louis de Funes ?…..să fie Cartierul Latin, Moulin Rouge sau Crasy Horse Cabaret o invitație ? De ce nu !
Realitatea acestei fascinații o certifică și atracția către muzeele Parisului, excelent organizate, afluența fantastică permanentă pentru ofertantul Muzeu Louvre, casele memoriale exemplare Victor Hugo, Honore de Balzac sau Auguste Rodin…..?
Parisul a însemnat dintotdeauna competitivitate, profesionalism, opulență financiară. Tradiția acestor factori și menținerea lor i-a asigurat frumoasei capitale de pe Sena trăinicia unui Turism susținut, benefic și rentabil. Deloc neglijabil!
Prosperitatea unei vieți intelectuale aduce un uriaș beneficiu nu numai unui oraș precum Parisul, onorează întreaga Viață franceză !
Parisul i-a primit și recunoscut pe compozitorul George Enescu, pe dramaturgul Eugen Ionescu, pe scriitorul filosof Emil Cioran cât și pe marele Sculptor Constantin Brâncuși. Iată vizita în Atelierul artistului din Hobița care a influențat sculptura europeană a secolului XX. Prețuirea artelor susține demnitatea unei țări, Educația atrage respectul societății!
Popasurile acestei Expoziții de fotografie, excelente, semnificative, prioritare reprezintă numai o picătură fericită din atmosfera, încântarea și starea create de o vizită la Paris.
In fața Mona Lisei lui Leonardo da Vinci sau a unei sculpturi create de Michelangelo Buonarroti veți întâlni mereu mulți, foarte mulți americani, japonezi, spanioli, germani, polonezi, ruși, români…
Fascinația continuă!
Când rostești cuvântul PARIS te gândești imediat la comorile sale Notre Dame, Place de la Concorde, Grădinile Tuileries, Arcul de Triumf, Bulevardul Champs Elysees, Grădinile Luxemburg, Palais Royal , Montmartre, Moulin Rouge , Sacre Coeur….. care alt oraș oferă atât de multă încântare?
Pentru milioane de turiști devin reale cuvintele scriitorului Louis ARAGON, 1897-1982 ” Dacă îmi veți smulge inima veți vedea în ea Parisul ”
Klaus FABRITIUS
„ Tristan TZARA, B. FUNDOIANU, Victor BRAUNER, M.H.MAXY, Marcel IANCU, Jules PERAHIM, Constantin NISIPEANU, Ilarie VORONCA, Stephan ROLL, Ion VINEA, Gellu NAUM, Geo BOGZA, Ion BARBU, Dimitrie PACIUREA, Hans MATTIS TEUTSCH și nu în ultimul rând Constantin BRÂNCUȘI sunt doar numele câtorva personalități dintre cele care au scris istoria AVANGARDEI ROMÂNEȘTI la PARIS la începutul secolului XX. Nume grele, timpul a confirmat !
Poeți, prozatori, dramaturgi , arhitecți, graficieni, scenografi, sculptori…oameni de artă care au ales libertatea exprimării, exhibarea, ultra modernismul…
Au cucerit, au convins, au făcut Școală, au fost dascăli universitari, au lăsat o Operă de neegalat, patrimoniu și în zilele noastre. Au depășit granițele, cu talent autentic!
I-au admirat și analizat nenumărați critici din lume, cât și distinsul brâncușolog Barbu BREZIANU.
Clasă, Rafinament !
Cotele actuale ale operelor celor mai mulți sunt de neimaginat.
Merit !
Prezența lor în muzeele lumii atrag vizitatorii ca un magnet.
Deloc întâmplător!
La o simplă re-evaluare ne putem îmbogăți spiritual …..
Este AVANGARDA ROMÂNEASCĂ care a cucerit lumea de pretutindeni cu literele și arta create… tot în orașul artelor, PARIS !”
Aurora FABRITIUS
„ Trebuie subliniat că tocmai datorită faptului că autorul, un sculptor de talie europeană este foarte la curent cu sculptura secolului al XX-lea, fiind deopotrivă exeget al artei brâncușiene – a fost el în măsură să poată investiga creația confraților săi. În plus, a lucrat ca un adevărat cercetător științific prezentând un text asemănător unui dosar întocmit conform canoanelor procedurale ale Istoriei Artelor. (…) Antologia lui Ingo Glass cuprinde aproximativ 300 de atari imagini, unele surprinzătoare, culese din creațiile colegilor săi din Germania, Franța, Anglia, Italia, Spania, Finlanda, Elveția, Belgia, Olanda, Luxemburg, Polonia, Cehia, România, Ungaria – dar și din Japonia, Chile, Statele Unite- la care s-ar mai fi putut adăuga și Australia, cu Bert Flugelman.”
Barbu BREZIANU, 1909-2008, Cuvânt înainte „ Brâncuși – Opera și ideile fundamentale”
Evenimentul se va desfășura în limba română, intrarea este liberă.
Conferința va putea fi vizionată și online din 21 iunie 2022 pe site-ul și pagina de facebook a instituției.
Participarea la eveniment la sediul instituției cu o programare prealabilă: e-mail cultura@casaschiller.ro, info@casaschiller.ro, sau telefon 021.319.26.88.
Participarea la eveniment în sistem online: transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro. Marți, 14 iunie 2022 veți primi în timp util link-ul de conectare la conferința online.
Lansarea albumului fotografic „SĂLBATIC ȘI LIBER”, semnat de Dr. Klaus FABRITIUS


Expoziția de fotografie „BIODIVERSITATEA DIN BUCURESTI: ÎNARIPATELE DIN PARCUL HERESTRĂU”
Expoziția de pictură și grafică „Spectacol”
Expoziție de fotografie „SĂLBATIC ȘI LIBER”
Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Primăria Municipiului București și Forumul Democrat al Germanilor–Forumul Regiunea Extracarpatică vă invită să vizitați la sediul din Str. Batiștei nr. 15 expoziția de fotografie „SĂLBATIC ȘI LIBER”, realizată de dr. Klaus FABRITIUS, Președintele F.D.G.R. Forumul Regional – Regiunea Extracarpatică. Program vizitare: de luni până vineri între orele 11.00-15.30 și miercuri între orele 11.00 -17.30, în perioada 21.01. – 26.02.2021, cu o programare. (e-mail info@casaschiller. ro, sau telefon 021.319.26.88)Expoziția de fotografie „AUGSBURG – MAI MULT DE 2.000 ANI ISTORIE”
FOTO: KLAUS FABRITIUS
Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Primăria Municipiului București și Forumul Democrat al Germanilor–Forumul Regiunea Extracarpatică au organizat expoziția de fotografie „AUGSBURG-
MAI MULT DE 2.000 ANI ISTORIE”, realizată de dr. Klaus FABRITIUS, Președintele F.D.G.R. Forumul Regional – Regiunea Extracarpatică. Manifestarea a fost dedicată aniversării a 30 de ani de la reunificarea Germaniei.
Ilustrația muzicală: Orchestra de suflători „Karpaten – Show”, dirijor Hans Groza.
„AUGSBURG este socotit al treilea oras ca mărime din Bavaria, cu cei 250.000 de locuitori . Fondatorul orașului, împaratul roman Augustus, veghează astăzi asupra orașului în piața primăriei , în vârful unei fântâni.
Clădirea Primăriei este renumită prin sala ei de aur, în care împarații germani au convocat de mai multe ori marile adunări ale imperiului, sală distrusă în 1944, însă restaurată în toată splendoarea ei , în etape, între anii 1980 – 1987.
În apropierea pieții primăriei se află Domul din Augsburg, construit în etape, părțile cele mai vechi având o vechime de peste 1.000 de ani. Cripta romană a catedralei adăpostește o veche madonă sculptată din lemn, dar partea cea mai prețioasă a domului sunt vitraliile din anul 1135, ilustrând profeții, cele mai vechi vitralii din lume care se mai afla în locul în care au fost instalate.
Personalități importante s-au născut în Augsburg. Amintim numai pe Wolfgang Amadeus Mozart și Berthold Brecht.
Este bine să nu uităm că în oraș a fost construit și primul motor diesel de către Alfred Diesel în anul 1897.
Augsburgul se poate mândri și cu primele locuințe sociale. Meșterul Jakob Fugger, un bogataș al timpului, a construit pentru nevoiașii din urbe, 140 de locuințe situate în 67 de căsuțe cu un etaj, cel mai vechi complex din lume, și astăzi utilizat în acelasi scop.
Imagini din aceste comori inedite se regăsesc în expoziție”. (Klaus FABRITIUS)
Dr. Klaus FABRITIUS, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice din România, cercetător științific cu peste 250 de lucrări de specialitate (entomofaunistică, combatere biologică) publicate în reviste de prestigiu din țară și străinătate este semnatarul a peste 10 volume științifice, primind Diploma de excelență din partea Universității „Ioan Cuza” din Iași. Klaus Fabritius este președintele Asociației Române pentru Combaterea Vectorilor în Igiena Publică (ARCVIP), președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică, membru fondator al Clubului Humboldt România.
Orchestra de suflători „Karpaten – Show”, a fost înființată în 1997 la inițiativa lui Hans Groza, a Casei de Cultură „Friedrich Schiller” și a Forumului Democrat al Germanilor din România- Regiunea Extracarpatică și a continuat tradiția renumitei orchestre de suflători „Karpaten Show”, care a concertat la Casa Schiller între 1970 și 1980, sub conducerea lui Emil Franz și Andreas Bretz.
Din 1997 a întreprins turnee organizate la filialele Forumului Democrat al Germanilor din România pentru reprezentanții minorității germane din Brașov, Mediaș, Sibiu, Galați, Iași, Constanța ș.a. Totodată au participat anual la diferite manifestări culturale la Casa Schiller și la Ambasada Republicii Federale Germania în România.
Expoziția se poate vizita la sediul Casei Schiller zilnic între orele 10.30 -13.30, în perioada 24.11. – 30.12.2020, cu o programare: e-mail info@casaschiller.ro, sau telefon 021.319.26.88. Accesul publicului se va face cu respectarea reglementărilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.
Expoziția va putea fi vizionată online pe site-ul și pagina de facebook a instituției.
1. Vernisajul expozitiei de fotografie: IMAGINI DIN CALENDAR – IMPRESII DE TOAMNĂ DIN GERMANIA, realizata de KLAUS FABRITIUS
Casa de Cultură “Friedrich Schiller” a organizat în 08.10.2013 cu prilejul aniversării Zilei Unității Germane vernisajul expozitiei de fotografie Imagini din calendar – Impresii de toamnă din Germania, realizată dr. Klaus Fabritius.
Fondator și președinte al Cubului Leica, aflat sub egida Forumului Democratic al Germanilor din București și a Casei Schiller, Klaus Fabritius dedică această expoziție imaginilor din Germania și toamnei.
Dr. Klaus Fabritius: Membru corespondent al Academiei de Ştiinte Agricole şi Silvice din România, doctor în biologie, Klaus Fabritius , cercetător ştiinţific cu peste 250 de lucrări de specialitate publicate în ţară şi în străinătate, apărute în reviste de prestigiu este autor al peste 10 volume ştiinţifice, primind diploma de excelenţă din partea Universităţii “Ioan Cuza”din Iaşi.Klaus Fabritius este preşedintele Asociaţiei Române pentru Combaterea Vectorilor în Igiena Publică (ARCVIP). Este membru fondator al Clubului Humboldt România, preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică. Pasiunile naturalistului Klaus Fabritius sunt: fotografia, călătoriile, ocrotirea naturii și protecția mediului.
Expoziţie de fotografie: „DELTA DUNARII – O LUME SOLITARA” de KLAUS FABRITIUS
Delta Dunării, după câte ştiu, seamănă cu lacul cel cenuşiu, unde pelicanul bătrân stă toată ziua grav, aşteptând un fotograf.” (Marin Sorescu, „De-a Delta Dunării”)
In cadrul manifestărilor dedicate ciclului “Oameni şi locuri importante din cultura română“, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” a organizat în 8 septembrie 2014 vernisajul expoziţiei de fotografie „Delta Dunării – o lume solitară”, realizată de dr. Klaus Fabritius. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Forumul Democrat al Germanilor.
„Soviel ich weiß, ähnelt das Donaudelta dem grauen See, wo der alte Pelikan den ganzen Tag feierlich weilt, auf einen Fotografen wartend“ Marin Sorescu, „Das Donaudelta“
Im Rahmen der Veranstaltungen, die dem Zyklus „ Wichtige Menschen und Orte der rumänischen Kultur“ gewidmet sind, hat das Kulturhaus „Friedrich Schiller“am Montag, den 8.ten September 2014 die Fotoausstellung „Das Donaudelta – eine einsame Welt“ des Dr. Klaus Fabritius organisiert. Das Ereignis ist in Partnerschaft mit dem Forum der Deutschen aus der außerkarpatischen Region und dem Leica-Klub, Bukarest veranstaltet. „Das Donaudelta geht uns alle an!
Expoziția de fotografie „Bucuria florilor” realizată de dr. Klaus Fabritius
Parcurgând aceste momente dificile alături de toți locuitorii Planetei, colectivul instituției noastre care există online în această primăvară constată cu imensă bucurie în urma contactelor și dialogulului permanent web și facebook cu prietenii fideli ai evenimentelor culturale apropierea caldă, umană stabilită în timp de expozițiile de artă si fotografie prezentate la noi.

