Conferinţe

Conferința și expoziția de fotografie „140 de ani de la nașterea arhitectului Paul Smărăndescu (1881-1945)

În ciclul Personalități ale culturii germane din România Primăria Municipiului București și Casa de Cultură „Friedrich Schiller” în parteneriat cu Asociaţia Istoria Artei  organizează  în 12 august 2021, la ora 18.30 conferința și expoziția de fotografie 140 de ani de la nașterea arhitectului Paul Smărăndescu (1881-1945)”. Prezintă dr. Oana Marinache, istoric de artă, cercetător și președinta Asociației Istoria Artei.

Menționăm că în colaborare cu Asociaţia Istoria Artei  a fost prezentată în 10 septembrie 2015 conferința-dezbatere „Arhitecți și ingineri germani în București”  susținută de dr. Oana Marinache și dr. arh. Ruxandra Nemțeanu.

În ultimii ani, Asociația Istoria Artei a cercetat și valorificat în mod excepțional această arhivă a arhitectului Smărăndescu, publicând: Arhitectura neoromânească în slujba Marii Uniri”, ArhiTur Paul Smărăndescu 75” (nr. 1/2020), ArhiTur  Artă și arhitectură funerară la Cimitirul Bellu” (nr. 2/2020) precum și „Arhiva de arhitectură: Paul Smărăndescu 75” (2020).
În 12 ianuarie 2020 am comemorat 75 de ani de la trecerea în neființă a arhitectului român Paul Smărăndescu, personalitate marcantă a primei jumătăți a secolului al XX-lea. De atunci am inițiat prin intermediul Asociației Istoria Artei și cu sprijinul Ministerului Culturii (Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2020) și al Ordinului Arhitecților din România (Timbrul Arhitecturii) o serie de tururi ghidate, ateliere de istorie urbană și conferințe științifice, o expoziție de desene și colaje, toate menite a-i cinsti memoria și a-i readuce activitatea în atenția publicului. Documentele de arhivă, cu autorizațiile de construcție ale lucrărilor sale, pot fi consultate și pe http://paulsmarandescu.blogspot.com. O serie de imagini de epocă și actuale a fost prezentată și pe pagina lui dedicată lui. https://www.facebook.com/Arhitect-Paul-Smărăndescu-102708734604276.(Dr. Oana Marinache)
Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă. Participarea la eveniment: cu o rezervare prealabilă (e-mail: info@casaschiller. ro, sau telefon 021.319.26.88).

Accesul publicului se va face cu respectarea reglementărilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Conferința „Impactul social, politic și militar al traco-geto-dacilor asupra Romei și Imperiului Roman. Împărați romani de origine traco-geto-dacă”.

În cadrul tradiției prezentărilor istoriei României, Primăria Municipiului București  și Casa de Cultură „Friedrich Schiller” organizează marți, 27 iulie 2021, ora 18.30, conferința „Impactul social, politic și militar al traco-geto-dacilor asupra Romei și Imperiului Roman. Împărați romani de origine traco-geto-dacă”.

 „Statul bizantin timpuriu, în ceea ce privește Peninsula Balcanică și locuitorii ei, într-un anumit sens poate fi numit imperiu roman de neam tracic”.   (V. Besevliev, „Ein romisches Reich thrakischer Nation!)

Prezintă: Leonard VELCESCU, doctor în istoria artei la École Pratique des Hautes Études (Paris-Sorbona), profesor la Universitatea din Pitești.

Evenimentul va fi înregistrat și poate fi vizionat începând cu 3 august 2021 accesând site-ul Casei de Cultură „Friedrich Schiller” (www.casaschiller.ro) sau pagina de Facebook www.facebook.com/casadeculturafriedrichschiller).

După cucerirea Daciei, Imperiul roman a avut, până la prăbușirea sa, câteva personalități politice, inclusiv împărați, de origină tracă. Populația nativă ocupată a început să devină din ce în ce mai implicată în viața politică a Imperiului. Această elită de origine traco-iliro-geto-dacă, de la conducerea Imperiului roman, a contribuit în mod esențial la continuitatea și reorganizarea imperiului, precum și la instituționalizarea și răspândirea religiei creștine în lumea romană. Influența tracică în sferele militare și conducătoare ale Imperiul Roman datează de la începutul secolului III. Răspândirea elementelor trace în lumea romană  înainte de Maximinius (primul împărat roman de origine ”barbară” tracă) a început prin captivii de război și sclavii aduși pe calea comerțului, prin gladiatori, lucrători și elemente de comerț, iar după anexarea teritoriilor trace la imperiu prin încorporări masive în armata romană de razboinici în formațiile auxiliare (alae, cohortes), în flotă, legiuni, unități speciale. Pătrunderea progresivă a acestor elemente traco-geto-dace în societatea romană, înainte de Maximinius, a permis instituționalizarea unor personalități de origine traco-geto-dacă în înalta ierarhie romană, ajungând chiar împărați: Maximinus Thrax, Claudius Illyrius, Regalianus, Gaius Galerius Valerius Maximianus, Maximinus Daia, Licinius, Flavius Claudius Iulianus etc. Împăratul de origine dacă Gaius Galerius Valerius Maximianus (292-311), care i-a urmat la domnie lui Diocleţian, după ce a ajuns la conducerea Imperiului roman a vrut să supună la obligaţia plăţii impozitelor Roma şi întreaga Italie, drept răzbunare pentru umilirea dacilor de către Traian, care le-a impus tribut dacilor. În al doilea rând, a vrut să schimbe numele Imperiului roman în Imperiul dacic. Aceste lucuri sunt menționate în documente”. (Dr. Leonard Velcescu)

 Leonard Velcescu este istoric de artă și arheolog; doctor în istoria artei și arheologie, Sorbonna și École Pratiques des Hautes Études (Paris) Departamentul de Artă Antică – cercetător în istoria artei; Cercetător CRESEM – echipa CRHISM – Universitatea din Perpignan «Via Domitia» – Franța; doctorat în istoria artei și arheologie: Les «Barbares» (Daces) dans la sculpture romaine. Étude d’iconographie antique

Distincții: 2012 – premiul Eudoxiu Hurmuzachi al Academiei Române pentru lucrarea Les Daces dans la sculpture romaine. Etude d’iconographie antique.

Publicații: Dacii în sculptura romană. Studiu de iconografie antică, ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, Editura Academiei Române, București, 2015; Réflexions sur le Forum de Trajan (Rome) et les représentations statuaires de daces et leur signification culturelle, în volumul La Colonne Trajane. Colloque franco-roumain de Bucarest (28-29 octombre 2013), ed. C. C. Petolescu, M. Gallinier, F. Matei-Popescu, București, 2015.

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă. Participarea la eveniment: cu o rezervare prealabilă (e-mail: info@casaschiller. ro, sau telefon 021.319.26.88). Accesul publicului se va face cu respectarea reglementărilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.