Conferința-dezbaterea „Miraj, Miracol, Magie în alb-negru”

Foto; Nini Vasilescu

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și școlii artei fotografice românești, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București organizează marți, 7 noiembrie 2023, ora 17.30, conferința-dezbaterea „Miraj, Miracol, Magie în alb-negru”.                           

În cadrul evenimentului vor avea loc lansarea albumului bilingv german-român „SCHWARTZ – WEISS – 66 – ALB – NEGRU”, autori Klaus Fabritius, Cristian Sencovici, Eduard Duldner și vernisajul expoziției de fotografie „Memoria în alb-negru”. Albumul cuprinde 66 de imagini alb-negru și este dedicat aniversării a 66 de ani de existență a Casei de Cultură „Friedrich Schiller”, casa minorității germane din București. Albumul a fost publicat în anul 2023 la Editura Honterus, Sibiu și a fost tipărit cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernul României și al Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică.

Prezintă:

Dr. Klaus Fabritius

Cristian Sencovici

Eduard Duldner

Coordonatorul proiectului: Aurora Fabritius

De ce alb-negru?

„De fapt, de ce fotografie alb-negru? Pentru că sunt convins că, aşa cum încă nu a dispărut cartea tipărită, nu va dispărea curând nici fotografia alb-negru, în ciuda tuturor prezicerilor! Pentru că fotografia alb-negru solicită atât din partea fotografului, cât şi a privitorului, o atenţie deosebită, mai profundă, tocmai din cauza simplităţii imaginii redată numai în nuanţe ale celor două culori. Fiindcă fotografia alb-negru este „piatra preţioasă” a genului”. (Cristian Sencovici)

„Prezent sau deja amintire, fotografia alb-negru vine și revine ciclic cu gravitate și aplomb. Școala fotografiei românești a debutat ca o aventură în alb-negru și în norul cafeniu al sepiei, un cefalopod oferind această culoare nobilă, în fapt un mic animal acvatic inofensiv. Albumul de familie în alb-negru exista precum o instituție la fiecare generație care se respecta și era considerat o moștenire a strămoșilor, aducând cu sine forța povestirilor și a confesiunilor. Albumul fotografic este cea dintâi moștenire a neamului, este sertarul cu amintiri și mărturii. Fotografia  alb-negru constituie o mărturie autentică și confirmă momentele de bucurie, atașament, prietenie, rudenie, camaraderie, solidaritate, oferindu-le celor dragi dovada unor clipe memorabile. În acest sens explicăm și prezența  pasionaților noștri artiști fotografi, Cristian Sencovici, Klaus Fabritius și Eduard Duldner, parteneri însoțiți permanent de aparatul fotografic, observând cu minuțiozitate, răbdare și perseverență semnificația unei imagini surprinse, a picturii, a graficii alb-negru. Mărturie stau chiar arhivele celor trei artiști”. (Aurora Fabritius)

Dr. Klaus Fabritius este membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice din România, cercetător științific, ICDPP, București, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică, membru fondator al Clubului Humboldt România, membru fondator și președinte al Clubului Leica, aflat sub egida Forumului Democrat al Germanilor din București și a Casei de Cultură „Friedrich Schiller” din anul 1994.

Cristian Sencovici este inginer constructor, membru fondator al Clubului Leica, aflat sub egida Forumului Democrat al Germanilor din București și a Casei de Cultură „Friedrich Schiller” din anul 1994.

Eduard Duldner este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și absolvent al Academiei de Arte din București, Secția Pictură.

Evenimentul se va desfășura în limba germană și limba română. Intrarea este liberă.

Expoziția poate fi vizitată luni, miercuri, joi, între orele 10.00-18.00 și marți, vineri, între orele:         : 10.00-16.00, în perioada 07-30.11.2023.

Evenimentul va fi transmis și online prin intermediul platformei Zoom. Pentru participare în sistem online: transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro și veți primi în timp util link-ul pentru conectare online. Înregistrarea video a evenimentului va putea fi vizionată din 16.11.2023 pe site-ul și pagina de Facebook a instituției.