Expoziții

Vernisajul expoziției de pictură PEISAJE SUBIECTIVE , a istoricului Maria Vianu

Casa de Cultură „Friedrich Schiller” și Primăria Municipiului București organizează în cadrul ciclului expozițiilor de pictură aparținând creatorilor români, organizează joi, 12 octombrie 2017, ora 18,00 la sediul Casei de Cultură „Friedrich Schiller”, din str. Batiștei nr. 15, vernisajul expoziției de pictură PEISAJE SUBIECTIVE , a istoricului Maria Vianu,. Cu această ocazie va fi prezentat și albumul CALEA SPRE LUMINĂ, apărut la Editura a I r I a, București ( ARA) . Albumul conține lucrările autoarei prezentate în cadrul expoziției Calea spre lumină, organizată la Muzeului Municipiului București în 2016. „Je voulais peindre ce qui ne se voit pas, le souffle, la vie, le vent, le mouvement, la vie des formes, l’éclosion des couleurs et leur Fusion „ (ZaoWou-Ki)

Participă: Dr. Maria ALEXANDRESCU VIANU Dr. Ion VIANU Dr. Andrei PIPPIDI, Membru corespondent al Academiei Române Daria GHIU, critic de artă

Ilustrația muzicală: Ana BĂDICĂ și Marius BOLDEA Coordonatorul proiectului: Aurora FABRITIUS „Wellen, Marina, wir Meer! Tiefen, Marina, wir Himmel. Erde, Marina, wir Erde, wir tausendmal Frühling, wie Lerchen, die ein ausbrechendes Lied in die Unsichtbarkeit wirft ” (Elegie pentru Marina (Tsvetaeva), R.M.RILKE)

„Maria Vianu, istoric al artei antice şi arheolog, pătrunde, de data aceasta, atunci cînd pictează, într-un necunoscut al minţii sale, un necunoscut pe care îl caută cu grijă, săpând atent, eliminînd fiecare fir de praf, fiecare obstacol care ar putea ieşi în cale. Alege vizibilul, pânza, hârtia, pe care aşază un spaţiu imaginar, un spaţiu ce încearcă să capteze soarele în el. Nu întîmplător, pentru Ion Vianu, fratele artistei, Maria realizează ‘o pictură a simbolurilor arhetipale, referinţă la psihologia analitică a lui C.G. Jung’. Pentru mine, cea care în acest mic text s-a decis să folosească persoana întîi singular, lucrările Mariei Vianu sînt picturi-haiku, forţate să interiorizeze natura, anotimpul, într-o stare. ” (Daria GHIU, Maria Vianu, Lumină în pinacotecă, Observatorul Cultural, 2016)

„Maria s-a inscris la Belle-Arte dar a dat înapoi în fața ‘artei angajate’ realist socialiste, preferând să studieze istoria. Preocuparea ei pentru universul formelor frumoase a rămas însă vie; a consacrat o cariera de arheolog fecundă și plină de succese a studiului Artei grecesti si romane, specialitate in care a devenit o autoritate internațională. … în cu totul alte împrejurări decât la începuturi, reînnoind un mai vechi contract cu un destin, Maria Vianu a reluat uneltele plastice dând curs unei porniri vii cu un elan rămas întreg. De câțiva ani produce o operă folosind creionul în culori, uleiul pe pânză. Arta Mariei Vianu ar putea fi definita ca o armonioasa visare, punând în scenă lumina și elementele, stihiile, natura, în aspectele lor nocturne sau aurorale. Este arta unui creator care si-a asumat contradicțiile, topindu-le într-un Sine îndeplinit. Din marea liniște interioară peste care furtunile au trecut vine farmecul inefabil al acestei creatii care împlinește o existență”. (Ion VIANU)

„Născută într-o lună de toamnă timpurie, septembrie, încerc cu disperare să opresc scăderea luminii, alerg după blândețea ultimelor raze de soare. Așa sunt eu cea născută în mijlocul orașului, București, când străzile erau liniștite, ocupate doar de vocile copiilor care le transformau în locuri de joacă. Copil evadam din casa de cărți în care locuiam pe stradă unde ma aștepta liota de copii. Anii treceau și iata-mă în pragul vieții. Mă vedeam pictoriță. Scurtă perioadă de cursuri de desen, frecventarea scolii de arte plastice. Fericire totală, pasiune dezlănțuită, viață consacrată integral picturii, expoziții, muzee, atelier. Si deodata firul se rupe, fug de aceasta fericire. O nouă alegere, arheologia. Studii, specializare, istoria artei antice, . Parcurg toate treptele academice. O viata activa, consacrata cercetării. Pictura a rămas departe, într-un trecut la care mă uit cu recunoștință, dar fără frustrare. Mi se pare un capitol de tinerețe încheiat pentru totdeauna. Urmează rupturi în viața mea, rupturi declanșatoare de căutări. O nevoie absolută, imperioasa de-a exprima aceste căutări. Și nevoia de a picta reapare. Culoare, lumina încerc să vă captez pe pânza mea. De la tablou la tablou mă apropiu mai tare de lumină, până a deveni una cu ea la sfârșitul acestui drum”. (Maria VIANU)

Expoziţia va putea fi vizionată zilnic între orele 10.00 și 17.00 până în 24.10.2017.

Evenimentul are loc în limba română . Intrarea este liberă.

Expoziția de pictură, fotografie și artă decorativă “Mozaic de vacanță”

Expoziția de pictură, fotografie și artă decorativă “Mozaic de vacanță”, va fi găzduită de Casa Friedrich Schiller în perioada 12 – 26 septembrie 2017 și va reuni un număr de 22 de artisti plastici din intreaga țară. Artiștii participanți la expoziție sunt: Atena Corlateanu, Mariana Baitelu, Cerasela Dragos, Cristiana Catuneanu, Dorin Apreutesei, Dan Marian Geleletu, Iulian Rugina,Stefan Serban, Luminita Savulescu, Alina Pocian, Anamaria Lupulescu, Catrinel Alexe, EmiliaTrandafir, Raluca-Ioana Enachescu, Alexandru Cristian Popescu, Crina Maria Nemes, Victoria Soare, Lia Aciobanitei, Marieta Raceala, Cristina Maria Voicu, Mihaela și Rotaru Adina Moldova Țitrea. Inspirate din călătoriile artiștilor, lucrările prezente pe simeze sunt în general peisaje în tehnici șimaniere de lucru diferite, care ne readuc parfumul și linistea zilelor de vacanță. Conectându-secu natura, cu bucuria pe care o oferă descoperirea unor locuri noi, artiștii prin sensibilitatea lor,pot observa ceea ce ochii altora nu pot vedea și apoi să transpună în lucrările lor, mesajul plinde frumos și sinceritate.“Trebuie să ne conectam interiorul cu lumea exterioară, ăa ne surprindem pe noi inșine în fiecare zi, dacă în fiecare clipă nu se poate, să facem din pasiunea pentru frumos o altă dimensiune atemporală, să stergem barierele de orice fel ar fi ele și să putem crea un flux de energie pozitivă, un magnetism în care încet, încet să-i cuprindem pe toți cei din apropierea noastră și să le umplem ochii și sufletele de frumos, fie chiar și cu “forța” dacă va fi nevoie. Și mai presus de toate să ramânem constanți în iubirea noastră pentru frumos” (Adina Moldova Titrea – curatorul expozitiei).Vernisajul va avea loc in 12 septembrie 2017, ora 18.00; Prezintă: Marius Tita, critic de artă Expoziţia va fi deschisă în perioada 12 – 26 septembrie 2017. Program de vizitare luni – vineri,intre orele 10.00 -17.00. Intrarea libera. Evenimentul va avea loc în limba româna. Intrarea este liberă

Lasă un răspuns