Expoziții

Expoziție de fotografie „SĂLBATIC ȘI LIBER

Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Primăria Municipiului București și Forumul Democrat al Germanilor–Forumul Regiunea Extracarpatică vă invită să vizitați la sediul din Str. Batiștei nr. 15 expoziția de fotografie SĂLBATIC ȘI LIBER”,  realizată de dr. Klaus FABRITIUS, Președintele F.D.G.R. Forumul Regional – Regiunea Extracarpatică.

Program vizitare: de luni până vineri între orele 11.00-15.30  și miercuri  între orele 11.00 -17.30,   în perioada 21.01. – 26.02.2021, cu o programare. (e-mail  info@casaschiller. ro, sau telefon 021.319.26.88)

Expoziția va putea fi vizionată și online pe site-ul și pagina de facebook a instituției.

„Sălbăticia, animalele sălbatice sunt termeni creați de om și care ascund o notă de necunoscut, de taine, de teamă, un imperiu al enigmelor, în fapt nu omul este cel care este amenințat de animalele sălbatice și de sălbăticie, ci exact invers, sălbăticia este amenințată de om. Omul a ocupat o bună parte din teritoriul lor, a invadat modificând sălbăticia sau mai bine spus a transformat-o în teren agricol sau localități rurale și urbane. Industria, generată de el, și produsele ei amenință existența sălbăticiei.

Aceste modificări au condus la dispariția unui mare număr de viețuitoare, chiar la dispariția unor specii. În confruntarea animalelor cu omul, cele mai multe dintre ele au fugit, numai o mică parte dintre ele l-au însoțit sau s-au integrat. Mai vizibil a fost acest fenomen la animalele mari, precum ursul sau lupul, mai puțin vizibil la cele mici, precum insectele, unde se consideră că au dispărut jumătate din numărul lor…   

Expoziția cu motto-ul „sălbatic și liber“ își propune să ne readucă mai aproape natura de care ne-am depărtat. Constatăm cu îngrijorare, copiii deosebesc la o fragedă vârstă cel puțin 10 mărci de mașini dar nu mai cunosc 10 plante sau păsărele diferite.

WILD & FREI

Wildnis, wilde Tiere, Begriffe vom Menschen geschaffen, beinhalten Zurückhaltung, Angst,

Bedrohung. Tatsache ist das nicht die Wildnis den Menschen bedroht, sondern der Mensch bedroht die Wildnis. Der Mensch hat die Kulturlandschaft geschaffen, weite landwirtschaftlich genutzte Flächen, Dörfer und Städte gehören heute zum Alltag. Auch die Industrie, die er gegründet hat, und ihre Erzeugnisse bedrücken die Wildnis.

Eine Folge dieser Veränderungen ist das Verschwinden vieler Lebewesen und ein Rückgang der

Vielfalt. In der Konfrontation mit dem Menschen sind die meisten Tiere geflüchtet, nur ein kleiner Teil folgte der Kultur oder integrierte sich in den neuen Gegebenheiten. Sichtbar war die Tendenz bei großen Tieren, wie Wolf oder Bär, unbemerkter bei kleinen Lebewesen, wie den Insekten, die nur noch zur Hälfte Anwesend sind. Das Insektensterben, schon lange eine Tatsache, aber erst in den letzten Jahren ein aktuelles Thema.Die Biodiversität sagt viel über die Gesundheit unserer Erde aus.

Die Asusstellung mit dem Motto „Wild & frei“ soll uns die Natur, die Wildnis, näher bringen. In der Zivilisation unterscheiden die Kleinkinder sicher 10 verschiedene Automarken, 10 Blumen oder 10 Vögel können sie aber nicht nennen.“ (Dr. Klaus FABRITIUS)  

Dr. Klaus FABRITIUS, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice din România, cercetător științific cu peste 250 de lucrări de specialitate (entomofaunistică, combatere biologică) publicate în reviste de prestigiu din țară și străinătate este semnatarul a peste 10 volume științifice, primind Diploma de excelență din partea Universității „Ioan Cuza” din Iași. Klaus Fabritius este președintele Asociației Române pentru Combaterea Vectorilor în Igiena Publică (ARCVIP), președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică, membru fondator al Clubului Humboldt Român   

Accesul publicului se va face cu respectarea reglementărilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Intrarea este liberă.

Expoziția de fotografie AUGSBURG – MAI MULT DE 2.000 ANI ISTORIE
 FOTO: KLAUS FABRITIUS

Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Primăria Municipiului București și Forumul Democrat al Germanilor–Forumul Regiunea Extracarpatică au organizat expoziția de fotografie AUGSBURG-
MAI MULT DE 2.000 ANI ISTORIE, realizată de dr. Klaus FABRITIUS, Președintele F.D.G.R. Forumul Regional – Regiunea Extracarpatică.  Manifestarea  a fost dedicată aniversării a 30 de ani de la reunificarea Germaniei.
Ilustrația muzicală: Orchestra de suflători „Karpaten – Show”, dirijor Hans Groza. 
 AUGSBURG este socotit al treilea oras ca mărime din Bavaria, cu cei 250.000 de locuitori . Fondatorul orașului, împaratul roman Augustus, veghează astăzi asupra orașului în piața primăriei , în vârful unei fântâni.
Clădirea Primăriei este renumită prin sala ei de aur, în care împarații germani au convocat de mai multe ori marile adunări ale imperiului, sală distrusă în 1944, însă restaurată în toată splendoarea ei , în etape, între anii 1980 – 1987.
În apropierea pieții primăriei se află Domul din Augsburg, construit în etape, părțile cele mai vechi având o vechime de peste 1.000 de ani. Cripta romană a catedralei adăpostește o veche madonă sculptată din lemn, dar partea cea mai prețioasă a domului sunt vitraliile din anul 1135, ilustrând profeții, cele mai vechi vitralii din lume care se mai afla în locul în care au fost instalate.
Personalități importante  s-au născut în Augsburg. Amintim numai pe Wolfgang Amadeus Mozart și Berthold Brecht.
Este bine să nu uităm că în oraș a fost construit și primul motor diesel de către Alfred Diesel în anul 1897.
Augsburgul se poate mândri și cu primele locuințe sociale. Meșterul Jakob Fugger, un bogataș al timpului, a construit pentru nevoiașii din urbe, 140 de locuințe situate în 67 de căsuțe cu un etaj, cel mai vechi complex din lume, și astăzi utilizat în acelasi  scop.
Imagini din aceste comori inedite se regăsesc în expoziție”. (Klaus FABRITIUS)
Dr. Klaus FABRITIUS, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice din România, cercetător științific cu peste 250 de lucrări de specialitate (entomofaunistică, combatere biologică) publicate în reviste de prestigiu din țară și străinătate este semnatarul a peste 10 volume științifice, primind Diploma de excelență din partea Universității „Ioan Cuza” din Iași. Klaus Fabritius este președintele Asociației Române pentru Combaterea Vectorilor în Igiena Publică (ARCVIP), președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică, membru fondator al Clubului Humboldt România.
Orchestra de suflători „Karpaten – Show”, a fost înființată în 1997 la inițiativa lui Hans Groza, a Casei de Cultură Friedrich Schiller și a Forumului Democrat al Germanilor din România- Regiunea Extracarpatică și a continuat tradiția renumitei orchestre de suflători „Karpaten Show”, care a concertat la Casa Schiller între 1970 și 1980, sub conducerea lui Emil Franz și Andreas Bretz.
Din 1997 a  întreprins turnee  organizate la filialele Forumului Democrat al Germanilor din România pentru reprezentanții minorității germane din Brașov, Mediaș, Sibiu, Galați, Iași, Constanța ș.a. Totodată au participat anual la diferite manifestări culturale la Casa Schiller și la Ambasada Republicii Federale Germania în România.
 Expoziția se poate vizita la sediul Casei Schiller zilnic între orele 10.30 -13.30, în perioada 24.11. – 30.12.2020,  cu o programare: e-mail info@casaschiller.ro, sau telefon 021.319.26.88. Accesul publicului se va face cu respectarea reglementărilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.
Expoziția va putea fi vizionată online pe site-ul și pagina de facebook a instituției.
1. Vernisajul expozitiei de fotografie: IMAGINI DIN CALENDAR – IMPRESII DE TOAMNĂ DIN GERMANIA, realizata de KLAUS FABRITIUS
Casa de Cultură “Friedrich Schiller” a organizat în 08.10.2013 cu prilejul aniversării  Zilei Unității Germane vernisajul expozitiei de fotografie Imagini din calendar – Impresii de toamnă din Germania, realizată dr. Klaus Fabritius.
Fondator și președinte al Cubului Leica, aflat sub egida Forumului Democratic al Germanilor din București și a Casei Schiller, Klaus Fabritius dedică această expoziție imaginilor din Germania și toamnei.
Dr. Klaus Fabritius: Membru corespondent al Academiei de Ştiinte Agricole şi Silvice din România, doctor în biologie, Klaus Fabritius , cercetător ştiinţific cu peste 250 de lucrări de specialitate publicate în ţară şi în străinătate, apărute în reviste de prestigiu este autor al peste 10 volume ştiinţifice, primind diploma de excelenţă din partea Universităţii “Ioan Cuza”din Iaşi.Klaus Fabritius este preşedintele Asociaţiei Române pentru Combaterea Vectorilor în Igiena Publică (ARCVIP). Este membru fondator al Clubului Humboldt România, preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică. Pasiunile naturalistului Klaus Fabritius sunt: fotografia, călătoriile, ocrotirea naturii și protecția mediului.
Expoziţie de fotografie„DELTA DUNARII – O LUME SOLITARA” de KLAUS FABRITIUS
Delta Dunării, după câte ştiu, seamănă cu lacul cel cenuşiu, unde pelicanul bătrân stă toată ziua grav, aşteptând un fotograf.” (Marin Sorescu„De-a Delta Dunării”)
In cadrul manifestărilor dedicate ciclului “Oameni şi locuri importante din cultura română“, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” a organizat  în 8 septembrie 2014  vernisajul expoziţiei de fotografie Delta Dunării – o lume solitară”, realizată de dr. Klaus Fabritius. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice,  Forumul Democrat al Germanilor.
„Soviel ich weiß, ähnelt das Donaudelta dem grauen See, wo der alte Pelikan den ganzen Tag feierlich weilt, auf einen Fotografen wartend“  Marin Sorescu, „Das Donaudelta“
Im Rahmen der Veranstaltungen, die dem Zyklus „ Wichtige Menschen und Orte der rumänischen Kultur“ gewidmet sind, hat das Kulturhaus „Friedrich Schiller“am Montag, den 8.ten September 2014 die Fotoausstellung „Das Donaudelta – eine einsame Welt“ des Dr. Klaus Fabritius organisiert. Das Ereignis ist in Partnerschaft mit dem Forum der Deutschen aus der außerkarpatischen Region und dem Leica-Klub, Bukarest veranstaltet. „Das Donaudelta geht uns alle an!

  

 

Expoziția de fotografie “Bucuria florilor” realizată de dr. Klaus Fabritius

Parcurgând aceste momente dificile alături de toți locuitorii Planetei, colectivul instituției noastre care există online în această primăvară constată cu imensă bucurie în urma contactelor și dialogulului permanent web și facebook cu prietenii fideli ai evenimentelor culturale apropierea caldă, umană stabilită în timp de expozițiile de artă si fotografie prezentate la noi. 

Primită cu mare căldură Expoziția de fotografie Bucuria florilor realizată de dr. Klaus Fabritius, biolog îndrăgostit iremediabil de Natură și de camera fotografică cuprinde în arhiva sa bijuterii floristice pe care le oferim începând de astăzi , cadou încărcat de simboluri iubitorilor de Frumos! 

In urma succesului expozitiei un Calendar al institutiei pentru anul 2020 a reprodus în cele 12 luni tot atâtea imagini cu flori. Succes deplin!

Demarăm invitatia cu 3 imagini reprezentând Stânjenelul pitic – Zwerg-Schwertlilie, floare cunoscută și sub numele de Rățișoară, floare spontană ocrotită. Poartă numele Zeiței Soarelui(Iris) și apare la sfârșitul primăverii, fiind o plantă perenă. Denumită “orhideea săracului” pentru aparenta sa modestie, Irisul are o noblețe misterioasă și magică pe care ne invită să o descoperim. Autorul fotografiei a surprins și imortalizat farmecul acestui Iris la Domogled

Foto 2 și 3 reprezintă Irisul de Cultură, cunoscut tuturor într-o paletă diferită de culori. Admirabil! Gingășia lui este de necontestat. M-am întrebat adeseori de ce Irisul nu a fost răsfățat de arta naturii statice românești ? Nu îl intâlnim în vasele cu flori, numeroase semnate de marii pictori Nicolae Grigorescu sau Ioan Andreescu, nici in Florile de câmp alese cu dragoste de Theodor Aman nu apare,  nu l-am văzut în excepționalele tablouri pictate de sensibilul Ștefan Luchian…..toți acești maeștri ai penelului, si nu-l pot omite pe senzaționalul Alexandru Ciucurencu, toți marii floriști români au lăsat o moștenire realmente valoroasă în pictura statică cu flori:  trandafiri, crizanteme, liliac, anemone, flori de măr, cârciumărese, lalele sau maci, mai rar Stânjenei…..Ei bine, Irisul nostru drag, Stânjenelul l-a inspirat pe Mihail Ștefănescu, un pictor care a dezvăluit cu talent gingășia si delicatețea acestei superbe flori în efemera sa existență.

Ce simbolizează Irisul, de fapt în iubirea sa pentru Lumină?

Franța consideră Irisul Floarea Regalității, adăugând-o în Steme, în China el a fost recunoscut ca spirit al Dansului, atestând legătura strânsă între oameni, Irișii sunt mesagerii Iubirii, adresându-se Spiritului, iar în funcție de culoare ei definesc Credința si Speranța, cel alb aducând cu sine Puritatea…Să mai amintim utilitatea acestei flori încântătoare în medicină, cosmetică și industria alimentară?

Aceste gânduri invită la explorarea fiecărei flori, spontane sau de cultură, căci prezența fiecăreia în artă, muzică sau literatură nu este intâmplătoare, este încărcată de simboluri… Depinde de noi să le descoperim!

Odată cu sosirea fiecărei FLORI, colectivul Casei Schiller transmite către Domniile voastre calda prețuire pentru apropierea de Cultura sinceră promovată aici,  aducătoare de “Bine, Frumos și Adevăr”.A.F.