„Ziua Unității Germane” Expoziția de fotografie  „O zi la Hamburg”


Forumul Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică și Casa de Cultură „Friedrich Schiller”  în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice, Guvernul României  au  organizat  în  5 octombrie 2016  la Casa Schiller  evenimentul „Ziua Unității Germane”cu ocazia aniversarii  a 26 de ani de la reunificarea  Germaniei.

Au prezentat: Uwe Koch, Coordonatorul Departamentului Cultură, educație și probleme ale minorității germane la Ambasada Republicii Federale Germania la București, Christiane Gertrud Cosmatu,  Subsecretar de Stat, Departamentul pentru Relații Interetnice, Guvernul României,

Klaus Fabritius, Președintele Forumului Democrat al Germanilor – Regiunea Extracarpatică.

Cu acest prilej a fost vernisată expoziția de fotografie intitulată „O zi la Hamburg”,  realizată de dr. Klaus Fabritius.

Orchestra de suflători „Karpaten Show”, condusă de Hans Groza,  a prezentat un repertoriu selecționat din cele mai îndrăgite melodii tradiționale aparținând muzicii autentice germane.

 „Dacă ne gândim la Germania anului 1989, ne vin instantaneu în minte imaginile căderii Zidului Berlinului. Locuitori ai Berlinului de Est şi ai Berlinului de Vest escaladând Zidul, stând călare pe Zid, îmbrăţişându-se, beţi de fericire. Şi astăzi, aceste imagini mă răscolesc într-un mod deosebit, chiar dacă, între timp, au trecut 25 de ani de atunci.” (Werner Hans Lauk, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România).

Începând cu 1990 data de 3 octombrie este Ziua Națională a Germaniei și la această dată se serbează Ziua Unității Germane, deoarece atunci a avut loc reunificarea celor două state germane.Ziua Unității Germane – 3 octombrie a înlocuit sărbătoarea națională a Republici Federale din data de 17 iunie și pe cea din 7 octombrie a fostului RDG.