Casa Friedrich Schiller – Jubileul de 55 de ani


 Casa de Cultură „Friedrich Schiller”,  Casa Minorităţii  Germane din Bucureşti a sărbătorit 55 de ani de existenţă la 1 iunie 2012. In perioada 20 mai – 21 iunie 2012 s-au  desfășurat o serie de manifestări jubiliare.

În 01 iunie 2012 la sala de concerte a Universității Populare “ Ioan I. Dalles”  (București, Bd. N. Bălcescu nr. 18) a avut loc  „Deschiderea festiva cu prilejul celei de a 55-a aniversari a Casei de Cultură Friedrich Schiller.

Program evenimentului:

  • Deschiderea festvă: cu participarea unor personalități de la Departamentul pentru Relatii Interetnice, Primăria Municipiului București, Forumul Democrat al Germanilor din Vechiul Regat, Ambasada Germaniei si Austriei, Institutului Goethe, Forumul Cultural Austriac, Departamentul de Germanistică a Universității București, Colegiul German Goethe, precum și de la alte instituții, fundații și asociații partenere.

Emanuel Alecsandru Papagheorghiu,  Director Executiv al Direcției de Cultură, Învățământ, Turism – Primăria Municipiului București;

     Christiane Gertrude Cosmatu, Subsecretar de Stat la Departamentul pentru Relații

Interetnice,Guvernul României;

Dr. Klaus Fabritius, Președintele FDGR – Regiunea Extracarpatică;

Josef K. Karl, Șeful secției culturale a Ambasadei Germaniei;

Cătălin Tiberiu Nedin, Directorul Departamentului cursuri, examene și cooperare  Institutul Goethe;   Mariana Duliu, Director.

      În program:

  • muzică tradițională germană cu orchestra de suflători Karpaten Showsub conducerea  lui  Hans  Groza;
  • scriitorul Hans Liebhardt:Casa Schiller și Germanii din București;
  • formația de dans și muzicăEdelweiß a Forumului Democrat al Germanilor din Piatra Neamț;
  • scriitorii Christel Ungar șiRolf Stolz citesc din operele lor;
  • DuoZwei, formația Forumului Democrat al Germanilor din Bacău.
  • Vernisajul exoziției de fotografie .., realizată de dr. Klaus Fabritius;
  • Moderator:  Oswald Gayer.

Prestigiul unei institutii culturale se poate masura prin rezistenta in timp. Rezistenta prin cultura are o importanta dimensiune morala. Cei 55 de ani ai Casei de cultura „ Fr. Schiller”constituie dovda promovarii culturii autentice si respectarea unei corecte ierarhii a valorilor. Promovarea constantă a culturii germane, a minoritatii germane cat si a celei romanesti în   București și nu numai au adunat și oferit în timp mărturii, tradiții, evenimente, personalități,  educațe, rigoare. Urez viata lungă Casei Schiller, proiecte viabile, moderne, actuale și o stransă legatură în continuare cu Forumul Democrat al Germanilor din Romania și în special al celui din  București.” (Dr. Klaus Fabritius, presedinte FDGR – Regiunea Extracarpatică)