Vernisajul Expoziției de SCULPTURĂ ȘI CERAMICĂ, realizată de DACIA VÎLSAN


În cadrul evenimentelor dedicate promovării artiștilor plastici contemporani, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București organizează joi, 2 noiembrie 2023, ora 18.00, vernisajul Expoziției de SCULPTURĂ ȘI CERAMICĂ, realizată de DACIA VÎLSAN

Prezintă:

Armand STERIADI, critic de artă și estetician
Daniela PAVEL, Vicepreședinte A.A.P – București

Coordonator:
Dumitru Nicolae CHILIA, Președinte A.A.P – București

Pământul, apa, aerul, focul nu sunt numai simple materiale care pot fi manipulate cu indiferenta, ci devin substanța unei imaginații tangibile destinată sa satisfacă nevoi estetice și psihologice.“ (Martine LUSARDY, Director și curator Halle Saint Pierre Museum, Paris)

“Rolul și sensul unei sculpturi este acela de a reface adevărul și poezia uitată, deformată, a umanității”, afirma cândva Rilke, fostul secretar al lui Rodin.

Aceasta este și pledoaria sculptoriței Dacia Vîlsan prin lucrarile sale – refacerea și salvarea umanului pierdut, degradat prin recursul la figurativul eladic clasic și memoria inconfundabilă a feminității.

Deplin coerentă în structurarea materiei. plastice și implicit, a simbolului vizual, Dacia Vîlsan reflectează prin intermediul argilei, al sculpturii colorate asupra unor teme originare (vocile feminității, iubirea, solidaritatea, incandescența privirii) capabile să transforme spațiul dintr-o ambianță neutră, anonimă într-un loc ales, al ceremoniei și al ritualului.

Dacia Vilsan nu creeaza obiecte, piese autonome, prizoniere calofil în conturul propriu, ci serii, metafore vizuale legate printr-o semnificație comună-recuperarea umanului și a sensibilității sale ultragiate. Așteptăm de la domnia sa, o inteligență artistică noi și fertile incursiuni în substratul vital al emoției.“ (Armand STERIADI, critic de arta și estetician)

După studii în biologie, un doctorat în entomologie și o diplomă în design peisagistic, m-am apropiat de lumea artei pentru prima dată în 2009, când am descoperit potențialul ascuns într-un bloc de lut. În călătoriile mele prin Europa , întâlnirile și colaborarea cu artiști din diferite țări, m-au format ca artist și m-au îmbogățit spiritual.

Pasiunea mea pentru ceramică a început în Zagreb, sub ucenicia artistei Lidia Bosevski. Din 2011, m-am mutat la Budapesta, unde am început să lucrez cu ceramiști precum Brigi Konda și Jutka Ficher. În 2015 m-am alăturat Atelierului Marc Antoine din Paris și în 2020 am devenit membră a renumitei asociații “La Maison des Artistes”. În România mi-au deschis atelierele lor Anton Rațiu, Bogdan Olaru, Dumitru și Georgiana Cozma, artiști pe care îi admir și de la care am foarte multe de învățat.

Participări la expoziții: 28.09.-10.10.2022, “Povești de București “, Muzeul Național Cotroceni, Salonul Cerche, 01.11.2022, Salonul de toamna A.A.P. 2022, 20.01.2023, Expoziție de debut, Casa de cultură Friedrich Schiller, 27.01.2023 “Urme în iarnă, ”Muzeul Geologic Național, 01.-15.03.2023,“ Femeia între tradiție și emancipare” Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Galeria Nouă, 04.-19.04.2023, “Caleidoscop” Salonul de primăvară al A.A.P București, Casa de Cultură Friedrich Schiller, 19.-30.06.2023, “Eppur si muove”, Biblioteca Academiei Române Sala Theodor Pallady, 01.-15.10.2023 -“Fragmente” Arcub – Sala Bolților, 20.10.-30.11.2023 – Salonul de toamnă A.A.P., Casa de cultură Friedrich Schiller.

“Într-o lume dominată de sculptura modernă abstractă, în care piatra, bronzul și metalul sunt în prim plan, mă ambiționez să cred că argila mai are un cuvânt de spus. Pentru mine, lutul este un material nobil, care prin plasticitatea, căldura și energia sa mi-a permis să transmit emoțiile și trăirile unei perioade dificile, marcată de pandemie și război. Sper ca prin portretele mele să arăt că indiferent de naționalitate, avem aceleași trăiri și ne unește umanitatea.“ (Dacia VÎLSAN)

Evenimentul se va desfășura în limba română și va fi transmis online prin intermediul platformei Zoom. Intrarea este liberă. Pentru participare în sistem online: transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro și veți primi în timp util link-ul pentru conectare online. Înregistrarea video a conferinței va putea fi vizionată din 5 noiembrie 2023 pe site-ul și pagina de Facebook a instituției