Prezentarea volumului „TvR: Actor și martor la prăbușirea comunismului și la nașterea democrației

Foto: Nini Vasilescu

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii românești, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București organizează marți, 31 octombrie 2023, ora 18.00, prezentarea volumului „TvR: Actor și martor la prăbușirea comunismului și la nașterea democrației”, autori Dr. Constantin Hlihor, Dr. Nicolae Melinescu, Editura Eikon, București, 2021.
Cărțile sunt cei mai tăcuți și constanți prieteni, sunt cei mai accesibili și înțelepți consilieri și cei mai răbdători profesori. (Charles William ELIOT, 1834-1926)

Prezintă:
Prof. univ. dr. Constantin HLIHOR
Dr. Nicolae MELINESCU
Dr. Narcis ZĂRNESCU
Dr. Mihai MILCA
Coordonatorul proiectului: Aurora FABRITIUS
Cartea nu este o istorie a TvR pentru o perioadă a istoriei recente a societății românești. Este o retrospectivă a unui moment crucial de istorie având instituția sub lupă din perspectiva rolului dual pe care l-a jucat: martor și actor al evenimentelor istorice. A fost «ochiul scrutător» care nu a putut să «privească» la nașterea sentimentului de libertate prin revărsarea în stradă a timișorenilor începând cu 16 decembrie 1989, dar care le-a arătat oamenilor începând cu 20 decembrie 1989 ceea ce nomenclatura comunistă nu dorea ca ei să afle. Războiul Rece a fost un fenomen cu totul atipic în istoria războaielor din ultimul veac, pentru că nu s-a desfășurat în logica utilizării violenței mecanice/militare, ci a fost înlocuit cu o violență simbolică și imagologică. Combatanții nu au urmărit distrugerea/anihilarea fizică a adversarului, ci cucerirea minții și a sufletului său.
Televiziune a fost «teatru» al luptei pentru putere, mediu și instrument al războiului informațional și mediatic. Despre rolul deținut de Televiziune în evenimentele dramatice generate de acțiunile de tip diversionist, dezinformare și manipulare în evenimentele care au apărut în după amiaza zilei de 22 decembrie 1989 s-au scris mii de pagini fără ca autorii lor să ajungă la un rezultat care să facă lumină în toate privințele. Asemenea scrieri au născut opinii și puncte de vedere contrare. Cercetarea și analiza evenimentelor, și în acest caz, s-au făcut fie din perspectiva adevărului juridic, fie din cea a partizanatului politic. (Prof. univ. dr. Constantin Hlihor)
Dacă la București cursul evenimentelor era copleșitor și amplifica foamea de imagini, de informații, în zonele mai depărtate de focarul schimbărilor oamenii au găsit energie pentru reculegere și pentru manifestarea bucuriei. La Reșița, jurnalistul Dinu Doru Glăvan, mereu în mijlocul oamenilor, își amintește de atmosfera pe care a trăit-o alături de concitadinii săi: «Un moment foarte frumos a fost când am propus să ne rugăm, și șapte-opt mii de oameni s-au așezat în genunchi și au rostit «Tatăl Nostru». În noaptea de 22 spre 23 s-a desfășurat acolo, în piață, un fel de cenaclu cu muzica și versurile lui Adrian Păunescu și ale altora. S-a cântat, poeții locali și-au citit poezii, actorii au recitat poeziile clasicilor. Oamenii au continuat să se adune, veneau dinspre cartierul muncitoresc, din alte zone și zile în șir cel puțin 20 de mii de oameni se aflau în inima orașului». (Dr. Nicolae Melinescu)
Interesele și aspirațiile fiecărui membru al societății sunt tot atâtea provocări pentru schimbarea alcătuirii sociale. Revoluția însă nu se produce decât atunci când această alcătuire este viciată, când ea nu rezistă sau nu deviază în profitul tuturor cursul intereselor şi aspirațiilor fiecărui individ izolat. (Constantin Rădulescu-Motru, Din psihologia revoluționarului, 1919)

Evenimentul se va desfășura în limba română și va fi transmis online prin intermediul platformei Zoom. Intrarea este liberă. Pentru participare în sistem online: transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro și veți primi în timp util link-ul pentru conectare online. Înregistrarea video a conferinței va putea fi vizionată din 7 noiembrie 2023 pe site-ul și pagina de Facebook a instituției