Lansarea volumului „Salt in infern”


În cadrul evenimentelor dedicate istoriei universale contemporane, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București organizează luni, 23 octombrie 2023, ora 18.00, lansarea volumului Salt in infern. Fallschrimjager cuceresc Creta, semnat de Gabriel Feher.

Prezintă:   

Dr. Alin SPÂNU, Universitatea din București

Col.(r) Vasile SOARE, fost comandant al Comandamentului Trupelor de Parașutiști

Col.(r) Tudor PĂCURARU, reprezentant Editura Evenimentul și Capital

Gabriel FEHER, autor

Cucerirea Cretei a fost una dintre cele mai intense bătălii din istoria războiului modern. Pe 20 mai 1941 începea „Operațiunea Mercur”, lupta pentru cucerirea insulei Creta. Pentru forțele Axei, bătălia avea și miza că zona petrolieră Valea Prahovei (principalul furnizor de benzină și uleiuri) rămânea în afara razei de acțiune a bombardierelor Royal Air Force. În primele zile, confruntările terestre s-au desfășurat ca o combinație de lupte separate duse uneori de unități mici și medii, deseori fără comunicații bune și fără acțiuni bine coordonate.

Al Doilea Război Mondial a făcut ca parașuta să devină o armă militară, iar parașutiștii o forță de șoc. Generalul german Kurt Student, creatorul Fallschrimjager, adică al parașutiștilor militari a imaginat un asalt al acestora asupra Cretei în mai 1941. „Unternehmen Merkur”, operațiunea de cucerire a Cretei, a fost la un pas să eșueze fără suportul flotei Italiei din Mediterană. Hitler a fost furios și a ordonat să nu se mai investească în parașutismul militar. Totuși, aliații vor analiza semi-eșecul lui Student și vor operaționaliza asaltul parașutiștilor militari în Debarcarea din Normandia la 6 iunie 1944, în faimoasa D-Day. Sovieticii, britanicii, americanii chiar și românii vor acorda atenție parașutiștilor militari.

Formatul de „docu-drama” ales combină informațiile istorice corecte cu dramatismul acțiunilor văzute prin ochii participanților. Fotografiile și filmele de epocă, documentele digitalizate ale arhivelor, lucrările de istorie și istorie militară parcurse (scrise atât de autori germani, cât și de englezi și de greci) au fost pentru mine surse excelente de informații. Am adăugat și cele două călătorii făcute în Creta, în care am parcurs locurile luptelor, am avut ocazia să vorbesc cu urmașii localnicilor care au fost implicați în lupte și să vizitez muzee și colecții particulare dedicate luptelor din mai 1941. Sper ca această carte să fie interesantă pentru pasionații de istorie și pentru cei ce sunt curioși de desfășurarea celui de-Al Doilea Război Mondial, prezentându-le câteva din acțiunile spectaculoase care s-au desfășurat în cursul „Operațiunii Mercur”, în primăvara anului 1941, în Creta. (Gabriel FEHER)

GABRIEL FEHER

Fost parașutist militar la U.M. 01847 din Buzău și pilot de Linie A320 la o companie charter. Este absolvent Aeronave și Canadian MBA, fondator AeRoHistoria și pasionat de istoria aviației și a celui de-Al Doilea Război Mondial. A susținut prezentări la Institutul de Istorie Nicolae Iorga („Operațiunea Tidal Wave”) și la Muzeul Național de Istorie („România în Al Doilea Război Mondial”, „Atacurile USAAF asupra României”).Evenimentul se va desfășura în limba română și va fi transmis online prin intermediul platformei Zoom. Intrarea este liberă. Pentru participare în sistem online: transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro și veți primi în timp util link-ul pentru conectare online. Înregistrarea video a conferinței va putea fi vizionată din 30 octombrie 2023 pe site-ul și pagina de Facebook a instituției.