UN INTELECTUAL ROMÂN ÎN GERMANIA ANILOR 30. SOCIOLOGUL ANTON GOLOPENȚIA


Foto: Nini Vasilescu

Casa de Cultură „Friedrich Schiller”  (Str. Batiștei nr. 15) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București organizează în cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii române  joi 15 decembrie 2022, ora 18,00 un eveniment intitulat  UN INTELECTUAL ROMÂN ÎN GERMANIA ANILOR 30. SOCIOLOGUL ANTON GOLOPENȚIA, cu prilejul lansării volumului de corespondență inedită  a celebrului discipol al Profesorului Dimitrie GUSTI, „CORESPONDENȚA GERMANĂ/ DEUTSCHE KORRESPONDENZ”, (1933-1936) prețioasă mărturie a vieții intelectuale din România și Germania.

Corespondența germană a sociologului Anton GOLOPENȚIA (1909-1951), unul dintre fondatorii școlii românești de geopolitică, ales  membru post-mortem al Academiei Române în anul 2017 este publicată de fiica acestuia, Sanda GOLOPENȚIA la Editura Spandugino, București, 2022, carte care poate fi considerată o continuare a celor patru volume de „Rapsodie epistolară,” cu scrisorile trimise și primite de Anton Golopenția de la colegii din țară.

Toate acestea reprezintă ego-documente de maximă importanță pentru înțelegerea vieții intelectuale din România și Germania  acelor timpuri,  dincolo de tumultul vieți publice. La rândul său Sanda GOLOPENȚIA este un reputat lingvist, folclorist, eseist și memorialist român, emigrat în anul 1980 în Statele Unite, păstrându-și o prezență activă în viața culturală și științifică românească.

 

Prezintă:

Dr. Ionuț BUTOI

Doina JELA

Dr. Irina NASTASĂ-MATEI

Dr. Zoltan ROSTAS

Dr. Theodora-Eliza VĂCĂRESCU

Coordonatorul proiectului  Aurora FABRITIUS.

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.

Participarea la eveniment în sistem online: transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro. Joi, 15 decembrie 2022, veți primi în timp util link-ul de Zoom pentru conectare la evenimentul online

Evenimentul va putea fi vizionat din 21.12.2022, accesând site-ul Casei de Cultură „Friedrich Schiller”

( www.casaschiller.ro ) sau pagina de Facebook (www.facebook.com/casadeculturafriedrichschiller).