Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (Str. Batiște nr. 15) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București organizează în cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii române conferința dezbatere RYAN versus „Arcaşul iscusit” – omenirea la un pas de catastrofa nucleară (noiembrie 1983)”, marți 29 noiembrie 2022, ora 18,00.
Prezintă: Dr. Florian BANU, istoric
Dr. Constantin CORNEANU, Redactor șef „Revista Enigmele istoriei”
„Privind din perspectiva anului 1983, teama de un atac-surpriză nu mai pare atât de „aberantă” pe cât încearcă unii istorici să o prezinte. Îngrijorarea U.R.S.S. şi a S.U.A. era cât se poate de reală, plecând inclusiv de la o posibilă declanşare accidentală a unui război. În acest sens, deosebit de elocvente sunt cuvintele adresate de Iuri Andropov lui Hans-Jochen Vogel pe marginea proiectului N.A.T.O. de a desfăşura rachete cu rază medie de acţiune „Pershing II” în Europa:
„Dumneavoastră aţi spus că Washingtonul nu vrea război. Nu vreau să spun adevăruri atât de banale, dar realitatea este că avem o acumulare de arme periculoase… Când vine vorba de acumularea de arme nucleare, este încă și mai periculos. La urma urmei, la butonul care activează arma nucleară ar putea fi un sergent american beat sau un dependent de droguri. Au fost și ocazii în care americanii au tras rachete asupra cârdurilor de gâște. Și dacă aceste rachete ar cădea pe teritoriul nostru, asta ar putea duce la război”.
Dar nu numai noile rachete americane trimise ca răspuns la amplasarea rachetelor sovietice SS-20 trezeau îngrijorări la Kremlin. După declaraţiile belicoase anterioare ale preşedintelui Reagan, în luna martie 1983 a venit lansarea programului „Războiul Stelelor”. Totodată, au fost derulate o serie de operațiuni psihologice militare menite să facă Uniunea Sovietică să se simtă vulnerabilă. Aceste operațiuni au culminat în aprilie și mai 1983, când trei grupuri de luptă ale U.S. Navy, cuprinzând 40 de nave, au întreprins un exercițiu masiv în Pacific, conceput pentru a simula războiul total împotriva forțelor sovietice. Avioanele Marinei au efectuat un simulacru de bombardament asupra unei baze militare sovietice de pe insula Zeleny din Pacific (…).
Ca şi cum tensiunea nu era destul de ridicată, la 5 noiembrie 1983, după numai trei zile de când uriaşul exercițiu N.A.T.O. intitulat Able Archer debutase cu o precizie înspăimântător de realistă, soldaţii sovietici, complet înarmați, au fost puși în alertă de luptă la bazele din Polonia şi R.D.G. pentru prima și singura dată în Războiul Rece. Elicopterele sovietice au început să transporte încărcăturile nucleare din silozuri la platformele de lansare. Avioanele civile din țările Pactului de la Varșovia au fost reţinute la sol, în timp ce sovieticii au lansat trei duzini de zboruri cu avioane de recunoaştere peste Europa de Vest, pentru a evalua dacă mobilizarea precede un atac real, surprinzător. În plus, aproximativ 70 de rachete SS-20 au fost plasate în alertă sporită, în timp ce submarinele sovietice care transportau rachete balistice nucleare au fost trimise sub gheața arctică, astfel încât să poată evita detectarea.
Omenirea se afla, din nou, pe muchie de cuţit!” (Florian BANU)
Coordonatorul proiectului Aurora FABRITIUS.
Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.
Participarea la eveniment în sistem online: transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro. Marți, 29 noiembrie 2022, veți primi în timp util link-ul de Zoom pentru conectare la evenimentul online
Evenimentul va putea fi vizionat din 09.12.2022, accesând site-ul Casei de Cultură „Friedrich Schiller”
( www.casaschiller.ro ) sau pagina de Facebook (www.facebook.com/casadeculturafriedrichschiller).