Spectacol eveniment Sufi-Kathak „SUFIANA SAFAR”

Foto: Nini Vasilescu

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei şi culturilor lumii, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” şi Primăria Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia SmartArt, Centrul de Artă „Euterpe” şi partenerii lor, organizează sâmbătă, 25 noiembrie 2023, ora 16.00, evenimentul intitulat „SUFIANA SAFAR” – Spectacol Sufi-Kathak.
Concept, coregrafie şi prezentare: Carmen Coţovanu Pesantez
Momente coregrafice: Carmen Coţovanu Pesantez şi Angelica Floareş
Spectacolul „SUFIANA SAFAR” este o călătorie spirituală prin intermediul dansului, muzicii şi al poeziei sufite. „Safar” reprezintă „călătoria” interioară, în solitudine, pentru cunoaşterea Sinelui şi, împlicit a Divinităţii. În tradiţia islamică, „Safar” reprezintă totodată luna calendaristică cu cele mai intense trăiri, presărată cu multe încercări, în care însă Divinitatea îşi face puternic simţită prezenţa, oferind celor credincioşi experienţe spirituale nemaiîntâlnite care conduc către deschidere, înţelegere, toleranţă şi iubire, pace şi armonie, lumină, devoţiune şi progres spiritual.
Mişcarea Sufi a apărut în Persia, în jurul secolului IX, ca reacţie la doctrinele religioase ale timpului şi din nevoia de a simţi şi percepe Divinitatea într-o manieră personală. Doctrina sufită arată că întregul Univers se roteşte pentru a se contopi cu Divinitatea. Practicile sufite sunt dezvăluite prin dansurile mistice ale dervişilor rotitori. Ritmul tobei şi sunetul clopoţeilor de picioare oglindesc metaforic creaţia Universului.
Creat de maestra Manjari Chaturvedi, Sufi-Kathak este un concept care îmbină enigma şi spiritualitatea Sufismului cu eleganţa şi expresivitatea stilului Kathak, o fuziune care invită la a descoperi unitatea în diversitate, pentru a depăşi barierele legate de castă, religie, credinţă, cultură, pentru a uni inimile prin intermediul unei forme universale de comunicare. Spectacolul propune totodată o incursiune în formele poetice și muzicale des întâlnite în Sufism – Bhajan, Ghazal, Qawwali, și ale dansului clasic indian „Kathak” – Sufi-Kathak, Kathak Darbari – Mujra.

Carmen Coţovanu Pesantez este coregraf de dans clasic indian, specialist în cultură şi civilizaţie indiană, filolog, formator, traducător, organizator şi promotor cultural. S-a specializat în stilul de dans clasic indian Kathak, specific Nordului Indiei, dar a abordat şi alte stiluri de dans din culturile lumii. Se remarcă prin coregrafia originală în care tehnica, rafinamentul şi expresivitatea artistică se îmbină cu inovaţia şi eleganţa, propunând, cu fiecare reprezentaţie, noi abordări tematice. A realizat coregrafia unor spectacole inedite de dans, muzică, teatru, operă, fusion (Kathak-Flamenco, Sufi-Kathak, Jugalbandi) şi fashion show, fiind partener în importante proiecte culturale, contribuind, prin evenimentele derulate, la promovarea artelor şi a creaţiilor literar-artistice, a diversităţii culturale și a valorilor universale. A obţinut numeroase premii şi distincţii în ţară şi în India, pentru promovarea dansului clasic indian, a limbii hindi, a culturii şi civilizaţiei indiene şi a dezvoltării relaţiilor culturale româno-indiene.

Angelica Floareş a început să studieze dansul clasic indian şi alte stiluri de dans din diferite spaţii ale lumii, în cadrul Centrului de Artă „Euterpe”, remarcându-se prin sensibilitate şi talent susţinute de pasiune, dedicaţie şi perseverenţă în asimilarea cunoştinţelor tehnice şi artistice, prestaţia lor bucurându-se de o reală apreciere. A participat cu spectacole de dans clasic indian, devoţional şi folcloric în cadrul unor proiecte culturale. A încântat deopotrivă publicul prezentând pe podium frumuseţea şi perenitatea sariului indian, între tradiţie şi modernitate.

Evenimentul se va desfăşura în limba română. Participarea la eveniment exclusiv cu invitaţie.