În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii române, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București organizează joi, 7 decembrie 2023, ora 18.00, conferința „90 de ani de la asasinarea premierului Ion Gheorghe Duca de către Mișcarea Legionară”.
Prezintă:
Dr. Alin SPÂNU, istoric
Dr. Sorin CRISTESCU, istoric
Ion Gheorghe Duca (1879-1933) a fost unul dintre marii politicieni și oamenii de stat care au marcat și influențat decisiv viața politică a României interbelice. A avut o ascensiune politică fulminantă, devenind deputat, ministru, președinte al Partidului Național Liberal şi prim-ministru al României. A îndeplinit funcțiile guvernamentale de ministru al Educației, ministru al Agriculturii și Domeniilor, ministru al Afacerilor Externe și ministru al Afacerilor Interne și a fost unul dintre teoreticienii de elită ai liberalismului românesc, sintetizând în numeroase lucrări şi discursuri principiile doctrinei liberale. Concepția sa politică l-a îndemnat să lupte împotriva mișcărilor extremiste şi anarhice, fapt pentru care a fost asasinat de către un comando legionar în anul 1933, în gara din Sinaia. Dispariția sa a fost resimțită în anii următori, când niciun lider politic nu a mai reușit să se opună tendințelor autoritare ale regelui Carol al II-lea. În urma acestui asasinat politic au fost declanșate anchete, procese și exprimate păreri mai aproape sau mai departe de adevăr. La nouă decenii de la asasinarea prim-ministrului Ion Gheorghe Duca, arhivele scot la iveală documente care oferă și alte ipoteze privind pregătirea atentatului, un atentat care evidențiază pericolul extremismului, dar și rezultatul unei lipse a pazei și a protecției unui demnitar.
„La 29 decembrie 1933, prim-ministrul României, Ion G. Duca, a mers la Castelul Peleș din Sinaia pentru a discuta cu regele Carol al II-lea probleme curente privind conducerea statului. La întoarcerea de la castel, în gară, a fost așteptat de trei legionari care îl urmăreau mai demult. Cel care l-a identificat, Nicolae Constantinescu, nu a stat pe gânduri, a scos pistolul și a tras. Astfel, Ion G. Duca a devenit prima victimă de acest nivel pe care Mișcarea Legionară a suprimat-o. La proces, cei trei legionari au declarat că au acționat în nume personal: «Noi între noi am luat această hotărâre din proprie inițiativă. Motivul este că Duca a fost francmason și vândut străinilor. Politica adoptată de el în ultima vreme este politica francmasoneriei internaționale, care a dus la desființarea Gărzilor de Fier din România. Recunosc calitățile de bun român ale primului ministru şi de om capabil, însă deoarece s-a vândut străinilor ne-am hotărât să-l suprimăm». Însuși liderul Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, a declarat ulterior că nu a avut nicio implicare în dispariția premierului: «N-am avut cunoștință sub nicio formă de asasinarea primului-ministru, cu atât mai mult nu am dat eu ordin pentru acest fapt, așa cum mi se impută la Consiliul de Război, unde am fost achitat în unanimitate. Gestul celor trei, după cum am afirmat şi atunci, a fost un gest care le aparține».
O cu totul altă părere formula însă Eugen Cristescu, fostul șef al Direcției Poliției de Siguranță, care afirma că: «asasinarea lui Alexandru al Serbiei, asasinarea lui Dollfuss, asasinarea lui I. G. Duca, pentru că eu am făcut cercetările cu I. G. Duca, a fost mână germană, pentru că acești oameni încurcau politica germană»”. (Dr. Alin Spânu)
Evenimentul se va desfășura la sediul din strada Batiștei 15, București și va fi transmis online prin intermediul platformei Zoom.
Intrarea este liberă. Pentru participare în sistem online, transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro și veți primi în timp util link-ul pentru conectare online. Înregistrarea video a conferinței va putea fi vizionată din 29.12.2023 pe site-ul și pagina de Facebook a instituției.