În cadrul manifestărilor organizate cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la moartea marelui clasic german Friedrich Schiller, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” în colaborare cu Ambasada Republicii Federale Germania a organizat în 13 decembrie 2005 la Teatrul Nottara, premiera spectacolului „Don Carlos” de Friedrich Schiller, în regia lui Oswald Gayer.
Acest spectacol a fost realizat de Teatrul Schiller și are ca punct de plecare o piesă de teatru în întregime şi deschide astfel seria spectacolelor unei instituţii teatrale în adevăratul sens al cuvântului, care doreşte să ajungă la un repertoriu solid.
Au interpretat: Octavian Paraschivescu, Oswald Gayer, Claudia Costea, Alexander Mustaţă, Roxana Lăpădat, Cornelia Voiculescu, Dan Rădulescu, Viorel Manole, Bianca Mihai, Eveline Mihai, Alexandra Gârjoabă.
Scenografia: Maria Cismaru Albineţ & costume: Ionela Hanganu; muzica: George Lazăr (chitară live) & Valentina Tudose (voce); regia: Oswald Gayer. Spectacolul a fost realizat de Casa de Cultură „Friedrich Schiller“ și a fost prezentat în limba germană.
„Pentru Casa Schiller este o provocare si în acelasi timp o bucurie, sa-l prezinte pe dramaturgul si poetul german. Am descoperit cu totii odata cu preocuparile legate de anul jubiliar Schiller, cât de actual si profund pot fi percepute de noi, “oamenii moderni”, lumea ideilor si planurile emotionale din universul lui Schiller. A fost o adevarata încântare si revelatie sa constientizam harul acestui spirit genial de a transmite si astazi impulsuri valabile, nobile, chiar avangardiste, atât în plan social si politic, cât si în universul interior al fiecaruia dintre noi.”
„Don Carlos de Friedrich Schiller este una dintre cele mai fascinante şi actuale piese de teatru ale literaturii universale. Teatrul Schiller vine în întampinarea publicului cu o varianta care să ofere, atât din punct de vedere al duratei spectacolului, cât şi din cel al viziunii estetice, o pauză culturală binevenită în contextul vieţii cotidiene de azi, agitate şi uneori chiar confuze.
Teatrul Schiller prezintă cu Don Carlos primul spectacol în adevăratul sens al cuvântului şi în acelaşi timp una dintre cele mai complicate piese ale lui Schiller, în care acesta se pronunţă răspicat ca promotor al unei lumi mai bune, ca un creştin estetic. Tema principală a piesei şi preocuparea profundă a marelui clasic german ar putea fi formulată astfel: cum poţi găsi impulsuri pentru viitorul sociatăţii şi al omenirii, pornind de la istorie, de la un adevăr istoric cu o puternică conotaţie negativă, aşa încât să descoperi în trecut tragicul prezentului şi necesitatea unei perspective libere în viitor.
Tocmai aceasta este ideea fundamentală a celui mai important personaj din piesă, marchizul Posa, și anume aceea de a ţese din virtute şi prezent istoric idealuri şi de a le transpune în întunecata realitate pământeană: libertate în gândire, cultură şi umanism în acţiunile dictatorilor, creştinism estetic – asta înseamnă libertate în exprimarea iubirii faţă de individ şi umanitate. Salturile calitative în evoluţia omului şi a societăţii s-au datorat dintotdeauna acelor visători entuziaşti- astfel este numit marchizul Posa de către rege- de cele mai multe ori cu preţul dăruirii de sine şi al sacrificiului, de cele mai multe ori parcurgând adesea iaduri de neînţelegere, lovindu-se de obscurantism, înflăcăraţi fiind doar de lumina propriilor idealului.”
Oswald Gayer, născut in 1955 lângă Timişoara, a studiat până in 1979 la Institutul de Teatru-Bucureşti. Din 1979-1997 este actor şi regizor la diferite teatre din Germania, Austria şi Elveţia. Are o experienţă vastă în domeniile: regie, scenografie, costume şi artă dramatică.
A fost director artistic al Teatrului de Vară din St. Pölten. În perioada 1985-1996 a fondat şi condus propriul teatru în München, numit “Theater im Würfel”.
Din 1995 trăieşte iarăşi în România, iar din 1998 este fondator şi preşedinte al Fundaţiei Teatrul Logos.