„JUBILEUL DE 60 DE ANI AL CASEI SCHILLER”


DESCHIDEREA FESTIVĂ

Expoziția de fotografie „OAMENI ȘI TRADIȚII”, DR. KLAUS FABRITIUS,

Expoziția de pictură naivă, DOINA HLINKA, GUSTAV HLINKA, VIORICĂ FARKAȘ

Grupul muzical „INTERMEZZO”, Reșița

 Orchestra de suflători „KARPATEN SHOW”, București

 27 mai 2017 – Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

 „ÎNTÂLNIREA INTER-REGIONALĂ A FORMAȚIILOR MUZICALE ȘI DE DANSURI ALE FORUMULUI DEMOCRAT AL GERMANILOR DIN ROMÂNIA”

Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la înființare, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” casa minorității Germane din București a sărbătorit jubileul aniversar în luna mai 2017.

Evenimentul a avut loc în 26 și 27 mai 2017 și a fost organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București, Forumul Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică și  Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Deschiderea festivă a avut loc vineri 26 mai 2017 la sediul Casei de Cultură „Friedrich Schiller”,  cu  participarea reprezentanților instituțiilor partenere: Primăria Municipiului București, Direcţia Cultură, Sport, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernul României, Biserica Evanghelică din București, Ambasada Republicii Federale Germania la București, Ambasada Republicii Austria la București, Institutul Goethe, Colegiul German Goethe, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, profesori și alți colaboratori ai Casei Schiller.

Programul cultural a cuprins  vernisajul expoziției de fotografie „Oameni și tradiții” a domnului dr. Klaus Fabritius și a expoziției de pictură naivă aparținând Doinei Hlinka, Gustav Hlinka și  Vioricăi Farkaș.

Ilustrația muzicală a fost asigurată de grupul muzical „Intermezzo” din Reșița și de orchestra de suflători „Karpaten Show” din București.

Sâmbătă, 27 mai 2017 între orele 11.00-14.00, a avut loc „Întâlnirea inter-regională a formațiilor muzicale și de dansuri ale Forumului Democrat al Germanilor din România”, eveniment ce s-a desfășurat în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” la sediul din Șoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff, nr. 28-30.

Au participat următoarele formații: grupul muzical „Intermezzo” (Reșița), formaţia de dansuri „Enzian” (Iași), Cătălin Motei (Moinești), formaţia de dansuri „Ringelreihn” (Bacău), grupul vocal-instrumental „Edelweiß(Piatra Neamţ),  formaţia de dansuri „Sonnenschein” (Moinești), formaţia muzicală „Zwei mal Zwei“ (Bacău),  formaţia de dansuri „Enzian” (Reșița) și  orchestra de suflători „Karpaten Show” (București).

Evenimentul din 26 mai 2017 s-a desfășurat în limba română și limba germană, iar manifestarea din 27 mai în  limba română.