DACIA ȘI DEJU –  HOINARI PRIN LUME


Casa de Cultură „Friedrich Schiller” a organizat în 27.02.2009 lansarea  volumului Dacia și Deju –  hoinari prin lume, semnat de Bleier Dezideriu. A prezentat  Tiberiu Stama (Cronica Română)

 Această carte de călătorii s-a  lăsat greu scrisă. O iubesc însă, la fel de mult, cape celelalte cărți ale mele! Prea puține din lucrurile înfățișate le cunosc nemijlocit; informațiile însușite direct sau prin documentare, filtrate prin suflet și predate fanteziei și capacității de a imagina artistic, au făcut posibilă apariția cărții.

Meritele – și sunt destule, inclusive cele legate de finanțarea tipăririi – aparțin familiei Dacia și Desideriu Bleier, personajele principale, de fapt, cei care au văzut și au trăit întâmplările marcate pe harta geografică ce este cartea DACIA ȘI DEJU,  HOINARI ÎN LUME – atlas de suflet.

Nu trebuie căutată o explicație pentru conceperea structurii cărții, pentru că a necesitat un efort –

n-am strălucit niciodată la geografie! Așa că…măcar continentele le respect, într-ordine nu neapărat aleatorie,  cum, de altfel, și ordonarea țărilor au motivație absolute de ordin intim, care, sper, să nu dăuneze inteteresului de care, cu siguranță, se vor bucura întâmplările trăite de eroii mei.

 

Lumea mare și largă mi-a dăruit-o familia profesor Desideriu Bleier, Dacia și Deju! Imaginile pe care mi le-au oferit, lumea diversă, felurită, surprinzătoare și misterioasă, a devenit cartea de “colorat” prin cuvânt artistic a celei ce o semnează.