Cu ocazia împlinirii a 21 ani de la înființarea Academiei Germano-Române din Baden-Baden, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București, în parteneriat cu Academia Germano-Română din Baden-Baden, organizează luni, 25 septembrie 2023, ora 17.00, Sesiunea științifică anuală a Academiei Germano-Română din Baden-Baden, în cadrul căreia vor fi prezentate 0comunicări despre medicină, cultură și exilul românesc.
Prezintă:
➢ Dr. Valentin Neagu – Piese filatelice ale exilului românesc
➢ Acad. Prof. Dr. Sorin Riga, Acad. Maria Tomoaia-Cotișel, Prof. Adela Magdalena
Ciobanu – Ființa umană și sănătatea în dimensiune holistică și transdisciplinară
➢ Dr. Mihai Neagu – Cum funcționează comunismul – studiu de caz
➢ Prof. Dr. Nicolae Brînzea – Religiozitatea lui Eminescu
➢ Dr. Cantemir Mambet – O posibilitate să aflăm când și unde ne aflăm
➢ Dr. Carmen Sturdza – Reflexele primare: jucând cu gravitația
➢ Prof. Prs. Loredana Manuela Cristescu – Reflexele primare și igiena
➢ Prof. Prs. Alina Dabija – Relațiile interumane și reflexele primare
➢ Prof. Prs. Sînziana Pérez-Matauschek, Reflexele primare și cele două regresii
➢ Prof. Dr. Ștefan Neagu – Începuturile chirurgiei urologice în Franța
➢ Prof. Dr. Thomas Csinta – Sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii
PGE
➢ Prof. Dr. Thomas Csinta – Brabantul în haos și sub teroare. Asasinatele din Brabantul
Valon. Pe urmele asasinilor bandei din Nivelles. Incursiune în istoria marii criminalităţi
belgiene din „anii de plumb”
➢ Prof. Dr. Narcis Zărnescu – Repere pentru o geopolitică a exilului românesc
Academia Germano-Română din Baden-Baden s-a înființat ca asociație germană înscrisă în registrul judecătoriei din Baden-Baden (eingetragene Verein) în 2002, iar anul acesta sărbătorim 21 de ani de existență rodnică. Chiar din primul an de înființare, asociația s-a întărit cu câțiva universitari germani, ca Prof. Dr. Günter Korsch și Erich Falb, care aveau să
fie cooptați în al doilea comitet ales al asociației. Numărul membrilor a crescut constant, făcându-se cooptări mai ales din România, românii membri fondatori având toți, cu excepțiaui Vaida-Voevod, domiciliul în Germania. Au devenit, mai aproape de zilele noastre, membri ai Academiei Germano-Române din Baden-Baden o serie de academicieni din România, ca
profesorii: Leon Dănăilă, Dan și Sorin Riga, Ștefan Neagu, Narcis Zărnescu și alții, unii din aceștia – membri de onoare, alții – membri titulari.
Ceea ce caracterizează Academia Germano-Română din Baden-Baden este, în afară de
promovarea științelor, artelor și a prieteniei și colaborării germano-române, o remarcabilă stabilitate organizatorică. Atât președintele Dr. Mihai Neagu, cât și vicepreședintele Franz Jünger au fost realeși de mai multe ori succesiv, în cadrul adunărilor generale de alegeri organizate din trei în trei ani la Baden-Baden.
Asociația s-a implicat în numeroase acțiuni de binefacere în România. Ca și în cadrul altor societăți savante, în Academia Germano-Română din Baden-Baden, pandemia cu covid a îngreunat desfășurarea sesiunilor științifice, asigurând în schimb mai mult timp pentru sporirea temeiniciei realizărilor științifice ale membrilor academiei noastre. (Dr. Mihai Neagu,
președinte Academia Germano-Română din Baden-Baden)
Evenimentul se va desfășura în limba română și va fi transmis online prin intermediul platformei Zoom. Intrarea este liberă. Pentru participare în sistem online: transmiteți un email la adresa cultura@casaschiller.ro. și veți primi în timp util link-ul pentru conectare online.
Înregistrarea video a conferinței va putea fi vizionată din 2 octombrie 2023 pe site-ul și
pagina de Facebook a instituției.l
Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browserul dvs. și efectuează funcții cum ar fi recunoașterea dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru și ajutând echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.