Reședințe dispărute din zona străzii Batiștei

 

Continuând tradiţia ciclului de conferinţe-dezbateri dedicate culturii și istoriei orașului Bucureşti, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București, în parteneriat cu Asociaţia Istoria Artei, organizează miercuri, 20 septembrie 2023, ora 18.30, conferința Reședințe dispărute din zona străzii Batiștei.

Prezintă: Oana Marinache, istoric de artă, cercetător, președinte Asociația Istoria Artei

Conferința își propune să prezinte publicului istorii mai puțin cunoscute despre familii și personalități care au locuit pe strada Batiștei. Numărul XX al publicației culturale Arhitur, în curs de apariție la Editura Istoria Artei, tratează evoluția străzii Batiștei din centrul orașului București. Ansamblul de arhitectură B-II-a-B-18093 se întindea din strada Colței, de la fosta Biserica Enei, până în strada Teilor, azi Vasile Lascăr. Numele străzii și al bisericii are două posibile surse specifice: locuri bătătorite de care și de vite sau băltoace provocate de Bucureștioara, care pornea din zona Icoanei.

Strada păstrează și astăzi lățimi diferite pe unele tronsoane, fiind evidente intervențiile din diferite epoci. De-a lungul timpului, autoritățile locale au încercat să exproprieze unele zone în vederea alinierii, dar proiectele de anvergură, precum cel din 1927, nu au fost puse în practică, probabil dincauza costurilor mari cu despăgubirile. Caracterul predominant rezidențial se păstrează până astăzi, cu reședințe impunătoare în curți vaste.

Dar să-l lăsăm pe Ulysse de Marsillac să ne descrie atmosfera zonei: «Unul dintre cartierele care amintesc cel mai bine de orașele noastre din Occident este cel numit Batiștei. Este mahalaua «Saint Germain» a Bucureștilor. Aici străzile sunt aproape drepte și oarecum curate. Există puține magazine, dar nicio urmă de fabrică sau de atelier; cele mai multe case sunt izolate între curte și grădină. Porțile sunt apărate cu grilaje sau, în lipsa lor, cu garduri de scânduri. Elementul aristocratic ar fi dominat aici, dacă privilegiul de a reuni marile familii nu l-ar avea Podul Mogoșoaiei». (Dr. Oana Marinache, istoric de artă)

Oana Marinache este istoric de artă, cercetător și președinte al Asociației Istoria Artei. În 2012 a debutat la Editura ACS cu monografia Cristofi Cerchez, un vechiu arhitect din București, urmată în 2013-2014 de cele două volume Reședințele Știrbey din București și Buftea: arhitectura și decorația interioară și Știrbey: reședințe, moșii, ctitorii (Premiul G. Oprescu al Academiei Române și Premiul Gala Bun de Tipar). Din 2013 coordonează colecțiile tipărite și digitale ale Editurii Istoria Artei: Trasee urbane București, Arhitecți de neuitat, Arhiva de arhitectură, Familii istorice, Carte de nu-mă-uita, ArhiTur. Manager de proiecte culturale, organizează tururi ghidate de arhitectură bucureșteană și excursii culturale în țară.

Evenimentul se va desfășura în limba română și va fi transmis online prin intermediul platformei Zoom. Intrarea este liberă. Pentru participare în sistem online: transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.roși veți primi în timp util link-ul pentru conectare online.