„Ziua Culturii Naționale și veșnicul Eminescu. La 174 de ani de la răsărit, Luceafărul continuă să strălucească”


În cadrul evenimentelor dedicate literaturii române, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București (PMB,) în colaborare cu Editura Betta & Cenaclul „Arena Literară”, organizează o dezbatere dedicată celebrării Zilei Culturii Naționale și omagierii a 174 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, intitulată „Ziua Culturii Naționale și veșnicul Eminescu. La 174 de ani de la răsărit, Luceafărul continuă să strălucească”. Evenimentul se va desfășura miercuri, 17 ianuarie 2024, începând cu ora 17.30, la sediul instituției.

Membrii cenaclului „Arena Literară” vor susține alocuțiuni despre opera poetului Mihai Eminescu și semnificația Zilei Culturii Naționale și vor recita poezii din creația proprie sau a altor scriitori români, dedicate „Luceafărului poeziei românești”.

Prezintă:

Nicolae Georgescu, eminescolog, istoric literar;

Victor Atanasiu, critic literar

Aureliu Goci, critic literar

Victoria Milescu, critic literar

Paula Romanescu, critic literar

Vilia Banța, critic literar

În cadrul evenimentului va avea loc și lansarea volumului Moartea poetului sau cel mai drept dintre noi, semnat de Dorin Goagă, care va fi prezentat de prof. univ. dr. Nicolae Georgescu, Octavian Ursulescu, jurnalist și moderator de televiziune, criticii literari Victor Atanasiu și Lucian Gruia și autorul Dorin Goagă. Volumul este un scenariu cinematografic și biografic despre Eminescu și prezintă moartea prematură și suspectă a poetului, care refuză să se înregimenteze politic, devenind incomod atât pentru dușmani cât și pentru prieteni. Scenariul arată că deschiderea orizonturilor moderne nu înseamnă renunțarea la spiritul național, ci promovarea acestuia pentru păstrarea diversității.

Dorin Goagă este profesor/inginer, vicepreședinte al Asociației Naționale a Cinecluburilor, autor a 10 scenarii de film artistic de lungmetraj și 25 de scurtmetraje, dintre care 4 lungmetraje și 12 scurtmetraje au fost publicate în volumul Scenarist sub acoperire.

Din cadrul Cenaclului „Arena Literară” fac parte autori publicați de Editura Betta, colaboratori ai revistei Arena literară și alți iubitori de literatură (peste 200 scriitori din București și județele limitrofe, mulți fiind membri ai Uniunii Scriitorilor din România sau/și ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), care și-au desfășurat în ultimii ani o parte dintre ședințele lunare la Casa de Cultură „Friedrich Schiller”.

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă. Evenimentul va fi transmis și online prin intermediul platformei Zoom. Pentru participare în sistem online, transmiteți o solicitare la adresa de e-mail cultura@casaschiller.ro pentru a primi în timp util link-ul pentru conectare online. Înregistrarea video a evenimentului va putea fi vizionată din 26.01.2024 pe site-ul și pagina de Facebook a instituției.