Seara literară „ȘASE AUTORI GERMANI SE PREZINTĂ”


Casa De Cultura „Friedrich Schiller” a organizat în 20 mai 1999 în parteneriat cu Fundația pentru poezie „Mircea Dinescu”, Centrul literar din landul Hessen (Frankfurt am Main)   și  Centrul pentru proiecte culturale din Köln  seara literară intitulată Șase autori germani se prezintă.

Evenimentul a avut loc în cadrul unui proiect cultural germano – roman.

La acesatå întâlnire cu scriitori germani a participat și scriitorul Mircea Dinescu, Președintele Fundației pentru PoezieMircea Dinescu”.

Au participat: prozatoarea  Katharina Hacker (Berlin), poetul Paulus Böjmer (Frankfurt am Main), Peter Kurzeck (Uzès/Südfrankreich)  și 3 scriitori (care au emigrat în Germania) Gerhardt Csejka (Frankfurt am Main), Werner Söllner (Frankfurt am Main) și  Franz Hodjak (Usingen). Gerhardt Cseijka, critic literar și redactor la revista Neue Literatur moderatorul evenimentului a tradus în limba română textele prezentate de scriitorii germani.

Katharina Hacker, născută în 1967 la Frankfurt, a petrecut mai mulți ani în Israel. În prezent trăiește ca scriitoare liber profesionistă la Berlin. A debutat cu volumul de proză “Tel Aviv. Eine Stadterzählung” la editura Suhrkamp (1997). Anul trecut a publicat un nou volum de proză sub titlul “Morpheus oder der Schnabelschuh” la aceeași editură.

Paulus Böhmer, născut în 1939 la Berlin, trăiește la Frankfurt am Main. Director al Centrului Literar din Frankfurt. A publicat poezie, proză și piese radiofonice. În 1997 a apărut volumul de poezie “Säugerlied” la editura Axel Dielmann. La aceeași editură este în curs de apariție volumul de poezie “Palais d’Amorph”.

Peter Kurzeck, născut în 1943 la Tachau (Boemia). Trăiește ca scriitor liber profesionist la Uzès (Fran¡a). Este considerat ca unul din cei mai importan¡i prozatori contemporani din Germania. A fost distins cu numeroase premii literare. Pentru ultimul său roman, “Übers Eis” (“Peste gheață”, 1997), editura Stroemfeld Roter Stern a primit premiul literar al Bavariei.

Werner Söllner, născut în 1951 la Horia (jud. Arad). Studii de germanistiă și anglistică la Cluj. Din 1976 până în 1982 a lucrat ca redactor la editura “Ion Creangå”. În 1982 a emigrat în Germania și se stabilit la Frankfurt am Main. Lucrează ca scriitor liber profesionist și colaborator în principal la ziarul “Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Din 1983 membru în PEN-Clubul german. A predat literatura germană la Dartmouth College (1997) și la Oberlin College (1998) în S.U.A. Debutează cu versuri în anul 1975. De atunci a publicat poezie și proză în România și în Germania (la editurile Suhrkamp și Ammann). A fost distins cu numeroase premii literare. Traduceri din literatura românå (Mircea Dinescu, Marin Preda ș.a.).

Gerhardt Csejka, născut în 1945 în Banat, studii de filologie (germană-română) la Timișoara, din 1970 redactor la revista Neue Literatur din Bucuresti, unde se profilează și ca critic literar. Se stabilește în Germania în 1986, trăind astăzi la Frankfurt am Main. Aici editează, din 1992, revista Neue Literatur într-o formulă nouă, interna¡ionalå, punând accentul pe literaturile din estul și sud-estul Europei.

Franz Hodjak, născut în 1944 la Sibiu. Studii de germană și română la Cluj. Lucrează ca redactor la editura Dacia din Cluj. În 1992 se stabilește în Germania, unde trăiește ca scriitor liber profesionist în apropiere de Frankfurt am Main. Debutează cu poezie în 1970. De atunci a publicat numeroase volume de poezie și proză, precum și traduceri din literatura română (Ana Blandiana) la editurile Suhrkamp și Ammann. A fost distins cu numeroase premii literare.