Expoziția de fotografie „INDIA DE NORD ȘI DE SUD”


Casa De Cultura „Friedrich Schiller” a organizat în 26 mai 2000 vernisajul  expoziției de fotografie

India de Nord și de Sud a artistei fotograf Aurelia Leicand (Germania). 

Pasiunea pentru fotografie este legată de un permanent “dor de ducă”, iar aceste două imbolduri m-au purtat pe multe meridiane. Fireşte că am bătut toate drumurile Europei – de la fiordurile norvegiene şi ţărmurile crestate ale Scoţiei până la vârful cizmei italiene, de pe dealurile însorite ale Lisabonei până la malurile domoale ale Volgăi.

Ceea ce mă atrage în mod irezistibil în fotografie este mişcarea. De aceea prefer marea munţilor şi oamenii peisajului. Oamenii şi instantaneele – un zâmbet în pragul unei case, o convorbire aprinsă în târg, o motocicletă în goană cu patru persoane călare (în Asia)”….

India este o ţară uriaşă din Asia de Sud-Est, a cărei civilizaţie poate fi urmărită timp de peste cinci mii de ani. În călătoriile întreprinse am admirat monumente vechi, cu trăsăturile specifice unui stil sau altul, precum şi felul prietenos al oamenilor de a întâmpina oaspeţi cu totul străini de mentalitatea lor (turiştii). Voi încerca să vă arăt natura şi arta din nordul Indiei, cu New Delhi şi Agra, Kashmir şi Pundjab, apoi sudul, cu fantasticele sale temple conice zugrăvite şi cu o dezvoltare supusă unor influenţe cu totul deosebite de cele din nord.

În prima conferinţă cu diapozitive vă va încânta natura sălbatică din regiunea Himalaya numită LADAKH, cu minunatele-i mănăstiri tibetane. În a doua conferinţă cu diapozitive veţi fi uluiţi de palatele pictate şi de fortăreţele impresionante din RAJASTHAN, regiunea de deşert din vestul Indiei.”      (Aurelia Leicand)

Aurelia Leicand este redactoare, ziaristă şi traducătoare. Născută la Piteşti, a studiat la Universităţile din Bucureşti şi Roma literatura engleză, literatura italiană şi istoria artelor. Printre prietenii şi foştii ei colegi se numără Lori Costescu, Dan Duţescu, Leon Leviţchi, Mircea Popescu şi George Uscătescu.

Din 1965 s-a stabilit la München, în Germania. A lucrat la secţia română a postului de radio Europa Liberă pînă la mutarea acestuia la Praga.

Pasiunea ei pentru fotografie a început în anii `70, lucrând cu filme negative color, apoi alb-negru şi ulterior cu diapozitive. Între 1974 şi 1976 a urmat cursurile de fotografie de la Universitatea Populară din München cu profesorul H. G. Schäfer.

Artista a fost autodidactă în materie de fotografie, datorând foarte mult cunoştinţelor obţinute la cursurile de istoria artei ţinute de profesorii G. Oprescu, Mircea Nădejde, Alexandru Busuioceanu, prof. Toesca (Roma), precum şi de d-na asistentă Lori Costescu.

Din 1976 este membră activă a Clubului fotografic Action”, înfiinţat de profesorul H. G. Schäfer, participând în cadrul clubului la o expoziţie cu tema Londra” organizată în 1980 de British Council din München. În 1981 a avut o retrospectivă la „Haus der Begegnung” din München.

A obţinut premii la numeroasele concursuri de fotografie la care a participat, precum şi la reviste de specialitate, unde i-au fost publicate mai multe lucrări. A luat parte cu succes la expoziţiile organizate în urma concursurilor de fotografie la Schleißheim, Herrsching şi Burghausen (Germania).

A participat la activităţile grupului literar-artistic Apoziţia” din München, condus de George Ciorănescu, prezentând serii de diapozitive din diferite călătorii.

Aurelia Leicand a călătorit în toată lumea: din Orientul Mijlociu până în Africa, şi apoi în America de Nord şi de Sud, cu escale din Canada până în Patagonia. În ultimii ani este atrasă în mod special de ţările din Asia de Sud-Est – Tailanda, Birmania, Vietnam, Laos, Cambodgia şi mai ales India.

Începând din primavara anului 1998, Aurelia Leicand şi-a prezentat lucrările la o serie de expoziţii fotografice din Bucureşti:

– „Oameni din lumea largă” (I), 16-30 aprilie 1998 la Fundaţia Culturală Română

– „Oameni din lumea largă” (II), 28 mai-5 iunie 1998 la Casa de Cultură „Friedrich Schiller”

– „Carnavalul din Veneţia şi Carnavalul din Basel (Fastnacht)”, 5-25 octombrie 1998 la Casa de    Cultură „Friedrich Schiller”

– „Temple din Asia de Sud-Est”, 5-25 iulie 1999 la Casa de Cultură „Friedrich Schiller”.