SEARA LITERARĂ DEDICATĂ SCRIITORULUI AUSTRIAC PETER HANDKE

SEARA LITERARĂ DEDICATĂ SCRIITORULUI AUSTRIAC PETER HANDKE, LAUREAT AL PREMIULUI NOBEL PENTRU LITERATURĂ  2019.
DACĂ SPIRITUL RĂMÂNE VIU, VREAU SĂ ÎMBĂTRÂNESC

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii austriece, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”,  Forumul Cultural Austriac București și Biblioteca Austria București au organizat în  24 februarie 2020 seara literară „Dacă spiritul rămâne viu, vreau să îmbătrânesc“, dedicată scriitorului austriac Peter Handke, laureat al premiului Nobel pentru literatură 2019.
Evenimentul a fost  organizat în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac București și Biblioteca Austria București.

Au prezentat: Prof. univ. dr. Mariana-Virginia Lăzărescu, actrița Alexandra Murăruş. La acest eveniment a participat domnul Thomas Kloiber, Directorul Forumului Cultural Austriac Bucureşti.

„Scriitorul austriac Peter Handke s-a născut pe 6 decembrie 1942 la Griffen (Carintia). Familia din partea mamei provine din minoritatea slovenă care trăieşte în Austria, tatăl este german venit în Carintia ca urmare a celui de-al doilea război mondial. În perioada 1954-1959, Handke urmează gimnaziul din Tanzenberg (Carintia). După bacalaureatul susţinut în anul 1961, începe să studieze dreptul la Graz. Înainte de ultimul examen de absolvire întrerupe studiile pentru a deveni scriitor. În 1966 apare primul său roman, „Viespile”. Tot în 1966 are loc la Frankfurt am Main premiera cunoscutei sale piese de teatru „Insultarea publicului” în regia lui Claus Peymann. Au urmat numeroase povestiri şi opere în proză, printre care: „Frica portarului înaintea loviturii de la 11 metri” (1970), „Scurtă scrisoare pentru o lungă despărţire” (1972), „Femeia stângace” (1976), „Într-o noapte întunecată ies din casa mea liniştită” (1997), „Don Juan (povestit de el însuşi)” (2004) ş.m.a.
Peter Handke şi-a făcut un renume şi ca poet, eseist, scenarist şi regizor. A tradus multe opere ale colegilor săi de breaslă din greacă, franceză şi din engleza americană. Pentru opera sa a fost distins cu numeroase şi importante premii internaţionale. În 2019 i s-a acordat premiul Nobel pentru literatură „pentru o operă influentă care a explorat, cu ingeniozitate lingvistică, periferia și specificitatea experienței umane.” Diversitatea temelor şi a genurilor abordate, scriitorul o explică în următoarele cuvinte: „Un artist este doar atunci un om exemplar când din operele sale se poate recunoaşte cum decurge viaţa. Trebuie să treacă din când în când prin trei, patru transformări chinuitoare.” La începutul războaielor iugoslave din 1991 s-a situat, în repetate rânduri, de partea Serbiei, ceea ce a dus la controverse până în ziua de azi.”
(Prof. univ. dr. Mariana-Virginia Lăzărescu)