În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii austriece, Forumul Cultural Austriac București, Biblioteca Austria București, Primăria Municipiului București, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” vă invită luni, 24 februarie 2020, ora 18.15, la seara literară „Dacă spiritul rămâne viu, vreau să îmbătrânesc“, dedicată scriitorului austriac Peter Handke, laureat al premiului Nobel pentru literatură 2019.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac București și Biblioteca Austria București.
Prezintă:
Prof. univ. dr. Mariana-Virginia Lăzărescu
Actrița Alexandra Murăruş
La acest eveniment va participa domnul Thomas Kloiber, Directorul Forumului Cultural Austriac Bucureşti. „Scriitorul austriac Peter Handke s-a născut pe 6 decembrie 1942 la Griffen (Carintia). Familia din partea mamei provine din minoritatea slovenă care trăieşte în Austria, tatăl este german venit în Carintia ca urmare a celui de-al doilea război mondial. În perioada 1954-1959, Handke urmează gimnaziul din Tanzenberg (Carintia). După bacalaureatul susţinut în anul 1961, începe să studieze dreptul la Graz. Înainte de ultimul examen de absolvire întrerupe studiile pentru a deveni scriitor. În 1966 apare primul său roman, „Viespile”. Tot în 1966 are loc la Frankfurt am Main premiera cunoscutei sale piese de teatru „Insultarea publicului” în regia lui Claus Peymann. Au urmat numeroase povestiri şi opere în proză, printre care: „Frica portarului înaintea loviturii de la 11 metri” (1970), „Scurtă scrisoare pentru o lungă despărţire” (1972), „Femeia stângace” (1976), „Într-o noapte întunecată ies din casa mea liniştită” (1997), „Don Juan (povestit de el însuşi)” (2004) ş.m.a.
Peter Handke şi-a făcut un renume şi ca poet, eseist, scenarist şi regizor. A tradus multe opere ale colegilor săi de breaslă din greacă, franceză şi din engleza americană. Pentru opera sa a fost distins cu numeroase şi importante premii internaţionale. În 2019 i s-a acordat premiul Nobel pentru literatură „pentru o operă influentă care a explorat, cu ingeniozitate lingvistică, periferia și specificitatea experienței umane.” Diversitatea temelor şi a genurilor abordate, scriitorul o explică în următoarele cuvinte: „Un artist este doar atunci un om exemplar când din operele sale se poate recunoaşte cum decurge viaţa. Trebuie să treacă din când în când prin trei, patru transformări chinuitoare.” La începutul războaielor iugoslave din 1991 s-a situat, în repetate rânduri, de partea Serbiei, ceea ce a dus la controverse până în ziua de azi.” (Prof. univ. dr. Mariana-Virginia Lăzărescu)
Evenimentul se va desfășura în limba germană și în limba română.
Intrarea este liberă.
Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browserul dvs. și efectuează funcții cum ar fi recunoașterea dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru și ajutând echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.