Film documentar: Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă 1996

 Casa de Cultură „Friedrich Schiller” și Primăria Municipiului București vă invită joi, 27 februarie 2020, ora 18.30 la prezentarea filmului documentar Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă 1996. Filmul este o producție a TVR. Director film: Paul Șoloc, comentariul: Claudiu Lucaci, scenariul: dr. Minodor Teodor Chirica, regia și imaginea: Cristian Amza.

Prezintă:
Dr. Minodor Teodor CHIRICA,
Dr. Elena POPESCU, director general – Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri
Dr. Ionel BUCUR, expert principal la CNE Cernavodă
Cristian AMZA, regizor

Societatea Națională „Nuclearelectrica” S.A. este înregistrată din 27 iulie 1998 la Registrul Comerțului al Camerei de Comerț și Industrie, fiind sub autoritatea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, statul deținând 82,48% din acțiuni, Fondul Proprietatea 9,10% și alți acționari 8,42%. Principalele domenii de activitate ale SNN S.A. se axează pe producerea de energie electrică, termică și de combustibil nuclear. De asemenea, SNN S.A. coordonează lucrările de investițiidezvoltare, precum și activitățile de formare și perfecționare a resurselor umane din domeniu.

S.N. „Nuclearelectrica” S.A. are doua sucursale, fără personalitate juridică: Sucursala CNE Cernavodă, exploatează Unitățile 1 si 2 de la CNE Cernavodă precum și serviciile auxiliare; Sucursala FCN Pitești, fabrică calificată de combustibil nuclear.

SNN operează două reactoare nucleare, cu o putere brută de 2 x 706,5 MWe, asigurând o cotă de 18% din producția de energie electrică din România, respectiv cca 33% din energia cu emisii reduse de carbon, restul electricității curate fiind produsă de hidrocentrale, precum și de parcuri eoliene sau fotovoltaice. Unitatea 1 de la CNE Cernavodă a fost pusă în funcțiune în decembrie 1996, iar Unitatea 2 în octombrie 2007. Finalizarea celor două unități nucleare de la Cernavodă s-a realizat în parteneriat cu industria nucleară din Canada, Italia și Statele Unite, la Unitatea 2 adăugându-se și firme din Franța, dar și cu o puternică componentă autohtonă, atât în fabricație, cât și în construcție și punere în funcțiune.

Continuând cu încă două unități nucleare, care vor fi operaționale până în 2030, energia nucleară ar putea reprezenta aproximativ 27-28% din producția de energie electrică din România până în 2050, în funcție de dezvoltarea producției de electricitate, în corelare cu evoluția consumului. România trebuie să mențină și să dezvolte un mix energetic echilibrat, energia nucleară fiind parte a acestuia, să optimizeze resursele, fără discriminare între sursele de energie cu emisii reduse de carbon, să ajungă la cel mai bun compromis între emisiile de carbon, respectând obiectivele COP 21 de la Paris, securitatea aprovizionării și accesibilitatea.

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.