Relații autentice trăite în iubire și acceptare

Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București organizează marți, 24 octombrie 2023, ora 17.30, conferința de prezentare a pedagogiei Franz Kett cu tema Relații autentice trăite în iubire și acceptare.

Prezintă:   

psih.dr. Monica GOMOESCU – pedagog Franz Kett, vicepreședinte al Institutului pentru Pedagogia Franz Kett din RomâniaParticipă:

prof. dr. Nicoleta PETUHOV – coordonator Centrul Educațional Alle Kinder Klub

Activitățile specifice pedagogiei Franz Kett ne deschid ochii și inima spre a trăi relații autentice cu noi înșine, cu cei din jur și cu mediul. Fără acest tip de relații nu putem crea un cadru propice învățării, predării, comunicării și evoluției nici în mediul educațional, nici în familie și nici la locul de muncă.

Pedagogia Franz Kett este o:

  • Pedagogie a relației

Caracteristica esențială a pedagogiei este facilitarea intrării în contact cu mediul, oamenii, sinele și cu sursa primordială a vieții și a sensului existenței. În acest sens, ea folosește metode care trezesc un mod delicat, apreciativ, contemplativ și iubitor de apropiere de tot ceea ce există.

  • Pedagogie a ființării și a prezenței

Stimulează bucuria de viață și invită la a spune DA existenței. „Este bine să fiu aici, deși existența nu este mereu ușoară.” – așa sună enunțul de bază al pedagogiei.

  • Pedagogie a conștientizării propriei ființe

Pedagogia dorește să transmită (de o manieră integrală) semnificația existenței umane și maniera umană de a trăi. Scopul este de a facilita apropierea de esența propriei ființe, de a găsi misiunea și sensul propriei vieți.

  • Pedagogie a transcendenței

Pedagogia Franz Kett deschide perspectiva unei surse primordiale a sensului și a existenței. Are un aspect mistagogic care face posibilă transgresiunea către transcendență.

  • Pedagogie a găsirii sensului

Pedagogia Franz Kett perfecționează pas cu pas abilitatea de a trăi și, în acest demers al său, se bazează pe experiențele de viață ale participanților. Acest lucru se desfășoară în continua interacțiune dintre participanți. Conștientizările dobândite, în acest context, se interpretează la un nivel profund.

Monica Gomoescu este cadru didactic și psiholog cu o experiență de peste 25 de ani în domeniul dezvoltării personale și cel educațional. Experiența ei acoperă toate nivelurile de învățământ, de la antepreșcolari la studenți, predând atât în țară, cât și în străinătate. Este profund motivată de iubirea pentru copii și de alternativele educaționale. Drumul ei pe calea formării în Pedagogia Franz Kett a început în 2010 și s-a încununat cu obținerea titlului de pedagog Franz Kett in 2023. Acest drum a fost unul de renaștere, de descoperire de sine și de conectare la iubirea de viață sub toate formele ei. Din anul 2022, Monica este Vice-președinte al Institutului pentru Pedagogia Franz Kett din România, instituție care duce mai departe spiritul pedagogiei în toate domeniile de interes.

Evenimentul se va desfășura în limba română și va fi transmis online prin intermediul platformei Zoom. Intrarea este liberă. Pentru participare în sistem online: transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro și veți primi în timp util link-ul pentru conectare online. Înregistrarea video a conferinței va putea fi vizionată din 31 octombrie 2023 pe site-ul și pagina de Facebook a instituției.