Calendar cultural online 13 – 19.04.2020

Dragi prieteni ai Casei de Cultură Friedrich Schiller, pentru a continua tradiția colocviilor noastre culturale cu distinșii noștri colaboratori vă invităm să ascultați, să analizați și să înțelegeți istoria, muzica, literatura și arta, împreună acum, aici, la Casa de Cultură Friedrich Schiller și vă recomandăm să vizionați online în perioada martie, aprilie videoconferințe care supun atenției o analiză arhivistică riguroasă, interpretată, pentru o redare cât mai fidelă a istoriei culturii.

Comentarii la următoarele adrese de e-mail: eveniment@casaschiller.ro, director@casaschiller.ro

Pentru vizionare accesați urmatoarele link-uri:

  1. În cadrul evenimentelor dedicate istoriei Romîniei în 23 ianuarie 2020 a avut loc la Casa de Cultură „Friedrich Schiller”,conferința dezbatere privind cele 2 volume semnate de dr. Alin Spânu („Serviciul de Informații al României în Războiul de Întregire Națională – 1916-1920” și „Spioni, spioane si dandanale în România Războinică – 1916-1919”), apărute la Editura Militară, 2019, care conțin date importante din arhivele deschise după anul 1989, puse la dispoziția cercetătorilor istorici, fonduri documentare care scot la lumină abordări noi asupra unor evenimente, perioade, persoane. Problematica serviciilor de informații, românești și străine, de la organizare și funcționare până la liderii structurilor, reprezintă una dintre cele mai căutate și cercetate, subiectul nefiind nici pe departe epuizat.

Au prezentat:
dr. Alin Spânu, Universitatea din București
dr. Florian Banu, Consilier superior, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii; coordonatorul proiectului: Aurora Fabritius

  1. In cadrul evenimentelor dedicate  istoriei culturii române în 30 mai 2019 a avut loc la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” conferinţa cu proiecție de imagini şi prezentare de carte „Cu pana în mână sunt o cu totul altă persoană”. Carmen Sylva (1843-1916)  Viaţa şi opera/„Die Feder in der Hand bin ich eine ganz andre Person.” Carmen  Sylva (1843-1916). Leben und Werk”, o nouă biografie în limba germană.a Reginei poete Carmen Sylva. Conferința a fost susținută de dr. Silvia Irina Zimmermann, inițiatoare, co-fondatoare şi conducătoare a Centrului de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare Wied. Prefaţa este semnată de Principesa Isabelle de Wied. Este volumul 8 al colecţiei Centrului de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied, Stuttgart: Editura Ibidem, 2019. Cartea cuprinde un studiu de imagine despre prima regină a României, Elisabeta de Wied  (Carmen Sylva) în literatura      memorialistică şi biografii, urmat de o biografie în imagini, mărturii de epocă, documente inedite din arhive şi din corespondenţa reginei cu familia ei din Neuwied şi cu Regele Carol I. Numeroasele fotografii de epocă şi imaginile despre viaţa şi opera literară a  Reginei Elisabeta (Carmen Sylva) cuprinse în carte provin din Arhiva Princiară de Wied şi din colecţia personală Silvia Irina Zimmermann.  „Cartea este Carmen Sylva: complexă, cu straturi – și plină  de fațete.”  ASS Principesa Isabelle de Wied (din prefaţa cărţii)

  1. În cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii germane din România, în 23 mai 2017 a avut loc la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prezentarea filmului: „Cetăți țărănești transilvane”Scenariul și comentariul: Acad. Răzvan Theodorescu. Realizator: Cristian Amza. Evenimentul este organizat în parteneriat cu F.D.G.R.– Regiunea Extracarpatică și F.D.G.R. București.

Satele transilvane cu biserici fortificate săsesti oferă o imagine plină de viață a peisajului cultural din sudul Transilvaniei. Aceste sate sunt caracterizate de un sistem specific de cultivare a terenului, un model de așezare și organizare a gospodăriilor țărănești, păstrate încă din Evul Mediu. Localitățile sunt dominate de bisericile lor fortificate, care ilustrează perioadele clădirii din secolul al XIII-lea pâna  în secolul al XVI-lea. Cel mai renumit dintre aceste sate este Biertanul. Biserici aflate pe lista patrimonului UNESCO: Biertan (Birthälm), Câlnic (Kelling), Dârjiu (Dersch), Prejmer (Tartlau), Saschiz (Keisd), Valea Viilor (Wurmloch), Viscri (Deutschweisskirch).

Au prezentat: Acad. Răzvan Theodorescu și regizorul Cristian Amza; coordonatorul proiectului: Aurora Fabritius

Pentru orice călător de-a lungul Transilvaniei a devenit familiară imaginea colinelor împădurite, a câmpiilor largi străbătute majestuos de cursuri de apă ce dau chiar numele  unor zone istorice esențiale, de la Mureș pâna la Olt și la Crișuri. Preocuparea pentru  alcătuirea unor amenajări defensive, a unor spații de refugiu-atât de necesare într-o vreme  de invazie și restricție- prin fortificarea de biserici a apărut imediat după teribilul șoc marcat de invazia tătarilor din 1241-1242. Avanpost al Transilvaniei către sud, satele și orașele din Țara Bârsei locuite de sașii colonizați aici cu trei veacuri înainte, au fost expuse din plin  unor asemenea agresiuni. (…) Era timpul unei Renașteri aler carei zvonuri ajungeau până aici la Carpați, unde se încheia în glorie și epoca catăților pe care le-au durat și întărit  anonimii țărani, cărora evul de mijloc le datorează atâta frumusețe și atâta      fantezie.” (Acad. Răzvan Theodorescu)

4. În cadrul evenimentelor organizate în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac în 30      martie 2017 a avut loc la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” vernisajul expozițiilor:  „Calliope Austria – Femei în societate, cultură și știință” și „(C)ELE (care) au schimbat lumea  „Mult prea adesea femeile au fost uitate, trecute cu vederea sau marginalizate de istoria oficială a țării lor. Expozițiile „(C)ELE (care) au schimbat lumea” organizată de CPE- Centrul Parteneriat pentru Egalitate, și „Calliope Austria” organziată de Forumul Cultural  Austriac aduc laolaltă contribuțiile femeilor din România și Austria în domenii precum  medicină, justiție, arhitectură, inginerie, literatură, pictură și alte zone ale vieții        profesionale și artistice, din secolul al XIX-lea până în prezent. Cele două expoziții trec în  revistă poveștile de viață ale unor aristocrate, artiste, cercetătoare, militante pentru  drepturile femeilor, politiciene, actrițe, muziciene, regizoare care au înfruntat prejudecățile     vremii și au transformat prin contribuția lor nu numai propriile domenii de activitate, ci și  societatea în general. ” Evenimentul s-a desfășurat în limba germană și în limba română.

5.  În 22 aprilie 2016 a avut laoc la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” seara literară: „Despre arta de a povesti” cu autoarea austriacă Vea Kaiser. Moderatori: Susanna Konnerth și prof. dr. Mariana Lăzărescu. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Forumul Austriac București, și Biblioteca Austriacă a Universității București.  Das „Friedrich Schiller“ Kulturhaus hat am 22. April 2016 in Partnerschaft mit dem Österreichisches Forum Bukarest und der Österreich-Bibliothek an der Universität Bukarest  die Lesung „Von der Kunst des Fabulierensmit der österreichischen Autorin Vea Kaiser  organisiert. Lesung Moderation: Susanna Konnerth und Prof. Dr. Mariana Lăzărescu.