O seară de film dedicată temei „Drepturile omului – drepturile femeii”


Prezentarea filmelelor:  

TIMP. ISTORIE: CEI DREPȚI ÎNTRE POPOARE – DOROTHEA NEFF (2016)

TIMP. ISTORIE: CEI DREPȚI ÎNTRE POPOARE – ELLA LINGENS (2016)

Casa de Cultură „Friedrich Schiller” în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac şi Biblioteca Austria din Bucureşti au organizat 26 noiembrie 2018 cu ocazia Zilei Internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor (25.11.2018) şi a celebrării a 70 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului (10.12) o seară de film dedicată temei „Drepturile omului – drepturile femeii”.

Au prezentat: prof. univ. dr. Mariana Lăzărescu, Universitatea București și Susanna Konnerth, lector, AustriaUniversitatea București.

Prin intermediul filmelor biografice s-au reconstituit poveştile de viaţă a două personalităţi feminine austriece: Ella Lingens şi Dorothea Neff. Ambele femei au fost decorate cu medalia israeliană Yad Vashem, fiind recunoscute ca „Cei Drepți între popoare” pentru participarea lor activă la salvarea evreilor prigoniți în timpul Nazismului.

Timp. Istorie: Cei Drepți Între Popoare – Dorothea Neff (Documentar, 2016)

Între anii 1941-1945 Dorothea Neff (1903-1986) a ţinut-o ascunsă în propria casă pe prietena sa Lilli Wolff (decedată în 1983), care era ameninţată cu deportarea.

 

–  Filmul timp. istorie: Cei Drepți între popoare – Ella Lingens (Documentar, 2016)

Pentru că a ascuns familii de evrei, Ella Lingens este deportată în lagărul de la Ausschwitz unde, medic fiind, salvează nenumărate vieţi ale prizonierilor.