Lansarea volumului Memoria anilor ’80. Nouă opozanți ai regimul comunist


În cadrul evenimentelor dedicate istoriei României, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” și Primăria Municipiului București, în parteneriat cu Fundația Culturală Memoria, organizează marți, 18 octombrie 2022, ora 18.30, lansarea volumului Memoria anilor ’80. Nouă opozanți ai regimul comunist, semnat de Lăcrămioara Stoenescu.

Prezintă:

  • Lăcrămioara STOENESCU, autoarea volumului
  • Radu FILIPESCU, fost deținut politic
  • Dr. Andreea CÂRSTEA, istoric, dr. în Știinţele comunicării
  • Dr. Silviu B. MOLDOVAN, istoric, Șef Serviciu Cercetare CNSAS
  • Dr. habil Cosmin BUDEANCĂ,istoric, Redactor șef Memoria – revista gândirii arestate

„Opoziția la comunism a fost și este asociată în mare măsură cu anii ’50 – când au fost active grupuri de rezistență în munți și nu numai, când numeroși țărani s-au împotrivit colectivizării agriculturii și au fost valurile masive de represiune. Dar și în anii ’70-’80 au fost voci care s-au ridicat împotriva abuzurilor autorităților și limitării drepturilor și libertăților. Unele s-au încadrat în mișcări de protest care au catalizat sute sau chiar mii de oameni, cum au fost cele de la Lupeni (1977), Motru (1981) sau Brașov (1987), altele au fost izolate ori s-au manifestat în grupuri de mici dimensiuni. După 1990, nume ca Doina Cornea, Paul Goma, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Vasile Paraschiv, Gheorghe Ursu, Mircea Dinescu, Radu Filipescu ș.a. au devenit bine-cunoscute. Dar în același timp au mai luat poziție împotriva regimului și alții. Volumul doamnei Lăcrămioara Stoenescu conține nouă interviuri cu foști opozanți ai regimului comunist din anii ’80, care au avut curajul să înfrunte regimul și au fost arestați, condamnați și au petrecut perioade mai scurte sau mai lungi în aresturile Securității și apoi în închisori. Construite pe modelul „poveștii de viață”, interviurile încep cu copilăria, insistă pe motivația actelor de opoziție, pe reacția autorităților asupra perioadei petrecută în detenție și pe ceea ce s-a întâmplat după eliberare. Cei nouă intervievați sunt: Ion T. Ilie, Mihai Ivănescu, Marin Iancu, Radu Filipescu, Nicolae Lițoiu, Barabás János, Victor Totu, Ioan Leonel Șerban. Lucrarea a apărut la Editura Fundației Culturale Memoria, are 400 de pagini, este prefațată de Cosmin Budeancă și are o postfață de Silviu B. Moldovan”. (Dr. Cosmin BUDEANCĂ)

„Volumul de față se constituie într-o dovadă incontestabilă în ceea ce privește represiunea politică directă existentă (chiar dacă în proporții restrânse) în anii ’80, în contrast cu percepția încă majoritară, conform căreia problema deținuților politici a caracterizat numai perioada 1945-1964, ulterior fiind practicate exclusiv metodele preventive”. (Dr. Silviu B. MOLDOVAN)

Lăcrămioara STOENESCU este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București în 1969 și a predat la Colegiul Național Cantemir-Vodă din București. La 10 ani a fost deportată împreună cu familia în județul Suceava, tatăl său fiind deținut politic. Ca urmare a acestor evenimente a fost eliminată din școală.

A debutat editorial cu volumul memorialistic Copii – dușmani ai poporului (2007), la Curtea Veche Publishing, tradus în italiană în 2014 la Saecula Edizioni și prezentat la salonul de carte din Torino. Au urmat apoi volumele De pe băncile școlii în închisorile comuniste (2010, ed. II, 2014), Memoria stigmatelor (2012), apărute la aceeași editură, Muncă forțată în loc de armată la Editura Militară (2017) și câteva cărți pentru copii, Poezii pentru cei mai dragi copiiDe la circ la Zoo (2013), Editura Iulian junior, Balul legumelor, eLiteratura, (2016), Aventurile fraților cangurași (2018) și un volum de proză scurtă, Iubirile marelui dramaturg (2017), la aceeași editură. A scris romanele: În labirintul roșu (2015), Dedublarea (2015, ed. II, 2017) și Imigranta din Biggin Hill (2016), Editura Tracus Arte, Mirajul unei călătorii exotice, Editura Eikon (2018), Întâlniri imprevizibile, Editura eLiteratura (2019), Liceenii, Editura eLiteratura, 2019, și volumul de poezii Flux discontinuu, Editura eLiteratura, 2020.

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.

Participarea la eveniment în sistem online: transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro. Marți, 18 octombrie 2022, veți primi în timp util link-ul de Zoom pentru conectare la evenimentul online. Conferința va putea fi vizionată și online din 25 octombrie 2022 pe site-ul și pagina de facebook a instituției. Vă invităm la această manifestare şi vă rugăm să aveți amabilitatea de a publica știrea în rubrica culturală.