G.I. GURDJIEFF – VIAȚA ȘI CĂUTAREA ADEVĂRULUI

Primăria Municipiului București și Casa de Cultură “Friedrich Schiller” (Str. Batiștei nr. 15), în parteneriat cu Asociația Institutul Gurdjieff din România, organizează marți, 25.10.2022, ora 18:00 și vineri, 28 octombrie 2022, ora 18:30 două evenimente cu tema: „G.I. GURDJIEFF – VIAȚA ȘI CĂUTAREA ADEVĂRULUI”. În cadrul acestor evenimente vor fi prezentate şi vizionate două filme documentare din trilogia „Căutătorii de Adevăr/ Les Chercheurs de Vérité / The Seekers of Truth”, în regia lui Jean-Claude Lubtchansky.

Prezintă:

Pierre ZUBER – reprezentant al Institutului Gurdjieff Paris

Cantemir MAMBET – Președinte al Asociației Institutul Gurdjieff din România

Participă:

Andrei ȘERBAN – regizor

În ziua de marți, 25.10.2022, ora 18:00 va fi prezentat filmul „Gheorghii Ivanovici Gurdjieff”, primul film al acestei trilogii, consacrate operei lui G.I. Gurdjieff. Acest prim film este o evocare a căutării neîncetate a lui G.I. Gurdjieff, începând din primii săi ani, în regiunea Caucazului, acolo unde și-a început educația și până în ultimele sale zile, la Paris, acolo unde s-a aflat împreună cu cei care urmau să transmită Învățătura sa. Anul 2005 este anul primei ediții a acestui film, realizat pe durata mai multor ani. DVD-ul original oferă posibilitatea ca narațiunea să fie redată în cinci limbi diferite (franceză, engleză, spaniolă, portugheză, italiană). Subtitrarea în limba română, disponibilă cu ocazia acestui eveniment, a fost realizată de Institutul Gurdjieff din România. Durata filmului este de 72 minute.

În ziua de vineri, 28.10.2022, ora 18:30, va fi prezentat filmul „Influența unui Maestru”, al doilea film al trilogiei. În acest al doilea film pot fi urmărite mărturiile câtorva dintre principalii elevi ai lui G.I. Gurdjieff, împreună cu o serie de secvențe inedite, care ilustrează profunzimea și forța acestei Învățături. Acest film a apărut în format DVD începând cu anul 2007, tot pentru difuzare privată, și este disponibil în șase versiuni lingvistice diferite (franceză, engleză, spaniolă, portugheză, italiană, germană). Filmul are o durată de 52 minute, iar cu ocazia evenimentului beneficiază de subtitrarea realizată de Institutul Gurdjieff din România.

Ambele filme includ momente de manifestare ale Artei Obiective, în acest sens stând mărturie cele mai multe fragmente ale Mişcărilor şi Dansurilor Sacre, așa cum au fost acestea transmise de Doamna Jeanne de Salzmann – fragmente absolut autentice, de fapt unica referință pentru care există garanţia autenticităţii – precum și fragmente muzicale ale compozițiilor Gurdjieff / Thomas de Hartmann. Trebuie menționat că filmele urmează un concept care a fost dezvoltat pe parcursul mai multor ani de către Michel de Salzmann (1923-2001) și realizatorul filmului, care a fost și regizor al acestuia.

Realizatorul acestor filme este Jean-Claude Lubtchansky (1930 – 2020), un reputat regizor de film documentar, care a fost asistent regizor pentru două documentare în anul 1958 (Cités du soleil și le Grand œuvre : panorama de l’industrie française) și editor al filmului britanic Lord of the Flies (1963). În 1976, Jean-Claude Lubtchansky a produs un prim film documentar despre G.I. Gurdjieff, film care a fost difuzat în 1978 pe TF1. Tot el a regizat două filme de televiziune, Louis XI, un seul roi pour la France și Saint Louis ou la royauté bienfaisante, în 1980 și, respectiv, 1982, precum și Les 13 VIES de Corto Maltese, în 1996. A fost, de asemenea, cunoscut pentru adaptările documentare ale seriei monografice „Découvertes Gallimard”, dintre care trei au fost co-produse cu Muzeul Luvru.Evenimentele se vor desfășura în limba română. Filmele sunt în limbile engleză și franceză, cu subtitrare în limba română.

Intrarea este liberă.