Lansare de carte: Eminescu, Blaga, Brâncuși – Nocturnul, crepusculul și diurnul spiritualității românești

Casa de Cultură „Friedrich Schiller” vă invită marți, 2 iulie 2024, de la ora 17.00, pentru a vă bucura de întâlnirea cu Lucian Gruia și noul său volum Eminescu, Blaga, Brâncuși – Nocturnul, crepusculul și diurnul spiritualități românești, publicat recent la Editura Biscara din București.

Participă:

Nicolae Georgescu, profesor universitar, eminescolog, critic literar,

Emil Lungeanu, prozator, dramaturg, eseist, critic literar

Moderator: Sara Mina, editor.

În acest nou volum de eseuri critice, Lucian Gruia încearcă să pună în lumină puternica latură conștientă a procesului creator, care i-a însuflețit deopotrivă pe trei dintre oamenii de cultură reprezentativi pentru poporul român (Eminescu, Blaga, Brâncuși), precum și legătura lor, din perspectiva unei ipotetice succesiuni temporale. Universurile lor, lirico-epic la Eminescu, filosofic la Blaga, sculptural la Brâncuși, sunt rezultatele unor acte volitive, asociabile cu trei momente pe o scară a sacralității – nocturnul, crepusculul și diurnul.

Lucian Gruia este absolvent al Facultăţii de Electrotehnică din cadrul Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara și membru al Uniunii Scriitorilor din România – secţia proză. Începând cu anul 1993 a publicat peste 20 de volume de versuri, proză şi critică.