Dansuri și muzică în învățătura adusă de G.I. Gurdjieff

 

Primăria Municipiului București și Casa de Cultură “Friedrich Schiller”, în parteneriat cu Asociația Institutul Gurdjieff din România, organizează evenimentul „Dansuri și muzică în învățătura adusă de G.I. Gurdjieff”, care se va desfășura vineri, 5 iulie 2024, de la ora 18:30, la sediul Casei Schiller din str. Batiștei nr. 15, București.

Prezintă:

Pierre ZUBER – reprezentant al Institutului Gurdjieff Paris

Cantemir MAMBET – Președinte al Asociației Institutul Gurdjieff din România

„În cadrul acestui eveniment vor fi prezentate şi vizionate filme cu tematica abordată. Filmele includ momente de manifestare ale artei obiective, în acest sens stând mărturie fragmente ale mişcărilor şi dansurilor sacre, așa cum au fost acestea transmise de doamna Jeanne de Salzmann – fragmente absolut autentice, de fapt unica referință pentru care există garanţia autenticităţii – precum și fragmente muzicale ale compozițiilor Gurdjieff / Thomas de Hartmann. La final va avea loc și o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul”. (Cantemir MAMBET – Președinte al Asociației Institutul Gurdjieff din România)

„[…] În această mânăstire toţi cunosc alfabetul acestor postúri iar seara, atunci când în marea sală a templului preotesele execută acele dansuri, indicate pentru ritualul din ziua respectivă, Fraţii citesc în aceste postúri adevăruri pe care oamenii le‑au înscris acolo, cu mai multe mii de ani în urmă. Aceste dansuri au o funcţie analogă celei pe care o au cărţile noastre. Aşa cum facem astăzi cu ajutorul hârtiei, oamenii de demult au notat în aceste posturi informaţii referitoare la evenimente petrecute cu mult timp în urmă, pentru a le transmite mai departe, din secol în secol, oamenilor din generaţiile următoare; şi au numit aceste dansuri: dansuri sacre. Cele care deveneau preotese erau, în majoritatea lor, tinere fete care în urma legământului făcut de părinţii lor sau din alte motive, de la cea mai fragedă vârstă, fuseseră dedicate îndeplinirii serviciului divin, pentru Dumnezeu sau pentru un anumit sfânt. Încă din copilărie, aceste viitoare preotese erau date în grija templului, unde primeau toată instruirea şi pregătirea necesară, în special în ceea ce priveşte dansurile sacre”. (G.I. Gurdjieff, extras din lucrarea Întâlniri cu oameni remarcabili, Editura Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2019, p.197.)

Evenimentul se va desfășura în limba română, cu traducere simultană în limbile engleză sau franceză. Intrarea este liberă