„HISTORIA DE UN AMOR – Manuela Sáenz şi Simón BolÍvar”.


Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (Str. Batiştei nr. 15, Sector 2, Bucureşti) şi Primăria Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia SmartArt, Centrul de Artă „Euterpe” şi alţi parteneri, organizează sâmbătă, 18 martie 2023, ora 16.00, evenimentul intitulat „HISTORIA DE UN AMOR – Manuela Sáenz şi Simón BolÍvar”.

Concept, coregrafie şi prezentare: Carmen Coţovanu Pesantez.

Ilustrație muzicală: Cantautorul ecuadorian Wladimir Pesantez. Imagini şi înregistrări audio din arhiva de evenimente a centrului de artă „euterpe”.

Reprezentaţie de dans Flamenco în interpretarea lui Carmen Coţovanu Pesantez şi a Angelicăi Floareş.

Evenimentul „HISTORIA DE UN AMOR – Manuela Sáenz şi Simón BolÍvar. Eliberatorii Americii Latine” dezvăluie, personalitatea a două figuri remarcabile – Manuela Sáenz (Ecuador) şi Simón Bolívar (Venezuela), considerați doi lideri de seamă ai luptei pentru independența Americii de Sud și ai rezistenței împotriva ocupației spaniole. Sunt reliefate totodată rolul femeilor în luptele politice și militare ale Epocii Revoluției și semnificația acestei perioade pentru schimbarea relațiilor de gen și a identităților de gen. Dincolo de istorie, rămâne povestea de iubire nemaiîntâlnită dintre cei doi – Manuelita și Simón: „Iubește-mă și nu mă părăsi, chiar dacă te-ar chema Dumnezeu Însuși!”

Manuela Sáenz (27 decembrie 1797, Quito, New Granada/ Ecuador – 23 noiembrie 1856, Paita, Peru) a fost o eroină a luptei pentru independență din America de Sud la începutul secolului al XIX-lea, dar este cunoscută în istorie, în principal, ca iubita și confidenta lui Simón Bolívar, liderul armatelor independente din America de Sud. Este recunoscută drept „Eliberatoarea Eliberatorului”/ „Libertadora del Libertador, ca urmare a curajului și sprijinului oferit pentru salvarea lui Bolivar din numeroase antentate. Rămâne o figură emblematică, de o frumusețe răpitoare și o inteligență sclipitoare, feministă, spion, militar, diplomat, una dintre femeile cele mai influente într-o epocă marcată de război, o personalitate cu rol cheie în Revoluția sud-americană. Pentru contribuția sa în timpul Revoluției de eliberare a Americii Latine, i-a fost acordat „Ordinul Soarelui”. Pe 25 mai 2007, i-a fost conferit, în mod simbolic, rangul de „General de Onoare al Republicii Ecuador”.

Simón BOLÍVAR (24 iulie 1783CaracasVenezuela  – 17 decembrie 1830Santa MartaColumbia), personalitate de renume internațional, considerat de mulți drept cel mai mare geniu pe care l-a produs lumea latino-americană și simbol al independenței Americii de Sud. Este supranumit  „Eliberatorul”/ Libertador” datorită rolului avut în eliberarea de sub ocupația spaniolă a câtorva țări latino-americane – Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia și Panama. În perioada educației sale în Europa, a venit în contact cu ideile revoluționare și a devenit atât un lider militar remarcabil de carismatic și îndrăzneț, cât și un om cu o viziune intelectuală extraordinară. A militat pentru eliberarea sclavilor, împărțirea pământurilor către poporul indigen și Uniunea Latino-Americană. Pe 24 iulie, se sărbătorește „Ziua Simon Bolivar” în toată America Latină. În 1978, UNESCO a instituit Premiul Internațional „Simón Bolívar”, ca o recunoaștere a meritelor sale.

Proiectul face parte din seria de Evenimente-omagiu dedicate artistului şi cantautorului Wladimir Pesantez (4 decembrie 1967, Quito, Ecuador – 23 iulie 2021, Bucureşti, România), care rămâne în memoria publicului în calitate de realizator şi prezentator al emisiunii „America Latină se prezintă” (Radio România Muzical, 2001-2012), făcând cunoscute creaţiile muzicale şi literare ale continentului sud-american și nu numai.

Evenimentul se va desfăşura în limba română. Participarea la eveniment exclusiv cu invitaţie.

Evenimentul va putea fi vizionat din 24 martie 20232, accesând site-ul Casei de Cultură „Friedrich Schiller” (www.casaschiller.ro) sau pagina de Facebook (www.facebook.com/casadeculturafriedrichschiller).