HAI CU MINE, SĂ-ȚI ARĂT O CARTE


În cadrul evenimentelor dedicate literaturii române, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București (PMB) organizează marți, 25 aprilie 2023, ora 18.00, la evenimentul „HAI CU MINE SĂ-ȚI ARĂT O CARTE”, în cadrul căruia sunt prezentați trei scriitori: Elena NETCUCătălina HAȘOTTI și Florin MANOLE, publicați cu succes la Editura Universitară.

„Cărțile sunt cei mai tăcuți și constanți prieteni, sunt cei mai accesibili și înțelepți consilieri și cei mai răbdători profesori.” Charles William ELIOT (1834-1926)

Prezintă:

  • Clelia IFRIM, scriitoare,
  • Elena NETCU, scriitoare
  • Cătălina HAȘOTTI, scriitoare
  • Florin MANOLE, scriitor, jurnalist, regizor

Coordonatorul proiectului: Aurora FABRITIUS

Conferința „Hai cu mine să-ți arăt o carte” se dorește a fi o pledoarie pentru carte, autori români și cititori de pretutindeni. Într-o carte de amintiri din lumea artistică a teatrului și a filmului, George Banu (1943-2023) povestea o întâmplare relatată de un prieten, de la o filmare petrecută undeva pe malul mării. Era o echipă internațională de actori care filmau acolo. Regizorul a pus jos pe nisip o carte și i-a cerut actriței care juca rolul principal, conform scenariului, să dea cu piciorul în carte. Actrița japoneză, care avea acest rol, a stat nemișcată și a refuzat acest lucru. Scena s-a repetat și, a treia oară, ea i-a spus regizorului: „în țara mea, cărțile sunt sfinte”. 

O altă atitudine privind cartea, care constituie și un semnal pentru noi toți, este de găsit în romanul scriitoarei japoneze Yoko Ogawa, intitulat „Poliția memoriei”, publicat la Editura Humanitas, în 2021. Undeva, pe o insulă îndepărtată, oamenii sunt obligați să renunțe la lucrurile frumoase, lucrurile pe care le iubeau – trandafirii din grădină, fotografii … și în cele din urmă, la cărți. Erau într-un fel „educați” să renunțe în cele din urmă, de bună voie, chiar cu bucurie, la aceste lucruri. Le aruncau pe apă, ca să scape de ele. În cele din urmă, biblioteca de pe insulă a fost arsă. Lucrurile nu sunt noi! Biblioteca din Alexandria Egiptului, una din cele 8 minuni ale lumii antic, care a fost arsă, este un exemplu bine cunoscut! (Clelia IFRIM – Cartea de suflet)

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă. Evenimentul va fi transmis și online prin intermediul platformei ZOOM. Pentru participare în sistem online, transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro pentru a primi în timp util link-ul pentru conectare online. Înregistrarea video a conferinței va putea fi vizionată din 2 mai 2023, pe site-ul și pagina de facebook a instituției.