Grupul de Muzică Nouă TRAIECT


Casa de Cultură „Friedrich Schiller” a organizat în 30 aprilie 1997 un concert Muzica astăzi cu ansamblul Traiect, sub conducerea lui Sorin Lerescu.

LUCICA NICOLAE – pian, CĂTALIN ȚUȚUIANU   – vioară, VIORICA NAGY – violoncel,  SORUN OANCEA – clarinet,  MONICA ALAZAROAIE – flaut, CATALIN – trombon, GEORGETA SCURTU  –  tobe.                          

Grupul de Muzică Nouă, a fost înființat din inițiativa compozitorului Sorin Lerescu. Grupul de Muzică Nouă, TRAIECT și-a început cariera la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București. El s-a născut din dorița membrilor săi de a aduce în prim-planul vie¡ii de concert valori ale muzicii contemporane autohtonă și interna¡ionalå.

Este un participant activ la via¡a muzicală bucureșteanå și a țårii, impunându-se publicului și presei prin calitatea versiunilor sale interpretative și prezentarea unui mare numår de opus-uri contemporane, acoperind un spectru larg de stiluri și tendințe estetice, propriu muzicii secolului XX.

Importan¡i compozitori români au dedicat lucråri Grupului TRAIECT: Myriam Marbé, Nicolae Brânduș, Anatol Vieru, Tiberiu Olah, Fred Popovici, Wilhelm Berger, Octavian Nemescu, Emil Lerescu, Adrian Iorgulescu, Corneliu Cezar, Vasile Timiș, Doina Rotaru, Costin Cazaban, Horia Surianu, Liana Alexandra, Sorin Lerescu …

Repertoriul såu include deasemenea lucråri de Dieter Schnebel, Fernando Grillo, Peter Copley, Alois Pinos, Donald Hariss, Valentino Buchi, Rodolfo Bramucci.

Pentru Grupul TRAIECT prima audi¡ie a devenit o constantå a concertelor sale, la fel și preocuparea de a atrage spre fenomenul muzi-cal contemporan o parte tot mai însemnatå a publicului.

În 1983 TRAIECT a fost distins cu Premiul A.T.M. pentru marele numår de prime audiții prezentate în concertele sale.

A susținut concerte în multe orașe din țarå ca Timișoara, Cluj, Pitești, Giurgiu, Tg. Neamț etc. și

a înregistrat un numår impresionant de lucråri de muzicå româneascå și stråinå la Societatea Românå de Radiodifuziune, Radio 3 Gand (Belgia), Beogradski Televizja (Jugoslavia), TV SIGMA, TVM – Chișinåu, Societatea Românå de Televiziune.

Înterpretårile Grupului figureazå pe douå LP-uri editate de Casa de Discuri ELECTRECORD în anii 1988, 1991 și pe o casetå audio editatå de Societatea Românå de Radiodifuziune și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România în 1997.

Participări la festivaluri internționale:

1985:   Festivalul internațional “George Enescu” – București, Timișoara Muzicaă,

1988:   Festivalul internațional “George Enescu” – București,

1991:   Săptămâna internațională a Muzicii Noi, București,

1993:   Zilele Muzicii Noi, Chișinău, Toamna Muzicală Clujeană, 1994:      Festivalul de la Belgrad,

Săptămâna internațională a Muzicii Noi, București,

1995, 1995: Festivalul de la Gand, Săptămâna internațională a Muzicii Noi, București,

Distincții 1983:Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din A.T.M.

Un grup de tineri interpreți au imaginat un itinerar original și captivant: să prezinte muzica românească nouă și foarte nouă – în raport cu aparițiile la zi în lume – sub emblema TRAIECT – Grupul de Muzică Nouă (…) condus de talentatul compozitor Sorin Lerescu.”

Nicolae Brânduș (“Muzica”, nr.4, 1983)

Sunt tineri interpreți entuziaști, ce urmăresc cu răbdare ținte mai puțin ‘clasice’, interesați de sonoritatea și existența Grupului, convinși că valoarea interpretării lor este evidentă în muzica generației lor.” Carmen Cârneci (“România Literarå”, nr.5, 1983)

Grupului de Muzică Nouă TRAIECT în viața muzicală românească nu este ostentativă. Membrii acestui grup – toți muzicieni profesioniști – urmăresc tenace câteva linii de forță ce au făcut din TRAIECT o emblemă ce impune respect. …

În programele sale, TRAIECT a căutat să prezinte mereu prime audiții în versiuni interpretative de o înaltă calitate profesională, versiuni care, pe mai departe, să se ofere ca model viitorilor interpreți. (…) I-am reascultat de curând pe cei șapte muzicieni într-un concert ce a avut loc în Sala Mare a Radioteleviziunii Române, concert patronat de către SIMC – Secțiunea Națională Română și Universitatea Populară Dalles, București. În program – din nou doar prime audiții semnate de  Nils Henrik Asheim (Norvegia), Peter Copley (Marea Britanie), Fred Popovici (România), Erkki Jokinen (Finlanda), Alois Pinos (Cehia), Marcella Mandanici (Italia), Rozsa Pal (Ungaria) și Sorin Lerescu. …Abordând partitura cu un maxim respect faă de textul scris, artiștii din TRAIECT au fost și de astă dată ceea ce și-au propus mereu, și anume ‘… ideali parteneri de lucru ai compozitorilor, ceea ce constituie marca definitorie a oricărei formații de (adevărată) muzică contemporană’ ”.

Cristina Sârbu (Cotidianul, nr. 126, 1993)