Filmul documentar „DESTINE DESTRĂMATE” va fi reprogramat dupa ridicarea stării de urgenta

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii românești și istoriei culturii minorității germane din România Primăria Municipiului București și Casa de cultură „Friedrich Schiller” (Str. Batiștei nr. 15) vă invită marti, 10 martie 2020, ora 18.30, la proiecția filmului documentar „DESTINE DESTRĂMATE”, realizat de regizorul Cristian AMZA la TVR 3. La 75 de ani de la deportarea sașilor din Transilvania în U.R.S.S., filmul continuă tradiția unui ciclu remarcabil de documentare TVR, „Deportații”, prezentat la TVR 2 și TVR 3 (2016 – 2020), dedicat de Cristian Amza istoriei minorității germane din România (Deportarea în 1945 a etnicilor germani în Uniunea Sovietică). În 2017 lui Cristian Amza i-a fost acordat Premiul Uniunii Cineaștilor din România pentru acest serial. Evenimentul este organizat în parteneriat cu FDGR – Regiunea Extracarpatică și FDGR – București.

Prezintă: dr. Daniel ZIKELI, Episcop-vicar al Bisericii Evanghelice C.A. din România, prim-preot al Bisericii Evanghelice C.A. București și Cristian AMZA, regizor.

Participă: Christiane Gertrud COSMATU, Subsecretar de Stat, Departamentul pentru Relații Interetnice, Guvernul României și Dr. Klaus FABRITIUS, Președintele FDGR – Regiunea Extracarpatică. Coordonatorul evenimentului: Aurora FABRITIUS
„Deportarea populației germane (16 – 45 ani) la muncă silnică în Uniunea Sovietică în luna ianuarie 1945 a însemnat un eveniment de importanță crucială pentru istoria minorității germane din România în general și pentru istoria sașilor transilvăneni în mod deosebit. Se pune întrebarea de ce comunitatea sașilor transilvăneni (Siebenbürger Sachsen), dincolo de tragedia umană, a fost afectată în mod deosebit de această măsură. Sașii transilvăneni reprezintă cea mai veche comunitate germană care s-a așezat în spațiul intra-carpatin venind din regiunea Mosellei și de pe teritoriul actual al Luxemburgului, la chemarea regelui Ungariei, în secolul 12. Îmbrățișând reforma bisericească și trecând in corpore la religia protestantă în 1544, sașii au dobândit un scut care avea să-i apere împotriva diverselor încercări de convertire și de asimilare la care au fost supuși. Trei supraviețuitoare, două de 94 de ani și una de 98 de ani relatează ridicarea germanilor de la domiciliu, transportul lor în URSS, condițiile inumane în care erau forțați să lucreze acolo, încercând să reziste, întoarcerea supraviețuitorilor acasă unde îi așteptau mizeriile regimului sovietic de ocupație și a comunizării României. Povestesc prin cuvintele lor scene zguduitoare de un mare dramatism. Ele amintesc și de menirea sașilor pe pământul Transilvaniei pe care-l consideră patria lor și asupra șanselor lor de a se menține ca o colectivitate distinctă după momentul istoric al deportări. Sașii deportați care evocă momentele trăite sunt: Wilhelmina TORNEA, 94 ani din Sighișoara, deportată în Donbas, Wilhelm Bartesch, 92 ani, deportat în Dombas și Vlada FRIEDA, 94 ani din București, deportată în Donbas.

Biserica evanghelică de confesiune augustană a fost în timpul deportării un mare sprijin pentru familiile persecutate. În acest documentar comentează dr. Daniel ZIKELI, Episcop-vicar al Bisericii Evanghelice C.A. din România, prim-preot al Bisericii Evanghelice C.A. Bucureștiși și Dieter ZIKELI, epitrop Biserica Evanghelică C.A. Sighișoara. (Cristian AMZA)

„Cristian AMZA, bun psiholog, a ales inteligent una dintre minoritățile etnice din România cu o veche și statornică tradiție, germanii. Respectând destinele frânte sau sacrificate, regizorul se apropie de oamenii încercați, de supraviețuitorii dramaticei deportări și de urmașii acestora cu multă căldură, aceștia deschizându-și la rândul lor lăcașul sufletului. Ei au cunoscut dezrădăcinarea ! Germanii din România sunt recunoscuți ca păstrători de tradiții, prețuind munca, familia și lucrul bine făcut. Ei bine, istoria a curmat viețile multor familii prin dramele provocate de DEPORTAREA anului 1945. Acest fenomen reprezintă o filă din istoria țării noastre, care alături de DETENȚIE și EXIL nu trebuie să se mai repete. Și din acest motiv, documentarele realizate de Cristian AMZA au o importanță inestimabilă. Sunt încărcate de gravitatea destinelor destrămate.” (Aurora FABRITIUS, 2020)

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.