Conferința și vizionarea filmului ”Demonul simplificării”,

de Lucia Hossu-Longin și Dan Necșulea. O producție TVR2.

Va asteptam joi, 20 octombrie,ora 18.30, la o noua conferinta si proiectie de film: “Demonul simplificării”(56 minute), o producție TVR2 în seria “Reconstituiri”(2007), abordează un moment dramatic din biografia lui Hans Bergel, scriitor de limbă germană din RomFotografia postată de Casa Friedrich Schiller.ânia care a trecut de mai multe ori prin închisoare și a suferit pentru ceea ce a scris. Parabola folosită în nuvela sa „Principele și bardul” critica cenzura din sistemul comunist. Bergel a fost judecat în 1959, împreună cu patru scriitori germani, de Tribunalul Militar din Brașov și condamnat la 15 ani de detenție. Unul dintre prietenii lui studenți l-a trădat și la proces a devenit martor al acuzării. Întunericul sufletului omenesc este insondabil… Filmul pune față în față două mărturii: ale victimei și ale prietenului trădător.
Subiectul atinge astfel o temă substanțială a existenței umane: nevoia de adevăr. Reconstituit chiar și după 70 de ani.» (Lucia Hossu-Longin, 2016)

Hans Bergel avea 19 ani, în 1944, când România a fost ocupată de trupele sovietice.Locuia în Sibiu, unde existau o mulţime de şcoli germane. Fiind sportiv, schior de performanţă, avea prieteni buni nu numai din minoritatea germană, ci şi din cluburile sportive româneşti ale oraşului. În decurs de trei ani, tânărul Hans Bergel a dus acte, provizii, informaţii luptătorilor din munţii Sebeşului, ofiţerilor din Armata Regală Română, care refuzaseră să lupte de partea Armatei Roşii şi stăteau ascunşi în pădure. Fiind un căţărător şi un schior pasionat, se număra printre cunoscătorii Carpaţilor Meridionali. În toată iarna ’45 – ’45 a îndeplinit misiuni grele, riscante, luând legătura cu „nesupuşii” din văile Munţilor Făgăraş. Citeste mai mult>>>