Calendar cultural online 27.04 – 03.05.2020

Dragi prieteni ai Casei de Cultură Friedrich Schiller, pentru a continua tradiția colocviilor noastre culturale cu distinșii noștri colaboratori vă invităm să ascultați, să analizați și să înțelegeți istoria, muzica, literatura și arta, împreună acum, aici, la Casa de Cultură Friedrich Schiller și vă recomandăm să vizionați online în perioada martie, aprilie videoconferințe care supun atenției o analiză arhivistică riguroasă, interpretată, pentru o redare cât mai fidelă a istoriei culturii.

Comentarii la următoarele adrese de e-mail: eveniment@casaschiller.ro, director@casaschiller.ro

Pentru vizionare accesați urmatoarele link-uri:

 1, ZIUA UNITĂȚII GERMANE” EXPOZIȚIA DE FOTOGRAFIE  „O ZI LA HAMBURG”

Foraumul Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică și Casa de Cultură „Friedrich Schiller”  în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice, Guvernul României  au  organizat  în  5 octombrie 2016  la Casa Schiller  evenimentul „Ziua Unității Germane”cu ocazia aniversarii  a 26 de ani de la reunificarea  Germaniei. Au prezentat: Uwe Koch, Coordonatorul Departamentului Cultură, educație și probleme ale minorității germane la Ambasada Republicii Federale Germania la București, Christiane Gertrud Cosmatu,  Subsecretar de Stat, Departamentul pentru Relații Interetnice, Guvernul României, dr. Klaus Fabritius, Președintele Forumului Democrat al Germanilor – Regiunea Extracarpatică.

Cu acest prilej a fost vernisată expoziția de fotografie intitulată „O zi la Hamburg”,  realizată de dr. Klaus Fabritius. Orchestra de suflători „Karpaten Show”, condusă de Hans Groza,  a prezentat un repertoriu selecționat din cele mai îndrăgite melodii tradiționale aparținând muzicii autentice germane.

„Dacă ne gândim la Germania anului 1989, ne vin instantaneu în minte imaginile căderii Zidului Berlinului. Locuitori ai Berlinului de Est şi ai Berlinului de Vest escaladând Zidul, stând călare pe Zid, îmbrăţişându-se, beţi de fericire. Şi astăzi, aceste imagini mă răscolesc într-un mod deosebit, chiar dacă, între timp, au trecut 25 de ani de atunci.” (Werner Hans Lauk, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România).

Începând cu 1990 data de 3 octombrie este Ziua Națională a Germaniei și la această dată se serbează Ziua Unității Germane, deoarece atunci a avut loc reunificarea celor două state germane.Ziua Unității Germane – 3 octombrie a înlocuit sărbătoarea națională a Republici Federale din data de 17 iunie și pe cea din 7 octombrie a fostului RDG. 

  1. CONFERINȚA  „STEFAN W. HELL – DRUMUL SPRE PREMIUL NOBEL”  ȘI PROIECȚIA FILMULUI „STEFAN HELL – UN SAVANT DE EXCEPȚIE”, REALIZAT DE CRISTIAN AMZA

În cadrul ciclului „Moștenirea culturală germană din România”, Casa de Cultură Friedrich Schiller a organizat  în 29 septembrie 2016 conferința Stefan W. Hell – Drumul spre Premiul Nobel” si a proiectat  filmul „Stefan Hell – Un savant de excepție”, realizat de Cristian Amza (regizor UCIN).

Evenimentul a fost organizat in parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Arad, Departamentul pentru Relații Interetnice, Guverul României si Forumul Democrat al Germanilor din Romania – Regiunea Extracarpatică.

Au prezentat: Michael Szellner, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din Arad, Cristian Amza, regizor UCIN.

Au participat: Irina Sanda Marin Cajal– Subsecretar de Stat, Ministerul Culturii, Christiane Gertud Cosmatu,  Subsecretar de Stat, Departamentul pentru Relații Interetnice, Guverul României, dr. Klaus Fabritius – Președintele Forumul Democrat al Germanilor din Romania – Regiunea Extracarpatică. Ilustrația muzicală orchestra de suflatori Karpaten Showdirijor Hans Groza.

Premiul Nobel pentru Chimie a fost decernat în anul 2014 fizicianului german Stefan Walter Hell alături de cercetătorii Eric Betzig și William Moerner, ambii din SUA, pentru realizările lor în domeniul microscopiei optice. Stefan Hell, director pentru chimie biofizică la Institutul Max-Planck de la Göttingen și șef de departament la centrul de cercetare oncologică de la Heidelberg, s-a născut la 23 decembrie 1962 la Arad dintr-o familie de șvabi bănățeni.

„Reîntors în Germania după un  stagiu la Universitatea din Turku, Finlanda, lui Stefan Hell i s-a încredințat un post la Institutul Max-Planck din Göttingen. Acolo a găsit în sfârșit condițiile de lucru care îi permiteau ca în anul 2000 să facă o nouă descoperire revoluționară – microscopia STED, prin care a inaugurat un domeniu nou în microscopie printr-o rezoluție de ordinul nanometrilor. Cercetările sale deschid căi absolut noi în domeniul medicinii, de exemplu, în investigarea unor boli precum cancerul sau Alzheimer. De la descoperirea microscopiei STED i-a venit și recunoașterea, profesorul Stefan Hell obținând o serie importantă de premii, încununată în cele din urmă cu premiul Nobel”. (Cristian Amza)

Filmul „Ștefan Hell- Un savant de excepție” a fost realizat de Cristian Amza; scenariul: Anneli Ute Gabanyi, Berlin.

  1. CONFERINȚA  „BUCUREȘTIUL ARHITECTULUI CAROL BENISCH”

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii românești, Casa de Cultură Friedrich Schiller continuă ciclul de conferințe organizate în parteneriat cu Asociația Istoria Artei și a organizat în 14 aprilie 2016 conferința „Bucureștiul arhitectului Carol Benisch”, susținută de istoricul de artă dr. Oana Marinache și istoricul Alina Havreliuc.

Ilustrația muzicalăCristian Balaș- vioară. Coordonatorul proiectului: Aurora Fabritius.

Evenimentul are la bază informațiile publicate în albumul monografic apărut la sfârșitul anului 2015, la Editura Istoria Artei. „Carol Benisch, 50 de ani de arhitectură” si a fost realizat cu sprijinul financiar al Ordinului Arhitecților din România, Ambasadei Cehiei și Forumului Cultural Austriac, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României. Conceptul grafic îi aparține lui Cristian Gache. Conferința dedicată arhitectului austriac de origine cehă Karl Franz Böhnisch/Carol Benisch (1822-1896) ne prilejuiește o călătorie prin Bucureștiul secolului al XIX-lea, într-o perioadă de mari prefaceri arhitecturale și urbanistice. De numele arhitectului Benisch se leagă o serie de restaurări de edificii religioase, precum și coordonarea lucrărilor la Palatul Academiei (Universitatea), Catedrala catolică „Sf. Iosif” și Așezămintele Brâncovenești și întreținerea Teatrului Național.

Benișu a avut o întinsă și fructuoasă activitate de arhitect profesionist, care dovedește că avea la bază studii serioase. Astfel, el întocmește proiectele Bisericii Domnița Bălașa în rînduri de cărămidă și piatră artificială și ale Spitalului Brâncovenesc; de asemenea conduce lucrările Catedralei Sf. Iosif, pentru care a fost decorat de Papă cu ordinul Sf. Grigorie dându-i și titlul de conte, pe care însă nu l-a purtat. Încetățenit în anul 1875, a decedat în 1896, după o remarcabilă și variată activitate, recunoscută și de MINCU, care la banchetul aniversar al Societății Arhitecților Români, a ridicat un toast lui BENIȘU, membru fondator al Societății ale cărui lucrări am plăcerea a le cunoaște”. (Toma T. Socolescu)

  1. CONFERINȚA SUSȚINUTĂ DE DR. MARIUS OPREA  ȘI VIZIONAREA DOCUMENTARULUI „VÎNĂTORUL DE SECURIȘTI”

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei recente a României , Casa de Cultură „Friedrich Schiller” a organizat  împreună cu istoricul Marius Oprea ciclul de conferințe „În căutarea poporului pierdut”, ilustrat cu  difuzarea unor filme documentare.

În 7 iunie 2016 a avut loc prima conferință susținută de dr. Marius Oprea și a fost vizionat documentarului  „Vînătorul de securiști”, realizat de Mirel Bran și Jonas Mercier.

Cu acest prilej, a fost vernisată și o expoziție de fotografie din arhiva personală a istoricului Marius Oprea. La această conferință a participat și jurnalista TV Lucia Hossu-Longin.

Destinul lui Marius Oprea, Vînătorul de securişti, cum a fost supranumit după ce a intrat în conştiinţa publică drept cel care descoperă şi inventariază mormintele şi gropile comune în care au fost aruncaţi, fără judecată, cîteva mii de români în perioada anilor ‘50 – de consolidare a comunismului în România – ucişi de poliţia politică, a fascinat Occidentul. Filmul, realizat de Mirel Bran şi Jonas Mercier (ambii ziarişti sau corespondenţi în Franţa – n. red.), este o cronică despre travaliul documentar şi logistic pe care-l presupune o deshumare. Privitorul este purtat prin munţi, alături de arheologii Horaţiu Crişan, Gheorghe Petrov şi Paul Scrobotă, locotenenţii lui Oprea, pe urmele unor morţi împuşcaţi de Securitate.” (Ziua de Cluj)

Documentarul realizat de Mirel Bran și Jonas Mercier a primit mai multe premii la festivaluri de film independent din Statele Unite: Best world feature – DIY Film Festival, Hollywood, 2010, Award of excellence, The Indie Fest, La Jolla, California,, 2010, Best documentary feature – American International Film Festival (Michigan), Best overall – Sky Fest Film Festival (Asheville, North Carolina). Fragmente din film au fost difuzate de postul de televiziune Canal + din Franța și filmul a fost, de asemenea, difuzat în România de TVR 2.

Marius Oprea este specialistul cel mai avizat în Istoria Securităţii. Animat de un deosebit spririt investigativ, el dă dovadă în tot ce a scris pe această temă – crucială pentru înţelegerea evoluţiei politice a României dinainte, dar şi de după 1989 – de curaj şi tenacitate (…). Unui oficial UE, care s-a interesat în cursul unei vizite la Braşov cine este opoziţia din România, cineva, un român, i-a răspuns: Marius Oprea. Oprea a avut curajul, asumîndu-şi un risc deloc neglijabil pentru el şi familia lui, să descîlcească modul în care, în România de azi, Securitatea, privatizîndu-se, şi-a întins tentaculele până în cele mai ascunse cotloane ale puterii”.  (Dennis Deletant). 

  1. EXPOZIȚIA DE FOTOGRAFIE „MARTHA BIBESCU 130”

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei personalităților culturii românești, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”  a organizat  în 21 iulie 2016 în parteneriat cu Asociației Istoria Artei vernisajul expoziției de fotografie „Martha Bibescu 130” realizată de istoricul de artă dr. Oana Marinache și fotograful Cristian Gache în cadrul proiectului „Anul cultural Martha Bibescu 130”. Expoziția a fost găzduită de Palatul Mogoșoaia în perioada 31 ianuarie – martie 2016. Cele 40 panouri reunesc aproximativ 180 de fotografii provenind din fondurile Arhivei Naționale ale României și ale Bibliotecii Naționale ale României și colecții private.

Prinţesa Bibescu a anticipat unele descoperiri ale istoriografiei contemporane, îndeosebi valoarea nepreţuită a culturilor populare şi funcţia dătătoare de viaţă a istoriografiei europene, în sensul că orice cercetare istorică adevărată ajunge la conştiinţa unităţii culturale şi spirituale a Europei.”(Mircea Eliade, 1977)

„Sărbătorirea „Zilei Culturii Naționale” în 15 ianuarie 2016 ne-a oferit ocazia de a declara 2016 „Anul Cultural Martha Bibescu 130”. Evenimentele prilejuite de ziua de naștere a prințesei Martha Bibescu (28 ianuarie 1886, București – 28 noiembrie 1973, Paris) s-au desfășoarat în perioada 15 – 31 ianuarie 2016 la București, Sinaia și Mogoșoaia, partneri fiind Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Națională a României, Ordinul Arhitecților din România, Muzeul Municipiului București, Centrul Cultural Carmen Sylva Sinaia. Proiectul cultural a fost inițiat de Asociația Istoria Artei și finanțat de Ministerul Culturii.

 La Editura Istoria Artei va apărea în toamna acestui an cel de-al doilea volum „Familia Bibescu Basarab Brâncoveanu: între Paris și București”, în care un capitol aparte va fi dedicat prințesei Martha Bibescu și proprietăților și colecțiilor de artă deținute de familie. Proiectul editorial beneficiază de finanțare din partea Ordinului Arhitecților din România, din Timbrul Arhitecturii.” (Dr. Oana Marinache)

A prezentat: dr. Oana Marinache, președintele Asociației Istoria Artei, Alina Havreliuc, istoric și Cristian Gache, grafician; Ilustrația muzicală: Marius Boldea și Ana Bădică, pian, coordonatorul proiectului: Aurora Fabritius.

  1. CONFERINȚA „CULTURA MEMORIALĂ A PRIMULUI RĂZBOI MODIAL – CAZUL MORMINTELOR DE RĂZBOI GERMANE ÎN ROMÂNIA.”

Continuând tradiția evenimentelor dedicate istoriei culturii românesti, Casa de Cultură Friedrich Schiller  a prezentat în 23 februarie 2017 conferința „Cultura memorială a primului război modial – cazul mormintelor de război germane în România.”

Au prezentat: Col.(r) dr. Cristian Scarlat, fost director al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, Christiane Gertrud Cosmatu, Subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice în cadrul Guvernului României, dr. Klaus Fabritius,  Președintele F.D.G.R. – Regiunea Extracarpatică. Ilustrația muzicală: Cristian Balaș, vioară. Coordonatorul proiectului: Aurora Fabritius.

„Păstrarea memoriei celor căzuţi pentru ţară prin protejarea şi conservarea mormintelor şi operelor comemorative dedicate acestora reprezintă o datorie sacră a fiecărui stat, dar şi o obligaţie ce decurge din Convenţiile de la Geneva din 12 august 1949 cu privire la victimele conflictelor armate şi Protocoalele sale adiţionale din 1977. După 1990, când a ratificat și Protocoalele Convenţiilor de la Geneva, România a început negocieri pentru semnarea unor astfel de acorduri cu mai multe țări. Primul Acord semnat de statul român în acest domeniu a fost cel cu Germania, la 25 iunie 1996; Acordul avea să fie ratificat de Parlamentul României prin Legea 170/1997”. (Col.(r) dr. Cristian Scarlat, fost director al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor).

Evenimentul face parte din proiectul cultural „De la Marele Război la Marea Unire” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

  1. CONFERINȚA DEZBATERE ȘI PREZENTAREA CATALOGULUI  „ROMANIA IN MARELE RĂZBOI”

Prezentarea Expoziției de la Muzeul Național de Istorie a României

Au participat: dr. Cornel Constantin Ilie, dr. Virgil Ștefan Nițulescu, dr. Ioan Carol Opriș.

Coordonatorul proiectului: Aurora Fabritius

„Una dintre cele mai moderne si excelente ca realizare expoziții a fost aceea dedicată MARELUI RĂZBOI , realizată de MNIR anul trecut, iar Catalogul expoziției este de excepție. Prezentarea acestui modern Catalog invitaților noștri la Casa Schiller este una dintre cele mai actuale modalități de a  prezenta  materialele dedicate unui mare eveniment istoric, Marele Război. Dr. Cornel Constantin Ilie, directorul adjunct al Muzeului a realizat, împreună cu un colectiv de specialiști de primă mărime, istorici, sociologi, antropologi, alăturând  alte însemnate instituții ca partenere și ca selecție de imagini, de epocă și expoziționale. Specialistul Cornel Ilie a realizat și DTP-ul. Un model de calitate științifică a textului, un design inspirat, modern și de bun gust au făcut din acest Catalog un volum de referință, modern, de talie europeana.

Prezentarea celor 3 specialiști a fost însoțită de participarea sălii care a solicitat date despre modalitatea de lucru, informații despre personalitățile prezente în carte și date biografice din viața celor mai virtuoși generali (Henri Mathias Berthelot, Alexandru Averescu, Constantin Prezan).

Evenimentul  s-a bucurat de o larga participare a tineretului ( elevi si studenți), fiind un autentic curs universitar cu date actuale din volumele de istorie apărute in ultimii ani.

Proiecțiile au completat discursurile, incitând la detalii de mare interes. Ilustrația muzicală a fost susținută de pianiștii Ana Bădică și Marius Boldea,  cu un repertoriu dintre cele mai elevate (Beethoven, Chopin, Schubert) cu dedicație marilor eroi sacrificați  în acest Prim Război Mondial.(Aurora Fabritius)