ACTUALITATEA ARTEI SPECTACOLULUI-„Ars Subtilior”

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei Artei spectacolului și concertelor Primăria Municipiului București și Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, (Str. Batiștei, nr. 15) organizează joi, 21 aprilie 2022, ora 17, 30 concertul   ACTUALITATEA ARTEI SPECTACOLULUI  cu Formația Ars Subtilior și expoziția PROCESUL DE CREAȚIE SCENOGRAFIC, realizată de Mara Bădică, student la Facultatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, Departamentul de Scenografie, București.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu FDGR – Regiunea Extracarpatică și FDGR București.

Coordonatorul proiectului  Aurora FABRITIUS

PrezIntă: membrii Formației Ars Subtilior

Ana BĂDICĂ, pian, Marius BOLDEA, pian, Iulia – Adriana CAZACU, vioară, Mihai VAIDA, flaut, Vlad GÎNȚA, compozitor, Cristina FIERARU, soprană

 Formația Ars Subtilior a fost înființată cu scopul de a promova creația muzicală cultă românească din secolul XX până în prezent. Germenele care a insuflat ideea de a porni o formație de muzică contemporană a pornit din dorința întregului grup de a ridica atenția publicului către muzica românească. Din acest motiv grupul își propune să facă cunoscută creația compozitorilor care au adus România pe harta muzicii culte, cum ar fi: George Enescu, Constantin Silvestri, Dinu Lipatti, Mihail Jora, Dumitru Capoianu, Dan Constantinescu, Ștefan Niculescu, Anatol Vieru, Aurel Stroe, Tudor Ciortea, Tiberiu Olah și mulți alții. Acești autori au reușit în adevăratul sens al cuvântului să promulge arta subtilă a muzicii universale”.

Programul propus pentru seara de 21 aprilie 2022 la Schillerhaus vădește un parcurs temporal prin muzica românească. Pornim de la nostalgia Baladei lui Ciprian Porumbescu, trecem prin lirismul romantic sau spiritul ludic al ciclului de lied-uri pe versuri de Clement Marot a lui George Enescu; nostalgica și pitoreasca Rapsodie a doua; profunzime și elan în Sonata de flaut și pian a lui Sigismund Toduță; folclor, dans și veselie în Jocurile populare românești pentru pian la 4 mâini de Constantin Silvestri; melancolie și nostalgie în cele trei lied-uri ale Feliciei Donceanu până la sarcasmul și ironia trio-ului pentru vioară, flaut și pian de Vlad Gînța. Propunerea repertoriului dorește să readucă în atenția publicului câteva dintre capodoperele muzicii românești și să exploreze transformarea, asemănările sau diferențele stilistice între compozitorii menționați. (M. BOLDEA)

Evenimentul se va desfășura în limba română, intrarea este liberă. Conferința va putea fi

Conferința va putea fi vizionată și online din 12.04.2022 pe site-ul și pagina de facebook a instituției.

Participarea la eveniment la sediul instituției cu o programare prealabilă: e-mail cultura@casaschiller.ro, info@casaschiller.ro, sau telefon 021.319.26.88.

Participarea la eveniment în sistem online: transmiteți un e-mail la  adresa cultura@casaschiller.ro. Joi, 21 aprilie 2022 veți primi în timp util link-ul de conectare la conferința online.

Evenimentul se va desfășura în limba română, intrarea este liberă.

Recomandăm purtarea măştii în sala de conferinţe.