În cadrul stagiunii de concerte intitulate Muzicienii Filarmonicii „George Enescu” se prezintă, Filarmonica „George Enescu” București, Primăria Municipiului București și Casa de Cultură „Friedrich Schiller” organizează miercuri, 17 iulie 2024, de la ora 18.00, la sediul Casei Schiller (str. Batiștei 15, București), concertul vocal-instrumental Drum printre stele. Concert in memoriam baritonul Florin Petre (1982-2015).
Concertul va fi susținut de prof. dr. Annè-Marie Condacse (soprană, S.U.A.), conf. univ. dr. Oana Spânu-Vișenescu (violă), prof. dr. Camelia Pavlenco (pian), Andreea Roman – elevă Colegiul Național „George Enescu” din București, prof. dr. Diana Spânu-Dănilă (pian) și prof. dr. Simona-Nicoleta Jidveanu (soprană). Intrarea este liberă. Coordonatorul stagiunii: prof. dr. Simona-Nicoleta Jidveanu, solistă Filarmonica „George Enescu” București.
Programul cuprinde lucrări semnate de compozitorii: Anton Pann, Iosif Ivanovici, Camelia Pavlenco, Dimitrie Cunțan, Franz Schubert, Florence Price, Amy Beach, Giaccomo Puccini, Giuseppe Verdi, Ruggero Leoncavallo, Ernesto Tagliferri.
Repertoriu:
W.A. Mozart, Rondo în Do Major, K.V 373
Franz Schubert, Ave Maria
Anton Pann / C. Pavlenco, Tatăl nostru
Dimitrie Cunțan, De tine se bucură
Camelia Pavlenco, Doi aștri
Camelia Pavlenco, La mijloc de codru des
Iosif Ivanovici, Valurile Dunării
Giaccomo Puccini, Quando m’en vo’
Florence Price, Night
Amy Beach, Chanson s’amour
Cole Porter, Everytime we say goodbye
Ruggero Leoncavallo, Mattinata
Ernesto Tagliaferri, Passione
Giuseppe Verdi, Te vergin santa invoco
Prof. dr. Simona-Nicoleta Jidveanu este artist liric, solistă a Filarmonicii „George Enescu” din București și doctor în muzică, cu o teză despre hermeneutica muzicii germane. A obținut numeroase certificate de specializare post-doctorale, naționale și internaționale. Începând cu debutul solistic la vârsta de 19 ani, repertoriul sopranei Simona Nicoleta Jidveanu este în continuă expansiune se constituie din importante roluri de operă precum: Violetta Valery din opera La Traviata, Gilda din opera Rigoletto, Amalia din opera I Masnadieri de Giuseppe Verdi, Königin der Nacht – Regina Nopții din opera Flautul fermecat de Mozart, Konstanze din opera Răpirea din Srai de Mozart, Lucia din opera Lucia de Lammermoor de Donizzetti, Elvira din Puritani de Vincenzo Bellini, Amina din La Sonnambula de Bellini, precum și roluri importante în opere contemporane.
Înzestrată cu o voce aptă a se exprima în toate genurile și stilurile muzicale, soprana manifestă versatilitate stilistică, de la muzica veche până în contemporaneitate, realizând premiere mondiale ale celor mai recente lucrări în genul liric și vocal-simfonic. Valenţele interpretative ale sopranei Simona-Nicoleta Jidveanu se bucură de recenziile laudative ale criticii muzicale. În 2015, obține Marele Premiu al prestigiosului Concurs Internațional de Canto „Georges Enesco” Paris. Simona Jidveanu este invitata permanentă a multor festivaluri internaționale de elită și realizează turnee în țări precum: Austria, Germania, Olanda, Republica Moldova, Italia, Franța.
Prof. dr. Diana Spânu-Dănilă este pianistă, profesor la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” și la Universitatea de Muzică Pitești și maestru corepetitor pentru Corul „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” din Iași și pentru soliștii Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian” din București. Deține numeroase premii naționale și internaționale la concursuri de pian și muzică de cameră. Este membră a formației „Trio Mozaic”, alături de care a susținut concerte în țară și străinătate, multe în primă audiție și de mare succes la public.
A participat în turnee internaționale, în Republica Moldova, Polonia, Italia, Germania, Elveția și România (Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Baia Mare, Sinaia, Bușteni), realizând și numeroase înregistrări. Printre înregistrările realizate se află discul „Tineri laureați la concursurile internaționale”, discul compact „Muzica de cameră” de Felicia Donceanu, înregistrări radio cu „Trio Mozaic” și violonistul Lucian Gabriel Dănilă, emisiuni la Radio România și Televiziunea Română. Printre realizările de excepție ale Dianei Spânu-Dănilă se numără și concerte cu orchestra sub bagheta dirijorilor Ion Baciu și Aldo Brizzi (Italia), spectacole și recitaluri alături de soliștii Felicia Filip, Elena Mosuc, Florin Diaconescu și cu actorii Ion Caramitru și Leopoldina Bălănuță.