Vernisajul expozitiei de fotografie „LONDRA…rămâne LONDRA”, realizată de dr. Klaus Fabritius


În cadrul evenimentelor dedicate istoriei Artei fotografice în România, Primăria Municipiului București și Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Str. Batiștei, nr. 15 organizează joi, 17 august 2023, ora 18,00 vernisajul expozitiei de fotografie „LONDRA…rămâne LONDRA”, realizată de dr. Klaus Fabritius

Cu ocazia celebrării Zilei mondiale a fotografiei ,19 august, zi în care aducem un omagiu istoriei fotografiei, școlii fotografice românești, lăsând o mărturie a prezentului pentru viitor, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” vă prezintă expoziția de fotografie „LONDRA…rămâne LONDRA”, realizată de dr. Klaus Fabritius.

Domnule, când un om s-a săturat de Londra, s-a săturat de viață, căci există la Londra tot ceea ce își poate permite viața.” (Samuel Johnson, 1709-1784, poet, eseist, bibliograf, lexicograf, editor al operelor lui Shakespeare)

În această instituție de cultură și educație se organizează permanent expoziții de fotografie, pledând pentru menținerea imaginilor pe un suport de hârtie.

Dr. Klaus Fabritius este autorul mai multor expoziții de fotografie vernisate la sediul Casei de Cultură „Friedrich Schiller”, care s-au bucurat de foarte multă apreciere din partea publicului: Delta Dunării – o lume solitară (2014), Bucuria florilor (2019), Case cu bârne în landul Hessa (2019), Augsburg – Mai mult de 2000 de ani istorie (2020), Augsburg – Mai mult de 2000 ani istorie (2020), Biodiversitatea din București: Înaripatele din Parcul Herăstrău (2021), Sălbatic și Liber (2021), Parisul, orașul marilor vise (2022), Magia obiectivului fotografic (alături de Cristian Sencovici, 2022).

O fotografie surprinde și fixează o situație unică într-un timp dat și nu are nevoie de cuvinte.”

Expozițiile de fotografii însoțesc permanent de 66 de ani activitatea Casei-Schiller. Temele acestor expoziții au reprezentat de-a lungul timpului cele mai diverse domenii, natura, monumente, călătorii, arte vizuale, film, teatru, însă cele dedicate localităților sau regiunilor geografice se numără printre cele mai apreciate de publicul actual, fidel casei.

Prezenta expoziție este dedicată capitalei Regatului Britanic, LONDRA.

Așezată pe cele două maluri ale Tamisei, Londra este capitala și reședința Regilor Angliei de 1000 de ani având în prezent peste 8 milioane de locuitori, dintre care aproximativ 3 milioane trăiesc în zona centrală, ocupând “City”.

Până în anul 1925 Londra a fost socotit cel mai mare oraș al lumii, astăzi fiind depășit de New York, Singapore și Hongkong.

Orașul este plin de clădiri istorice, universități, teatre, muzee, dintre care Catedrala Westminster și Turnul Londrei aparțin patrimoniului cultural UNESCO. Dar surprind și multe construcții noi, precum London Eye, roata care a fost construită în anul 2000 devenind actualmente simbolul orașului, depășind în popularitate Tower Bridge sau Palatul Buckingham.

Să nu uităm de British Museum, Victoria și Albert, Natural History Museum, National Gallery sau de popularul muzeu al figurilor de ceară “Madame Tussaud”.

Un concert sau spectacol în Royal Albert Hall, în Royal Opera House, în Covent Garden sau într-unul din multiplele teatre din oraș completează așteptările și bucuria celor 19 milioane de turiști care vizitează anual orașul. ”Londra este ca un vis devenit realitate ”, cum frumos a consemnat Joseph Fort Newton (1880-1950, ministru american, scriitor, traducător, jurist). LONDRA…rămâne LONDRA !

(Dr. Klaus FABRITIUS)

Dr. Klaus FABRITIUS, membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice din România, cercetător științific, ICDPP, București, peste 250 lucrări de specialitate.

– (entomofaunistică, combatere biologică, toxicologie) publicate în reviste de prestigiu din țară și străinătate, semnatarul a peste 10 volume științifice, Diploma de excelență din partea Universității „ Alexandru Ioan Cuza,” Iași.

– Președintele Asociației pentru Combaterea Vectorilor în Igiena Publică (ARCVIP), președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică, membru fondator al Clubului Humboldt România.

– Membru fondator în 1994 și președinte al Cubului Leica, aflat sub egida Forumului Democrat al Germanilor din București și a Casei Schiller.

Evenimentul se va desfășura în limba română.
Intrarea este liberă.

Evenimentul va fi transmis și online prin intermediul platformei ZOOM.
Pentru participare în sistem online, transmiteți o solicitare la adresa de e-mail: cultura@casaschiller.ro. Joi, 17 august 2023 veți primi în timp util link-ul pentru conectare online.
Înregistrarea video a conferinței va putea fi vizionată din 25.08.2023 pe site-ul și pagina de facebook a instituției. Informații la telefon: 021 319.26.88