Hanuri ale Bucureştiului de altădată

În cadrul evenimentelor dedicate culturii românești contemporane, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București (PMB) organizează marți, 29 august 2023, ora 18.00, conferința Hanuri ale Bucureștiului de altădată.

Prezintă:

  • AndreeaMÂNICEANU, istoric și muzeograf, Muzeul Municipiului București

Istoria hanurilor bucureștene începe în cea de-a doua jumătate a secolului al XVII-lea, înainte de domnia lui Matei Basarab. Datorită acestor localuri, negustorii străini sosiți la București au avut privilegiul de a cunoaște avantajul unei bune piețe de desfacere și achiziție pentru negoțul lor. Marile hanuri reprezentau pentru aceștia un loc ideal de depozitare și de păstrare a mărfurilor, dar și un mijloc prielnic de desfășurare a afacerilor, întocmite în urma întâlnirii cu tot felul de comercianți turci, greci, nemți, ruși sau chiar francezi și englezi. Toți acești negustori și-au găsit loc pentru prăvăliile, depozitele și cantoarele lor de afaceri în aşezări precum: Hanul lui Șerban Vodă Cantacuzino, Hanul Colței, Hanul lui Constantin Brâncoveanu, Hanul Zlătari sau Gabroveni, iar mai târziu Hanul lui Manuc. Hanurile au favorizat și dezvoltarea vieții economice a Bucureștilor, fapt ce a dus la creșterea prestigiului orașului. Acestea erau împărțite în hanuri domneşti, mănăstireşti, boiereşti și negustoreşti. De asemenea, ele au avut și un rol politico-militar însemnat, la care cu siguranţă ctitorii lor nu s-au gândit. Acestea ofereau adăpost şi apărare în vremuri de război, ca adevărate cetăţi de refugiu. Şi mai mult decât atât, mai toate hanurile bucureştene au reprezentat locul ideal pentru desfăşurarea activităţilor primilor agenţi diplomatici. (Andreea MÂNICEANU)

Despre Andreea MÂNICEANU

S-a născut în Giurgiu, la 27 noiembrie 1992. Este absolventă a Facultății de Istorie, Universitatea din București, și a masterului de „Istoria comunismului în România”, din cadrul aceleași facultăți. În 2020 a publicat la Editura Corint volumul „Arlette Coposu, soția Seniorului”. În prezent lucrează la Muzeul Municipiului București, în cadrul primului proiect expozițional de antropologie urbană din România – „Muzeul vârstelor – de la copilărie la senectute”, găzduit de Casa Filipescu-Cesianu.

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă. Evenimentul va fi transmis și online prin intermediul platformei Zoom. Pentru participare în sistem online, transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro pentru a primi în timp util link-ul pentru conectare online. Înregistrarea video a conferinței va putea fi vizionată din 5 septembrie 2023 pe site-ul și pagina de Facebook a instituției.