DIALOG ÎN ARTA CONTEMPORANĂ

În Cadrul Ciclul de prezentare a personalităților artistice contemporane din  cultura și arta românească, Casa de Cultură Friedrich Schiller și Primăria Municipiului București organizează luni, 1 noiembrie 2021, ora 18,30  un DIALOG ÎN ARTA CONTEMPORANĂ cu pictorul Dumitru GORZO și criticul de artă Erwin KESSLER .

GORZO LA ZI – un artist talk în dialog cu criticul de artă Erwin KESSLER despre proiectul de la Reșița și întregul program de expoziții ulterioare pe care artistul îl va urma în anii care vin. Discuția va fi însoțită de întrebări și răspunsuri cu publicul.

Se va prezenta filmul de autor GORZO, realizat de regizorul german Stefan Schulz.

Prezintă:

Erwin KESSLER, director fondator MARe/Muzeul de Artă Recentă

Dumitru GORZO, artist plastic

Coordonatorul proiectului, Aurora FABRITIUS

Cu participarea:

Dr. Klaus FABRITIUS, Președintele F.D.G.R. Forumul Regional-Regiunea Extracarpatică

Christiane Gertrud COSMATU, Președintele FDGR, București

(…..) Gorzo lucrează la New York pentru a (re)deveni un artist vernacular român. Mai important, el nu se adresează scenei culturale (de aici) din perspectiva celui care știe ce îi lipsește locului pentru a fi ca lumea, pentru a intra în rândul lumii, pentru a fi mai bun, ca „acolo”, mai drept, mai just, mai deschis. Mai utopic. Gorzo nu își propune să schimbe, ci doar merge din loc în loc pentru a se prezenta (doar) pe sine, pentru a intra, timp de 15 minute, în țesutul istoric, în narațiunea colectivă, de fundal, a unui loc. Gorzo e eroul de serviciu. Într-o lume care nu mai are nevoie de eroi, ci chiar îi snobează, cînd nu îi condamnă prin cancel culture sau prin alte mecanisme (subtile sau nu) de excludere a ceea ce este descris drept mod datat de existență și acțiune socială și culturală, Gorzo își asumă sarcina riscantă de a fi eroul zilei. El lucrează cu eroismul așa cum ar lucra cu o materie primă: se înhamă la sarcini supra-omenești (pentru Reșița a produs și a instalat peste 300 de lucrări noi, într-un timp foarte scurt, în care a muncit non-stop, ca un siderurgist care face toate turele, zi și noapte), este prezent în public și pentru toate publicurile, se inserează în montura socială a locului, își diseminează nu doar discursul, ci și propria hagiografie, centrată pe persoana proprie etc. Știe că locul cultural pentru eroism există pretutindeni.(…)” (Erwin KESSLER)

Participarea la eveniment cu o   programare prealabilă: e-mail  info@casaschiller. ro, sau telefon 021.319.26.88. (Sala de conferințe va funcționa la o capacitate maximă de 30% din spațiul disponibil, cu respectarea regulilor de distanțare fizică)

Evenimentul va putea fi vizionat din 6 noiembrie 2021 pe site-ul și pagina de facebook a instituției.

Accesul publicului se va face cu respectarea reglementărilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2: Ministerul Sănătății, Adeverință de vaccinare (persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; CNAS, Certificat de Concediu medical Seria CCMAO (persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2); Test RT-PCR (persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore); masca este obligatorie.