Conferința online „John Elisée Berthet, un arhitect elvețian în București”

În cadrul ciclului Personalități ale arhitecturii românești Casa de Cultură „Friedrich Schiller” și Primăria Municipiului București în parteneriat  cu Asociaţia Istoria Artei organizează în 28 octombrie 2021, la ora 18.30 conferința online „John Elisée Berthet, un arhitect elvețian în București”, susținută de dr. Oana Marinache, istoric de artă, cercetător și președinta Asociației Istoria Artei.

Menționăm că din anul 2015 în colaborare cu Asociaţia Istoria Artei au fost prezentate la Casa Schiller o serie de conferințe dedicate arhitecților din România.
Figura arhitectului elvețian John Elisée Berthet (1851-?) rămâne și astăzi învăluită în mister, nefiindu-ne cunoscut nici anul și locul încetării sale din viață. Totuși din 2013 (anul când i-am descoperit numele în legătură cu Casa Macca) și până în 2021 (anul în care sărbătorim 170 de ani de la nașterea sa) cercetarea arhivelor publice s-a dovedit extrem de fructoasă, documentele și planșele sale păstrându-se în cele mai multe cazuri.

Chiar și în lipsa elementelor personale din biografia sa, este incredibil cum putem reconstitui cronologia unor lucrări importante și înțelege patronajul acordat de unele dintre cele mai mari familii boierești, de industriași în plină ascensiune și membrii comunității franceze la București.

Cum activitatea sa bucureșteană se desfășoară de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, am considerat că se suprapune „La Belle Époque”, mărturie stând încă câteva dintre reședințele elegante ale elitelor de altădată.

Dacă până acum grupul arhitecților elvețieni activi în țara noastră era extrem de redus, fiind deschis de Johann Schlatter și îi includea pe Louis Pierre Blanc (căruia i-am și dedicat în 2014 prima monografie la Editura Istoria Artei) și Henri Susskind, prin John Elisée Berthet putem să mai adăugăm o pagină consistentă la influența occidentală în direcția modernizării spațiului urban.(Dr. Oana Marinache)

Evenimentul se va desfășura în limba română.

Participarea la evenimentul în sistem online: transmiteți un e-mail la  adresele cultura@casaschiller.ro și administrator@casaschiller.

Joi, 28 oct. 2021 veți primi în timp util link-ul de conectare la conferința online.

Informații la telefon 021.319.26.88.Evenimentul va fi înregistrat și se va putea  viziona din 02 noiembrie  2021 pe site-ul și pagina de facebook a Casei Schiller.