ZIUA UNITĂȚII GERMANE-2019

Expoziția de fotografie

CASE CU BÂRNE ÎN LANDUL HESSA,  dr. KLAUS FABRITIUS

Expoziția de artă decorativă

COSTUME TRADIȚIONALE GERMANE, MARIANA  APOSTOL

Orchestra de suflători          KARPATEN SHOW, Hans GROZA

Casa de Cultură „Friedrich Schiller” și Forumul Democrat al Germanilor – Forumul Regiunea Extracarpatică  au organizat  în 8 octombrie 2019  evenimentul dedicat Zilei  Unității

Germane”, aniversării a 29 de ani de la reunificarea Germaniei.

Manifestarea a fost  organizată în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernul României.

A participat: Götz Ortmann, Secția culturală a Ambasadei Republicii Federale Germania în România.

Au  prezentat: Christiane Gertrud  Cosmatu, Subsecretar de Stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernul României, Dr. Klaus Fabritius, Președinte F.D.G.R. Forumul Regional – Regiunea Extracarpatică.

Cu acest prilej a fost vernisată expoziția de fotografie intitulată „Case cu bârne în landul Hessa”, realizată de dr. Klaus Fabritius. 

Orchestra de suflători „Karpaten Show”, condusă de Hans Groza, a prezentat un repertoriu selecționat din cele mai îndrăgite melodii tradiționale aparținând muzicii autentice germane.

Dacă ne gândim la Germania anului 1989, ne vin instantaneu în minte imaginile căderii Zidului Berlinului. Locuitori ai Berlinului de Est şi ai Berlinului de Vest escaladând Zidul, stând călare pe Zid, îmbrăţişându-se, beţi de fericire. Şi astăzi, aceste imagini mă răscolesc într-un mod deosebit, chiar dacă, între timp, au trecut 25 de ani de atunci.” (Werner Hans Lauk, fostul Ambasador al Republicii Federale Germania în România, 2015)

„În peisajul Germaniei sunt specifice casele cu bârne. Cu toate marile distrugeri ale celui de-Al Doilea Război Mondial s-au păstrat peste 2 milioane de case cu bârne, unele având o vechime mai mare de 500 de ani. Tipic acestui gen de construcție este scheletul de lemn, de preferință stejar, golurile fiind apoi umplute cu diferite materiale de construcție, la început o împletitură din bețe lipite cu lut, apoi cărămizi sau alte materiale. Aspectul tipic este completat cu bârne în diagonală care asigură rezistența construcției, ulterior adăugându-se și lemnul sculptat care transformă o casă simplă într-una deosebită.Landul Hessa se află în mijlocul Germaniei Federale și a fost primul land care a avut după anul 1945 o constituție democratică. Hessa are o suprafață totală de peste 21.000 km2, o populație de peste 6 milioane de locuitori, având capitala la Wiesbaden, însă orașul cel mai renumit fiind Frankfurt am Main.Caracteristice peisajului sunt dealurile line și văile dintre ele, dealuri care nu depășesc înălțimea de 1.000 m. Hessa este bogat în ape curgătoare care se varsă fie în Rin, fie în Weser. Imaginile expoziției nu prezintă numai case cu bârne din valea râului Lahn, în care localitățile mai mari sunt Limburg și Wetzlar, ci și catedrale din zona care aparține peisajului urban”.   (Klaus Fabritius)

A fost prezentată și o expoziție de artă decorativă Costume Tradiționale Germane  a artistei plastice (Mariana Apostol)

„lnvitată pentru a III- a oară să expună la Casa Schiller, voi prezenta în  8 octombrie 2019 o linie de modă capsulă Rochii de inspirație germană, cu ocazia aniversării  Zilei Unității Germane. Colecția de rochii se inspiră din diferite zone ale Germaniei, Austriei, dar și ale României unde se păstrează tradițiile germane. CostumeIe  sunt rezultatul unui proces de creație, fiind inspirate din regiunile Sibiu, Brașov, Alba,  Banat. Sunt compuse din mai multe piese: bluză, rochie, șorț, la care se adaugă vestă, jupon, diferite aplicații metalice, broderii, dantele și numeroase fundițe. Țesăturile sunt divers colorate, ca și broderiile. Pe umeri fetele poartă un batic de mătase cu dantele și broderii manuale. Costumul descrie individualitatea etniei germane, alături de viața spirituală, iar portul este un puternic element identitar. Ca orice costum, el este un artificiu prin care cel care îl poartă, comunică despre sine. Veșmântul săsesc este un costum somptuos, bogat în broderii și podoabe, armonios cromatic și bine croit și are piese foarte vechi de inspirație medievală și renascentistă.

Piesele costumelor prezentate sunt adaptate trendurilor modei actuale. (Mariana Apostol)