„ZIUA UNITĂȚII GERMANE”-2018

CORD MEIER-KLODT, Ambasadorul Republicii Federale Germania

CHRISTIANE GERTRUD COSMATU, Subsecretar de Stat, D.R.I.,

Guvernul României

Expoziția de fotografie „FARMECUL BAVARIEI”  KLAUS FABRITIUS

Casa de Cultură „Friedrich Schiller și Forumul Democrat al Germanilor din România – Forumul Regiunea Extracarpatică au organizat în 3 octombrie 2018, evenimentul dedicat „Zilei Unității Germane”, aniversarea a 28 de ani de la reunificarea Germaniei. Manifestarea a fost organizată în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernul României.

Au participat: excelența sa  Cord MEIER-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Christiane Gertrud Cosmatu, Subsecretar de Stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernul României, dr. Klaus Fabritius, Președinte F.D.G.R. Forumul Regional – Regiunea Extracarpatică.

Cu acest prilej a fost vernisată expoziția de fotografie intitulată „Farmecul Bavariei”, realizată de dr. Klaus Fabritius. Orchestra de suflători „Karpaten Show”, condusă de Hans Groza, a prezentat un repertoriu selecționat din cele mai îndrăgite melodii tradiționale aparținând muzicii autentice germane.

„Dacă ne gândim la Germania anului 1989, ne vin instantaneu în minte imaginile căderii Zidului Berlinului. Locuitori ai Berlinului de Est şi ai Berlinului de Vest escaladând Zidul, stând călare pe Zid, îmbrăţişându-se, beţi de fericire. Şi astăzi, aceste imagini mă răscolesc într-un mod deosebit, chiar dacă, între timp, au trecut 25 de ani de atunci.” (Werner Hans Lauk, fostul Ambasador al Republicii Federale Germania în România, 2015).

Începând cu 1990 data de 3 octombrie este Ziua Națională a Germaniei și la această dată se serbează Ziua Unității Germane, deoarece atunci a avut loc reunificarea celor două state germane. Ziua Unității Germane – 3 octombrie a înlocuit sărbătoarea națională a Republici Federale din data de 17 iunie și pe cea din 7 octombrie a fostului RDG. Reunificarea Germaniei a devenit oficială pe 3 octombrie 1990 când RFG, RDG şi cele patru puteri care ocupaseră Germania: SUA, Marea Britanie, Franţa şi URSS au încheiat aşa-numitul tratat „Doi plus patru”. Un an mai târziu, parlamentul german s-a pronunţat cu 337 voturi pentru mutarea capitalei de la Bonn la Berlin.

Evenimentul s-a desfășurat în limba română și germană.

„Orașul hanseatic Hamburg, cu cele aproape 2 milioane de locuitori reprezintă al doilea oraș ca mărime din Germania. Cel mai important cartier din Hamburg este portul, poarta Germaniei spre lumea largă, al treilea port ca mărime din Europa.

În Hamburg râul Alster se varsă în Elba inferioară și nimeni nu și-ar putea închipui Hamburgul fără apele sale. Portul se alflă la 100 de km. de țărmul Mării Nordului, adică la 100 de km. de vărsarea Elbei în mare. Malurile apelor din Hamburg sunt legate la suprafață de podurile peste Elba, legăturile între maluri fiind asigurate de două tuneluri la bază, unul vechi și altul nou.

În anul 2015 UNESCO a declarat vechile depozite atât de caracteristice pentru  port, cât și cartierul cu birourile din apropiere patrimoniu  cultural mondial.

În mijlocul portului, în modernul City, toate privirile se ridică pe noua clădire a Filarmonicii. Clădirea domină cu cei 110 m. înălțime împrejurimile. Fațada din sticlă de culoarea apei având dimensiunea de 16.000 metri pătrati, cât și acoperișul cu forma unui mare cort atrage privirea din orice punct al portului.

Elfi cum o alintă cetățenii, se sprijină pe 1.711 stâlpi înfipți în talpa apelor, invizibili pentru trecători. Ceea ce se vede este scara rulantă (the Tube) lungă de 82 m., care urcă și coboară vizitatorii pe esplanada clădirii (plaza) se află la o înălțime de 37 m. Aici se găsește și intrarea în cea mai modernă sală de concert din lume, cât și intrarea în cele 44 de apartamente de lux, printre cele mai scumpe din Germania.

Esplanada oferă o priveliște unică asupra portului și orașului. De aici vedem pe Michel turnul bisericii Sf. Mihail, dominanta clădire a Hamburgului, depozitele istorice ale portului, podurile de acostare, halele pentru concerte, teatrele, vechea primărie, Memorialul Sf. Nicolaie, macaralele portului de containere, unele dintre cele 13.000  vapoare maritime sau de croazieră care poposesc în portul din Hamburg, șantierele navale sau pur și simplu viața cotidiană a portului.

Fotografiile din expoziție  oferă numai o mică parte din această lume fascinantă.” (dr. Klaus Fabritius)                                                             

Dr. Klaus Fabritius, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice din România, cercetător științific cu peste 250 de lucrări de specialitate (entomofaunistică, combatere biologică) publicate în reviste de prestigiu din țară și străinătate este semnatarul a peste 10 volume științifice, primind Diploma de excelență din partea Universității „Ioan Cuza” din Iași. Klaus Fabritius este președintele Asociației Române pentru Combaterea Vectorilor în Igiena Publică ( ARCVIP), președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică, membru fondator al Clubului Humboldt România.

Orchestra de suflători  „Karpaten Show”, condusă de Hans Groza, a prezentat un repertoriu selecționat din cele mai îndrăgite melodii tradiționale aparținând muzicii autentice germane.

Orchestra de suflători „Karpaten – Show” a fost înființată în 1997 la inițiativa lui Hans Groza, a doamnei Mariana Duliu și a domnului dr. Klaus Fabritius, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România- Regiunea Extracarpatică.

S-a continut tradiția renumitei orchestre de suflători „Karpaten Show”, care a concertat la Casa Schiller între anii 1970 si 1980, sub conducerea lui Emil Franz și Andreas Bretz.

Dupa 1990 orchestra a întreprins turnee  organizate de Casa Schiller și filialele Forumului Democrat al Germanilor din România pentru reprezentanții minorității germane  din Brașov, Mediaș, Sibiu, Galați, Iași, Constanța ș.a. Totodată a participat anual la diferite manifestări culturale la Casa Schiller și la Ambasada Republicii Federale Germania în România.