ZIUA UNITĂȚII GERMANE

Casa de Cultură “Friedrich Schiller”, Primăria Municipiului București,  Forumul Democrat al Germanilor- Regiunea Extracarpatică vă invită  miercuri, 4 octombrie 2017, ora 18.00 la Casa Schiller  (str. Batiştei nr. 15) la evenimentul  dedicat  ZILEI UNITAȚII GERMANE”  aniversarea a 27 de ani de la reunificarea  Germaniei.

Manifestarea  este organizata în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernul României.

Cu participarea:

Excelenței sale Cord MEIER-KLODT,  Ambasadorul Republicii Federale Germania în România

Prezintă:

Christiane Gertrud  COSMATU, Subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernului

României

Dr. Klaus FABRITIUS, Președintele  Forumului  Democrat al Germanilor din RomâniaRegiunea Extracarpatică

Dacă ne gândim la Germania anului 1989, ne vin instantaneu în minte imaginile căderii Zidului Berlinului. Locuitori ai Berlinului de Est şi ai Berlinului de Vest escaladând Zidul, stând călare pe Zid, îmbrăţişându-se, beţi de fericire. Şi astăzi, aceste imagini mă răscolesc într-un mod deosebit, chiar dacă, între timp, au trecut 25 de ani de atunci.” (Werner Hans LAUK, fost Ambasador all Republicii Federale Germania în România, 2015).
Începând cu 1990 data de 3 octombrie este Ziua Națională a Germaniei și la această dată se serbează Ziua Unității Germane, deoarece atunci a avut loc reunificarea celor două state germane.

Ziua Unității Germane – 3 octombrie a înlocuit sărbătoarea națională a Republici Federale din data de 17 iunie și pe cea din 7 octombrie a fostului RDG.

Cu acest prilej va fi vernisată o expoziție de fotografie intitulată Hamburg pe apă”,  realizată de dr. Klaus FABRITIUS.

„Orașul hanseatic Hamburg, cu cele aproape 2 milioane de locuitori reprezintă al doilea oraș ca mărime din Germania.  Cel mai important cartier din Hamburg este portul, „poarta Germaniei spre lumea largă”, al treilea port ca mărime din Europa.

În anul 2015 UNESCO a declarat vechile depozite atât de caracteristice pentru  port, cât și cartierul cu birourile din apropiere  patrimoniu  cultural mondial.

În mijlocul portului, în modernul City, toate privirile se ridică pe noua clădire a Filarmonicii. Clădirea domină cu cei 110 m. înălțime împrejurimile. Fațada din sticlă de culoarea apei având dimensiunea de 16.000 metri pătrati, cât și acoperișul cu forma unui mare cort atrage privirea din orice punct al portului.

Elfi cum o alintă cetățenii, se sprijină pe 1.711 stâlpi înfipți în talpa apelor, invizibili pentru trecători.

Fotografiile din expoziție  oferă numai o mică parte din această lume fascinantă.” (Dr. Klaus FABRITIUS)

Die Ausstellung kann man täglich zwischen 10.00 und 17.30 Uhr besuchen.

Orchestra de suflători  „Karpaten Show”, condusă de Hans GROZA, va prezenta un repertoriu selecționat din cele mai îndrăgite melodii tradiționale aparținând muzicii autentice germane.

 

Evenimentul are loc în limba română și germană. Intrarea exclusiv cu invitație.